Σελίδες

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ανασχηματισμός - ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας

Κυβέρνηση εκλογών 
Αναιρείται στην πράξη το success story της κυβέρνησης όπως δείχνει ο ευρύς ανασχηματισμός που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Συνολικά εννέα υπουργοί καρατομήθηκαν πληρώνοντας μεταξύ άλλων την δυσαρέσκεια που προκάλεσαν αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σε αρκετά υπουργεία η πολιτική ηγεσία ξηλώθηκε εξ’ ολοκλήρου. Την ίδια ώρα η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπ. Οικονομικών δείχνει ότι η οικονομική πολιτική Στουρνάρα παραμένει.

Πρόκειται επιπλέον για μια κυβέρνηση εκλογών με δεδομένο τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό υφυπουργών και της προσπάθειας να τηρηθούν εσωκομματικές ισορροπίες. Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η απόφαση απομάκρυνσης όσων άνοιξαν μέτωπα με συμπαγείς εκλογικές ομάδες, όπως για παράδειγμα, ο πρώην υπ. Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με τους γιατρούς και φαρμακοποιούς αλλά και όσων... δεν «έκατσαν καλά» στις εκλογές, όπως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Εξάλλου τελικά δεν πήραν – ως ανταμοιβή - υπουργεία και στελέχη που κατέβηκαν στις εκλογές αλλά δεν τα κατάφεραν, όπως οι Κουμουτσάκος και Σπηλιωτόπουλος.

Γενικά εκτός έμειναν κορυφαία στελέχη και συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας – που όμως αναμένεται να αναλάβει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας - Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης ξηλώθηκε ολόκληρη η πολιτική ηγεσία ενώ στο υπ. Ανάπτυξης «επιβίωσε» μόνο ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης. Ηλεκτρικές θέσεις φαίνεται ότι αποδείχτηκαν όσες είχαν κάποια σχέση με την ΕΡΤ. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε  - και μάλιστα με γραπτό μήνυμα, όπως φημολογείται – ο Σίμος Κεδίκογλου ενώ η θέση του υφ. Δημόσιας Τηλεόρασης εξαφανίστηκε. Κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό ανέλαβε η Σοφία Βούλτεψη.


Παραμένει η οικονομική πολιτική 
Στο οικονομικό επιτελείο αλλάζει η φρουρά με το Γκίκα Χαρδούβελη να αναλαμβάνει τα ηνία του ΥΠΟΙΚ, ωστόσο, δεν αλλάζει η πολιτική αφού επιλέχθηκε τεχνοκράτης που έχει χρηματίσει διευθυντής του οικονομικού γραφείου των πρώην πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Κώστα Σημίτη. Ήδη σχολιάζεται και από γαλάζια στελέχη ως επιλογή αντίστοιχη με αυτή του Γιάννη Στουρνάρα που δε «στέλνει μήνυμα αλλαγής στον κόσμο». Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο παραμένει ως έχει. Από το Μαξίμου λέγεται ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης αποτελεί προσωπική και μόνη επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, υπάρχουν και διαρροές που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να προτείνει τον διάδοχό του. 


Οι αμετακίνητοι και το νέο αίμα

Αμετακίνητοι οι Ευάγγελος Βενιζέλος (Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Άμυνας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Χαράλαμπος Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), Δημήτρης Σταμάτης (Επικρατείας).

Νέες αφίξεις οι: Γκίκας Χαρδούβελης (Οικονομικών), Αργύρης Ντινόπουλος (Εσωτερικών), Ανδρέας Λοβέρδος (Παιδείας), Κωνσταντίνος Τασούλας (Πολιτισμού), Μάκης Βορίδης (Υγείας), Γιάννης Καρασμάνης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Βασίλης Κικίλιας (Προστασίας του Πολίτη) και Γιώργος Ορφανός (Μακεδονίας Θράκης)

Το νέο κυβερνητικό σχήμα
Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης
Υπουργείο Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος
Υφυπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος 
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός: Κώστας Κουκοδήμος
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας
Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα
Αναπληρωτής υπουργός: Λ. Γρηγοράκος 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γιάννης Καρασμάνης
Αναπληρωτής υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου
Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργείο Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός
Υπουργός Επικρατείας 
Δημήτρης Σταμάτης
Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Βούλτεψη
Την Τρίτη στις 15.30 η ορκωμοσία
Τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αύριο Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 και ώρα 15.30.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr