Σελίδες

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Τραυματιοφορείς: Οι μεγάλοι… «ασθενείς»



Στον κλάδο των Μεταφορέων Ασθενών η κατάσταση είναι τραγική, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν  ή ξεπερνούν σε πολλά Νοσοκομεία το 50% ! 
Ταυτόχρονα το προσωπικό του κλάδου είναι γερασμένο  με μέσο όρο ηλικίας που κυμαίνεται στα 50 έτη.
Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, εξ` αιτίας της υποστελέχωσης, έχει σαν αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία του. 
Πού είναι οι Γιατροί εργασίας στα Νοσοκομεία για να κάνουν εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και να πιστοποιήσουν τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι Τραυματιοφορείς;
Οι εργασιακές συνθήκες των Τραυματιοφορέων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο όσον αφορά την παραβίαση των κανόνων υγείας και ασφάλειας. Το εργασιακό στρες, οι μυοσκελετικές και οσφυϊκές παθήσεις, καρδιακά και άλλα νοσήματα  έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Η παραβίαση των κανόνων υγείας και ασφάλειας, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους-Τραυματιοφορείς, αλλά έχει άμεση σχέση και με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. 
 Πόσο ασφαλής είναι και τι συνέπειες έχει στην αποθεραπεία των ασθενών, η μεταφορά και ο χειρισμός – από ένα μόνο Τραυματιοφορέα – π.χ. υπέρβαρων, καταγματιών και μεταμοσχευμένων; 
Πόσο ασφαλείς είναι οι μεταφορές των ασθενών από τους συνοδούς τους;
Η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού είναι το πρώτο που διαπιστώνει κάθε ασθενής που προσέρχεται στο Νοσοκομείο. 
Τα καρότσια μεταφοράς ασθενών είναι δυσεύρετα και πολλές φορές δύσχρηστα και χαλασμένα! 
Η έλλειψη των κατάλληλων φορείων (αυξομειούμενου ύψους) που είναι απαραίτητα και για την ασφαλή μετακίνηση του ασθενούς επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την υγεία των εργαζομένων.
Η έλλειψη οργανωμένης και διαρκούς εκπαίδευσης από εξειδικευμένους επιστήμονες (ορθοπεδικούς, φυσικοθεραπευτές, λοιμωξιολόγους κ.λ.π.) είναι ένας ακόμα λόγος που αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.
Οι συνάδελφοι Τραυματιοφορείς πρέπει μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία δυναμικά να διεκδικήσουν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ο κλάδος των Τραυματιοφορέων που στενάζει εξ` αιτίας της υποστελέχωσης, έχει ανάγκη από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι από μπαλώματα με προσλήψεις προσωρινών εργαζομένων.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση πρέπει –τώρα- να μετατρέψει τις συμβάσεις των συναδέλφων επικουρικών και ΟΑΕΔ σε αορίστου χρόνου. Οι συνάδελφοι αυτοί με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει, στηρίζουν τα Νοσοκομεία. Τυχόν απόλυσή τους θα σημάνει αυτόματα κατάρρευση του συστήματος μεταφοράς και έγκαιρης πραγματοποίησης των εξετάσεων των ασθενών.

  • Να απαιτήσουν την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

  • Δημιουργία δομών εκπαίδευσης (ΙΕΚ) για Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό (μεταφορείς ασθενών, βοηθούς θαλάμου) και ένταξη στην Δ.Ε. κατηγορία. 

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχει καταθέσει στην ΠΟΕΔΗΝ την πρότασή του για τον κλάδο και θα την επαναφέρει ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.