Σελίδες

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Σύλλογος Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου: Απέχουμε ΚΑΙ από την ηλεκτρονική αξιολόγηση.



Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ για λαικο νοσοκομειοΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Συνεχίζουμε την Απεργία–Αποχή ΚΑΙ από την Ηλεκτρονική «Αξιολόγηση». Κανένας εργαζόμενος δεν αξιολογεί ούτε τον προϊστάμενό του, ούτε τον υφιστάμενό του, ούτε τον εαυτό του. 
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στη συνεδρίασή του στις 14 Μαΐου 2018, ομόφωνα αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας – αποχής από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  απέστειλε ΕΞΩΔΙΚΟ παρέχοντας πλήρη κάλυψη στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου».

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Αυτή η αξιολόγηση, όπως και η προηγούμενη, είναι "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα των Μνημονιακών  Δεσμεύσεων της κυβέρνησης και  οδηγεί  στο ίδιο αποτέλεσμα: 

α) Στη συρρίκνωση του Δημοσίου και των Υπηρεσιών του με την κατάργηση- συγχώνευση μονάδων και δομών που θα αξιολογηθούν αρνητικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους
β) Στην περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους, την κατάργηση  εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, την διεύρυνση και παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και εν τέλει την ολοκληρωτική παράδοση των υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

γ) Η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για τη δημιουργία μιας δεξαμενής "μέτριων", 'ανεπαρκών" και "ακατάλληλων" συναδέλφων των οποίων το μέλλον θα είναι αβέβαιο.
Η «αξιολόγηση» του προσωπικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόταση του υπουργείου για τους νέους οργανισμούς όπου προβλέπει κατάργηση οργανικών θέσεων αλλά και συγχωνεύσεις-καταργήσεις δομών και μονάδων υγείας. Επίσης, η υποχρεωτική κινητικότητα σχετίζεται με τα παραπάνω.
Στόχος είναι να αποσυρθεί το Δημόσιο από κάθε χρηματοδότηση κοινωνικών δομών και τα έσοδα από τους δυσβάσταχτους φόρους να κατευθύνονται αποκλειστικά στο χρέος και στους τραπεζίτες.
Η ηλεκτρονική αξιολόγηση αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και προσκρούει σε συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Γι` αυτό και το ενδεχόμενο νομικής εμπλοκής αξιολογητών που - αναγκαστικά - θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα συναδέλφων, είναι υπαρκτό. 

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
1)ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΜΙΣΘΟΣ
Υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό και δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών αμειβόμενων υπαλλήλων στον ίδιο κλάδο αφού προβλέπεται ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για τους “άριστους” και αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για όσους αξιολογηθούν “ανεπαρκείς” ή “ακατάλληλοι”.
2) ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ- ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ
Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός του προϊστάμενου με στόχο την δημιουργία κλίματος υποταγής των εργαζομένων, εισάγεται "από την πίσω πόρτα" στο νόμο για την αξιολόγηση.  Συγκεκριμένα: Αρκεί η «δυσμενής παρατήρηση» ή «επίπληξη» του προϊστάμενου να έχουν καταχωρηθεί στον προσωπικό φάκελο του υπαλλήλου για να δικαιολογηθεί βαθμός κάτω από 60.  Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την στοχοποίηση και την "τιμωρία" των εργαζομένων που για διάφορους λόγους...δεν είναι αρεστοί στον προϊστάμενο.
Επίσης με την δυνατότητα των υφισταμένων να αξιολογούν ανώνυμα τον προϊστάμενο τους, οι καθημερινές σχέσεις θα αποκαλύπτουν πώς αξιολόγησε καθένας τον προϊστάμενό του, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την καχυποψία, τη συναλλαγή και το αντισυναδελφικό κλίμα με φαινόμενα ακόμα και συναδελφικού κανιβαλισμού!
3) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ
Οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν και για την “ικανατότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων”. 
Με την εισαγωγή αυτού του κριτηρίου,  "υποχρεώνονται" πλέον οι συνάδελφοι να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα ώστε να βαθμολογηθούν με καλύτερο βαθμό με αποτέλεσμα την κατάργηση ακόμα και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
4) «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι προαγωγές των εργαζομένων και η εξέλιξή τους  εξαρτώνται άμεσα από τις εκθέσεις-αξιολογήσεις.
Oι χαρακτηρισμοί των βαθμολογημένων υπαλλήλων σε «επαρκείς», «μέτριους», «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλους», θα συνοδεύουν το φάκελο κάθε εργαζόμενου. Επιπροσθέτως, όπως περιγράφεται ρητά σε άλλους πρόσφατους νόμους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή στον εργασιακό βίο του υπάλληλου και από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία. Επίσης όπως αναφέρεται, όσοι χαρακτηριστούν δύο συνεχόμενες φορές «ανεπαρκείς» και «ακατάλληλοι», θα δημιουργήσουν μια «δεξαμενή προβληματικών» και δυνητικά «διαθέσιμων» υπαλλήλων, βλέποντας κοντά τους την πόρτα της εξόδου.
5) Η «αξιολόγηση» σχετίζεται και με την κινητικότητα, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο 4440/2016, ο οποίος προβλέπει υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων.