Σελίδες

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Επιλεκτική σιωπή στην ΠΟΕΔΗΝ.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) δεν χάνει την ευκαιρία να ενημερώνει(!) τους εργαζόμενους, εκδίδοντας πληθώρα δελτίων τύπου.

Είναι τόση η αγωνία τους για... έγκαιρη και αντικειμενική(!) ενημέρωση, που τους ωθεί να εκδίδουν δελτία τύπου ακόμα και “πριν αλέκτωρ φωνήσαι...”.


Συγκεκριμένα, στο υπ` αρ. πρωτ. 137 26/03/2015, δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ έλεγαν:
Το Υπουργείο Υγείας σύστησε ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Επιτροπή, για το ζήτημα της Υγειονομικής Περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών.
Μάλιστα κοινοποίησε στα μέλη της Επιτροπής, σχέδιο Κοινής Υπουργική Απόφασης που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης.
Με το εν λόγω σχέδιο αναδιοργανώνεται το υφιστάμενο Νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης βιβλιαρίων απορίας, έπειτα από κοινωνική έρευνα, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 6.000€) που ισχύουν σήμερα.
Με βάσει το συγκεκριμένο σχέδιο θα χορηγηθούν μερικές δεκάδες περισσότερα βιβλιάρια απορίας και μόνο.
Με την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, δεν εξασφαλίζεται η καθολική και η Δωρεάν Υγειονομική περίθαλψη των Ανασφάλιστων στις Μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα 2 εκατ. Ανασφάλιστων πολιτών θα συνεχίσουν να αγοράζουν τις υπηρεσίες. Όσοι διαθέτουν χρήματα που είναι πολύ λίγοι. Οι υπόλοιποι οδηγούνται στα αζήτητα ή τη φιλανθρωπία.
Οι Επιτροπές που συστήνουν τα Νοσοκομεία υποδοχής των ανασφάλιστων, θα συνεχίσουν να συνδέουν την πρόσβαση με ατομικά και οικογενειακά οικονομικά κριτήρια,
δεν θα καλύπτονται οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα εμβόλια και το σύνολο των φαρμάκων, αφού είναι αδύνατον να καλυφθεί το ύψος της συμμετοχής από τα μηδενικά εισοδήματα που διαθέτουν οι ανασφάλιστοι.”
Ένα περίπου μήνα μετά:
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έως τις 11 Μαΐου (μπορείτε να τη δείτε πατώντας ΕΔΩ), προβλέπει ότι:
  • Με το νέο σύστημα θα έχουν πλέον πλήρη υγειονομική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη όλοι οι πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, έγκυες.
  • Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία.
  • Το σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων απλοποιείται και οι δικαιούχοι θα τα προμηθεύονται μέσω των ΚΕΠ. Με το βιβλιάριο αυτό όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός- οι ανασφάλιστοι αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους.
  • Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες πλέον θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.
Η ρύθμιση αυτή ανακουφίζει τις κατηγορίες εκείνες των συμπολιτών μας που επλήγησαν περισσότερο από τη βαρβαρότητα των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
...και ξαφνικά η λαλίστατη ΠΟΕΔΗΝ, εσίγησε!
Δεν βρήκε λέξη να ψελίσει γι` αυτή τη θετική ρύθμιση που κινείται στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και εν τέλει στον αντίποδα της μνημονιακής λογικής και της κοινωνικής αναλγησίας.
Ακόμα και η ενημέρωση των εργαζομένων, φαίνεται να πηγαίνει περίπατο μπροστά στην “επιχείρηση” υποβάθμισης και αποσιώπησης μέτρων που δεν βαδίζουν στους μνημονιακούς μονόδρομους.