Σελίδες

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Η αυτοδιαχείριση βλάπτει σοβαρά τους μπαταχτσήδες

viome-themaΗ εργοδοσία, που οδήγησε την επιχείρηση σε πτώχευση, αφήνοντας άνεργους και απλήρωτους τους εργαζόμενους (έχει καταδικαστεί μάλιστα πρωτοδίκως γι’ αυτό!), προσπάθησε εν κρυπτώ να αναλάβει εκ νέου τη διοίκηση, με πρόταση της συνδίκου πτώχευσης. Ο λόγος για την εταιρεία Φίλκεραμ και το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, που αρχίζει να αποδίδει καρπούς. 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου


 

Σοβαρό κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα αντιμετωπίζει το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ. Οπως καταγγέλλουν, η διορισμένη σύνδικος πτώχευσης της μητρικής εταιρείας, με αίτησή της στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, ζητάει να επανέλθει στο εργοστάσιο η… διοίκηση που το κατέστρεψε!

«Είμαστε έκπληκτοι και έχουμε αιφνιδιαστεί από τη δικηγόρο που έχει οριστεί εκκαθαρίστρια της πτώχευσης για τη μητρική εταιρεία Φίλκεραμ. Πριν από πέντε ημέρες κατέθεσε την αίτηση στο Ειρηνοδικείο, ζητώντας να επανέλθουν στη διοίκηση οι άνθρωποι που οδήγησαν την εταιρεία στην καταστροφή. Αντί να τηρήσει μια ουδέτερη στάση, ως όφειλε, φάνηκε πως είναι σε επαφή με τους πρώην ιδιοκτήτες. Το μάθαμε την τελευταία στιγμή και ζητήσαμε από το δικαστήριο να καταθέσουμε αντιπρόταση. Είναι όμως σκάνδαλο η σύνδικος να επιλέγει στη διοίκηση ανθρώπους που έχουν καταδικαστικές αποφάσεις με ποινές φυλάκισης εις βάρος τους…», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Αλέκος Σιδερίδης εκ μέρους των εργαζομένων στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης.

Το δικαστήριο, πάντως, έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων και ανέβαλε τη συζήτηση για τις 8 Ιουλίου, προκειμένου να καταθέσουν αντιπρόταση.

Χωρίς ντροπή

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το βράδυ της Τετάρτης οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν πως είχε εκτάκτως οριστεί δικάσιμος για χθες, προκειμένου να τοποθετηθεί προσωρινή διοίκηση στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο. «Η εξωφρενική αυτή πρόταση ζητάει από το δικαστήριο να ορίσει στην προσωρινή διοίκηση τη Χριστίνα Φιλίππου, η οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 23 και 123 μήνες φυλάκισης αντίστοιχα, με δύο δικαστικές αποφάσεις, λόγω χρεών προς τους εργαζόμενους! Ζητάει δηλαδή να αναλάβει διοίκηση αυτή που εγκατέλειψε την επιχείρηση βουτηγμένη μες στα χρέη και τους εργαζόμενους με απλήρωτα δεδουλευμένα ετών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία αλληλεγγύης.

Συμπληρώνει μάλιστα: «Οπως αναφέρεται χωρίς ντροπή στην ίδια αίτηση, ο σκοπός τους είναι να οδηγήσουν την επιχείρηση σε πτώχευση, άρα και τους εργαζόμενους σε απόλυση χωρίς αποζημίωση. Είναι σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για τους εργαζομένους, τόσο της ΒΙΟΜΕ όσο και της Φίλκεραμ, αλλά ξεδιάντροπα για το δικό τους πορτοφόλι και μόνο. Η επιδίωξή τους είναι να βρουν πλάγιους τρόπους να αποφύγουν τα χρέη προς τους εργαζόμενους, στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο και προς τρίτους. Αν η προηγούμενη διοίκηση επανέλθει στο τιμόνι της επιχείρησης, τότε είναι σίγουρο ότι η πρώτη τους επιδίωξη θα είναι να εκδιωχθούν οι αγωνιζόμενοι εργάτες και να εκκενωθεί το εργοστάσιο».

Και καταλήγει: «Βλέπουμε για μία ακόμη φορά πως κρατικοί λειτουργοί δρουν υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων και προσπαθούν να πλήξουν τον ελπιδοφόρο αγώνα της ΒΙΟΜΕ. Ομως, λογαριάζουν χωρίς εμάς. Ο παραδειγματικός αγώνας των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, που έχει συγκινήσει και έχει βρει τη συμπαράσταση χιλιάδων ανθρώπων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα νικήσει! Το πρόταγμα της αυτοδιαχείρισης στην παραγωγή και της άμεσης δημοκρατίας στη βάση είναι ο μόνος δρόμος για να τσακίσουμε τον εργοδοτικό και δικαστικό αυταρχισμό. Είναι ο μόνος δρόμος να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας».

Το χρονικό

Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατ. ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με τις δικές τους δυνάμεις. Πλέον έχουν προχωρήσει σε διαδικασία θεσμικής νομιμοποίησης μέσω του μετασχηματισμού της προσπάθειας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) και βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από τη διάθεση των προϊόντων που παράγουν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, ως υποστηρικτές έχουν εγγραφεί περίπου 700 πολίτες με δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις για την πορεία της αυτοδιαχείρισης, που τώρα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα…

ΠΗΓΗ:efsyn.gr