Σελίδες

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ.

(Πεμ. 27/11/14 - 10:30 - 14:58)
ΕΝΩΤΙΚΟ - ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Από το πρωί της Πέμπτης (27/11), δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, επαγγελματοβιοτέχνες και μικροί έμποροι κατέκλυσαν μαχητικά, ενωτικά και ειρηνικά τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, σε μεγαλειώδης συγκεντρώσεις και εντυπωσιακές πορείες!  
Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση αποτέλεσε απάντηση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική επιτείνει τα αδιέξοδα, ενώ οι "διαπραγματεύσεις" της κυβέρνησης στο Παρισιού απειλούν να διαιωνίσουν το καθεστώς τροϊκανής κηδεμονίας της χώρας.
Η σημερινή λαοθάλασσα κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, θύμισε ημέρες του Μαίου του 2011.
Οι πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης στην Αθήνα, που αποτέλεσε συνέχεια της κοσμοπλημμύρας της πορείας του Πολυτεχνείου, δείχνει ότι το εργατικό λαϊκό κίνημα αφυπνίζεται και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα μπορέσει να παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και στην πορεία ανατροπής της συγκυβένησης.
Στα μαζικά απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ελπιδοφόρα μηνύματα, έστειλε η μαζική συμμέτοχη της νεολαίας που φωνάζοντας συνθήματα, ενάντια στη μνημονιακή συγκυβέρνηση και στον κυβερνητικό αυταρχισμό, έστειλε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον.
  Η σημερινή γενική απεργία είχε και έντονα πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο κεντρικός απεργιακός στόχος που είναι να αποτραπεί η νέα επίθεση στις συντάξεις και τα εργατικά δικαιώματα, θα σημάνει ήττα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την προκήρυξη εκλογών, προς όφελος μιας νέας προοδευτικής πορείας της χώρας, την οποία θα φέρει σε πέρας μια αποφασισμένη και ανυποχώρητη κυβέρνηση της Αριστεράς.

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ (ΦΩΤΟ)


 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



***
ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

***
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Στη Θεσσαλονίκη, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συγκέντρωση στην Καμάρα πραγματοποιεί η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ηρακλείου, για τα μέτρα του μνημονίου. Στην "κορυφή" της πορείας οι μαθητές, οι οποίοι έδιναν τον παλμό και η συμμετοχή τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!
Υπό βροχή πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες. Η μία συγκέντρωση, με τη συμμετοχή του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, ιδιωτικών υπαλλήλων, ανέργων, καθηγητών, νοσοκομειακών γιατρών, μαθητών, φοιτητών, ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά., πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο, με τους ομιλητές να ζητούν -μεταξύ άλλων- «να αποκατασταθεί άμεσα και συνολικά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να επανέλθει ολικά ο θεσμός του ΟΜΕΔ, να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών, που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα».
Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, με τους ομιλητές να ζητούν «να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων και να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις», να υπάρξει πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών και κάλυψη όλων των ανέργων, για όσο διαρκεί η ανεργία, με την καταβολή επιδόματος που θα φθάνει στα 600 ευρώ.
Στο μεταξύ, αρκετά καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Πάτρας παρέμειναν κλειστά από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της απόφασης του εμπορικού συλλόγου για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.
Η συγκέντρωση αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων, έγινε στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, μέσω της Ιωλκού και της Ιάσονος, με κατάληξη την ΕΡΑ Βόλου στην παραλία, ενώ παρόντες ήταν τροχονόμοι που ρύθμιζαν την κυκλοφορία από τα σημεία που περνούσε η πορεία.
Στην πορεία συμμετείχαν σωματεία και φορείς, όπως η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, το Στέκι Αλληλεγγύης για όλους, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΜΕΤΑ Μαγνησίας, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΑ Βόλου, η ΟΕΒΕΜ και άλλοι.
Απεργιακή συγκέντρωση έγινε σήμερα το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΚΚ Σωτήρης Τσώνης, ο Γιάννης Λαμπίρης εκπρόσωπος των φοιτητών του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, ο Δημήτρης Πράττης οργανωτικός γραμματέας Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, ο πρόεδρος των συνταξιούχων της ΔΕΗ Μεσσηνίας Κυριάκος Αναγνωστόπουλος και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΚ Παναγιώτης Στέφανος. Ακολούθησε πορεία με συνθήματα τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία προστέθηκε και η Ανοιχτή Συνέλευση Καλαμάτας.
Στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις -του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων- στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Στο Εργατικό Κέντρο στην Άρτα πραγματοποιήθηκε το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ στις 11, στην κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε απεργιακή εκδήλωση, με σύνθημα: «Δεν θα σταματήσουν, εάν δεν τους σταματήσουμε».
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις -του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων- ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα, οι εργαζόμενοι στην Ηγουμενίτσα.
Με συνθήματα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα τρεις απεργιακές πορείες και εκδηλώσεις. Στις 10 το πρωί έγινε μεγάλη μαθητική πορεία διαμαρτυρίας. Λίγο αργότερα, μαζική ήταν η συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, ενώ η πορεία των συνδικάτων, που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
πηγή:iskra.gr