Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ψυχιατρικά νοσοκομεία!

Τι ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στα ψυχιατρικά νοσοκομεία! Τι ανακοίνωσε ο Αν.Ξανθός  Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις ακούσιες εισαγωγές στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ.Ξανθός μιλώντας στο Συνεδρίο Mental Health Conference Health αναφέρθηκε στα δεκάδες προβλήματα που καταγράφονται στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση ειδικά μάλιστα σε μια περίοδο που αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά που σχετίζονται με τις ψυχικές νόσους και εξαιτίας της κρίσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο των ακούσιων εισαγωγών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Να σημειωθεί ότι σήμερα η έκτακτη εισαγωγή ψυχικά πασχόντων σε ψυχιατρικό νοσοκομείο γίνεται με εισαγγελική εντολή. Πρόκειται για τις ακούσιες εισαγωγές ασθενών.
Ο κ.Ξανθός τόνισε πως παρόλο που η μεταρρύθμιση του συστήματος όσον αφορά στο ζήτημα αυτό απαιτεί χρόνο και εμπλοκή συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών (ψυχιατρικών, εισαγγελικών και αστυνομικών), «μια θεσμική παρέμβαση εδώ μπορεί και θα πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα που αφενός μεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αφετέρου, και το κυριότερο, θα συμβάλλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών» .
Κατέληξε επίσης πως η διασφάλιση της νέας κατεύθυνσης, χρειάζεται και ενός βαθμού θεσμική θωράκιση. Απαιτείται, δηλαδή, είπε ο κ.Ξανθός ένας τρόπος θεσμικής εμπέδωσης του πνεύματος που θα διαπνέει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Και για το σκοπό αυτό, αναγκαία είναι η θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τον τρόπο που θα διεξάγεται η νοσηλεία ενός οξέος περιστατικού (συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας νοσηλείας) και σχετικά με τον τρόπο που θα διασφαλίζεται η συνέχεια στη φροντίδα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου από healthreport.gr