Σελίδες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου 2018, πέθανε ο Στήβεν Χόκινγκ



Χωρίς το δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν θα υπήρχα εγώ σήμερα!

Στήβεν Χόκινγκ: Ο παράδεισος είναι ένα παραμύθι γι' αυτούς που φοβούνται να πεθάνουν
Το περίφημο άρθρο του κορυφαίου επιστήμονα, του Στήβεν Χόκινγκ, άρθρο με το οποίο υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ενίσχυση του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας

"Όπως και πολλοί άλλοι, έχω προσωπική εμπειρία από το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχω λάβει πολλή θεραπεία από τη δημόσια υγεία και, εάν δεν υπήρχε αυτή, τότε δε θα υπήρχα ούτε εγώ σήμερα.

Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση, η οποία έχει προκληθεί από πολιτικές αποφάσεις: Υποχρηματοδότηση, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, πλαφόν, οι νέες συμβάσεις των ειδικευομένων, η κατάργηση των υποτροφιών για τους φοιτητές νοσηλευτικής. Αυτές οι αποφάσεις είναι που προκαλούν φτωχότερη ποιότητα νοσηλείας, μεγαλύτερες λίστες αναμονής, αναστάτωση σε ασθενείς και προσωπικό, καθώς και επικίνδυνη υποστελέχωση. Επιπλέον, η αποτυχία των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών υγείας σε τομείς όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι, έχει φορτώσει με ένα επιπλέον βάρος το δημόσιο σύστημα.

Τι να κάνουμε, λοιπόν; Εγώ, ως φυσικός, συνηθίζω να αναλύω ένα σύστημα με τη μέθοδο των επιπέδων προσέγγισης. Ως πρώτη προσέγγιση, μπορείς να δεις την κατάσταση της υγείας ως συνισταμένη αντίρροπων δυνάμεων.
Από τη μία πλευρά είναι η δύναμη των πολυεθνικών, οι οποίες έχουν ως κίνητρο το κέρδος. Στις ΗΠΑ, όπου δεσπόζουν, αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν τεράστια κέρδη. Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν είναι καθολική και κοστίζει πολύ ακριβότερα εάν συγκρίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα ανά ασθενή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίστοιχο ρόλο παίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες περίθαλψης, η δε τάση των αλλαγών είναι προς ένα αμερικανόπνευστο σύστημα βασισμένο στις ασφαλιστικές.
Από την άλλη πλευρά είναι η δύναμη του δημοσίου (στμ: με την έννοια του λαού αλλά και του κοινού αγαθού) και της δημοκρατίας. Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν σταθερά μια πλειοψηφία υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, και εναντίον της ιδωτικοποίησης και του διζωνικού συστήματος. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξεις τη δημόσια υγεία, είναι να ενδυναμώσεις το δημόσιο. Αυτό σημαίνει δύο προτεραιότητες: Πρώτον, ξεκάθαρη πληροφόρηση πως η παροχή των υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο δεν είναι απλά ο δικαιότερος, αλλά και ο πιο συμφέρων οικονομικά τρόπος. Δεύτερον, δυνατή φωνή και άσκηση πολιτικής πίεσης, ώστε οι πολιτικοί να λειτουργήσουν για λογαριασμό μας.
Εάν όλα αυτά ακούγονται πολιτικά, συμβαίνει επειδή το σύστημα υγείας ήταν πάντα πολιτικό. Ιδρύθηκε μπροστά στην πολιτική αντιπαράθεση. Είναι η καλύτερη δημόσια υπηρεσία της Βρετανίας και θεμέλιος λίθος της κοινωνίας μας, κάτι που μας συνενώνει. 
Το δημόσιο σύστημα υγείας με έσωσε. Ως επιστήμονας, πρέπει να βοηθήσω στη σωτηρία του.
Ο κόσμος το έχει σε εκτίμηση και υπερηφανεύεται, ότι εμείς αντιμετωπίζουμε τον οποιονδήποτε ως ίσο όταν αρρωσταίνει. Το δημόσιο σύστημα υγείας τονίζει το καλύτερό μας στοιχείο. Δεν μπορούμε να το χάσουμε".