Σελίδες

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

O «θεός της Υγείας» σταμάτησε τη θεραπεία και άρχισε τις... εξαγορές!

Όταν τα κέρδη, είναι πάνω από τον Άνθρωπο...
ygeia2 0 Με τα μελανότερα χρώματα, εξαιτίας των πιεστικών συνθηκών άσκησης των καθηκόντων τους , περιέγραψαν γερμανοί γιατροί την κατάσταση στο χώρο της Υγείας στη Γερμανία, στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε στο Αμβούργο το SPD, στις 9 και 10 Μαΐου, με θέμα την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας (ΔΣΥ) στην Ελλάδα.
 Στην ημερίδα, πήρε μέρος ο Γιώργος Βήχας, εκ μέρους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ), και συμμετείχαν επίσης νέοι έλληνες γιατροί που μετανάστευσαν στο Ντίσελντορφ λόγω της κρίσης, γιατρός από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, έλληνας γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο του Αμβούργου και ο αυστριακός Έρβιν, που τα τελευταία χρόνια μεταφέρει ιατροφαρμακευτικό υλικό σε κοινωνικά ιατρεία και νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, και φυσικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΜΚΙΕ, όπως είπαν οι γερμανοί γιατροί, περιγράφοντας το ΔΣΥ στη χώρα τους, τα τελευταία δέκα χρόνια ακολουθείται η τάση εξαγοράς των δημοσίων νοσοκομείων από ιδιωτικές εταιρείες, κυρίως από την εταιρεία «Ασκληπειός», η οποία – τυχαίως; – έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, από την εφαρμογή των Μνημονίων και μετά. Συχνά, είπαν,οι γιατροί «για λογιστικούς λόγους πιέζονται από τις διοικήσεις, π.χ., να δίνουν εσπευσμένα εξιτήρια στους ασθενείς, θέτοντας κάποιες φορές σε κίνδυνο την υγεία αυτών και ότι καθημερινά σχεδόν αντιμετωπίζουν το δίλημμα, να ασκήσουν σωστά την ιατρική με λιγότερα κέρδη ή να υπακούσουν στις διαταγές των διοικήσεων εις βάρος υγείας των ασθενών, ένα δίλημμα που αρκετούς γιατρούς τους οδηγεί στην απόλυση ή την παραίτηση». Τελευταία, μάλιστα, υπάρχει έντονη συζήτηση από την πλευρά των διοικήσεων να λειτουργούν τα νοσοκομεία κανονικά και τα Σαββατοκύριακα, για περισσότερα κέρδη και για αυτούς τους λόγους ικανός αριθμός γερμανών γιατρών μεταναστεύουν προς τις σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Από πλευράς ΜΚΙΕ, έγινε αναφορά στο ΔΣΥ στην Ελλάδα, στον τρόπο με τον οποίο συνέβαλαν οι πολιτικές λιτότητας στην διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με επακόλουθο τις δραματικές επιπτώσεις στον πληθυσμό που έφθαναν ακόμη και σε θανάτους, στην εξ ανάγκης μετανάστευση των νέων γιατρών και στα ελλείμματα της οικονομίας μας.
Προέκυψε πασιφανώς στην ημερίδα αυτή, υπογραμμίζει το ΜΚΙΕ, πως η ιδιωτικοποίηση της υγείας, το σύστημα υγείας που έχει επίκεντρο τα κέρδη και όχι τον άνθρωπο, είναι ένα σύστημα που οδηγεί σε ολέθρια υποβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών. «Και όπως φαίνεται, το σχέδιο που είχε δρομολογηθεί για τη χώρα μας ήταν πρώτα η υποβάθμιση και τελικά η διάλυση του ΔΣΥ, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών και αμέσως μετά η ιδιωτικοποίηση τους με σκοπό το αλόγιστο κέρδος και την περαιτέρω επιδείνωση των ιατρικών υπηρεσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Όλοι οι γιατροί που πήραν μέρος στην ημερίδα τόνισαν με έμφαση πως η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, στο οποίο πρέπει να υπάρχει καθολική, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση.
πηγή:ergasianet.gr