Σελίδες

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Μνημονιακό «άρωμα» στην Υγεία και από τη Γεννηματά.

meta-igeionomikon2 Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής 10μελούς αντιπροσωπείας, συναντήθηκε τη Δευτέρα 11 Απρίλη η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ. Όπως ενημερώνει σχετικά ο επικεφαλής του ΜΕΤΑ Υγειονομικών Ανδρέας Μακρής, από την ΠΟΕΔΗΝ ετέθησαν τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν το υγειονομικό κίνημα και τη δημόσια υγεία (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, μισθολόγιο, ΒΑΕ κτλ.).

Τοποθέτηση ΜΕΤΑ Υγειονομικών
Από πλευράς ΜΕΤΑ Υγειονομικών, τονίστηκε ότι οι συναντήσεις της ΠΟΕΔΗΝ με τα πολιτικά κόμματα έχουν ως στόχο από τη μια την ανάδειξη των προβλημάτων στη δημόσια υγεία και από την άλλη την κατάθεση των θέσεων των κομμάτων πάνω στα αιτήματα της Ομοσπονδίας και του υγειονομικού κινήματος.
Πάνω σ' αυτή τη βάση, ο Α. Μακρής έθεσε ερωτήματα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις θέσεις του κόμματος για: τη χρηματοδότηση, τις προσλήψεις, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις μονάδων υγείας, την κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, την κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων, την κατάργηση της ΕΣΑΝ.
Στα βήματα... Πολάκη η Γεννηματά
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε σε καμία από τις ερωτήσεις, παρά μόνο αρκέστηκε σε διαπιστώσεις περί κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Από την άλλη, υπερασπίστηκε την πολιτική του κόμματός της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είχαν δρομολογηθεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 4.500 προσλήψεις και ότι -ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε πρωτογενές πλεόνασμα- μας γύρισε... πίσω και έτσι οδηγηθήκαμε σε νέο μνημόνιο!
Αναφέρθηκε στο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το 2010 το κόμμα της βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τεράστια ελλείματα και χρέος και έτσι ξεκίνησε την πολιτική...«περιστολής της σπατάλης» (σ.σ.: μήπως θυμίζει κάτι από Πολάκη;)
Ενδεικτική της κοινής πλεύσης όλων των μνημονιακών δυνάμεων, ήταν η αποστροφή της όταν τέθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των δομών υγείας από τους δήμους. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μιά γενναία αποκέντρωση σ` αυτή τη χώρα» είπε η Φ. Γεννηματά. Όσο για τις προσλήψεις, είπε ότι πρέπει να γίνουν «αλλά να θέσουμε προτεραιότητες γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη». Για το Νοσοκομείο Σαντορίνης, δεν αντιτάχτηκε στη λειτουργία του σαν Α.Ε. (ΑΕΜΥ)
Συμπερασματικά: Στο μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, οι δυνάμεις του μνημονιακού τόξου (νέες και παλιές) δεν είναι δυνατόν να προτείνουν και να στηρίξουν λύσεις που θα είναι στην κατεύθυνση της δωρεάν- δημόσιας υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό πρϋπολογισμό, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση.
Το μόνο που τους απομένει είναι να διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των μνημονιακών πολιτικών και των εντολών των τοκογλύφων-δανειστών.
Χρέος των ταξικών δυνάμεων της συνδικαλιστικής Αριστεράς είναι να απεγκλωβίζουν τους εργαζόμενους από τα δίχτυα του μνημονιακού τόξου προβάλλοντας το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής αυτών των πολιτικών σε προοδευτική - ριζοσπαστική κατεύθυνση.
Αναδημοσίευση από: http://ergasianet.gr