Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Αντί να απαιτούμε την ανεύρεση αντιδραστηρίων, συστήνουμε την μείωση των ελέγχων!

Αποτέλεσμα εικόνας για γιατροι σε απογνωση εικονεςΠροσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι μείωση των ημερών καραντίνας .
*από τον  Γιάννη Ασημακόπουλο
Αιματολόγο στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας
Επειδή πολλά γράφονται για το ειδικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο, πράγματι, χειρίζεται μια πολύ δύσκολη  και - σε λίγο καιρό - τραγική κατάσταση, θέλω να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς: 

Η εντύπωση που δίνεται διαβάζοντας δημοσιεύματα σε αυτόν τον ορυμαγδό πληροφοριών, είναι ότι σε μια ζυγαριά μεταξύ ιατρικής και λογιστικής ανάγκης, κάποιοι λειτουργούν σαν λογιστές ( όχι ότι δεν χρειάζεται κι αυτό) . 
Κατά την κοινή λογική, είναι άτοπο την ώρα που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, για να σχηματιστεί η γνωστή καμπύλη (η οποία μάλιστα παρουσιάζεται στη χώρα μας μειωμένη κατά 10% συγκριτικά με άλλες χώρες την ίδια περίοδο, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις) αντί να απαιτούμε την ανεύρεση αντιδραστηρίων, συστήνουμε την μείωση των ελέγχων, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα της δυναμικής παρακολούθησης του φαινομένου αλλά παράλληλα υποεκτιμώντας και υποτιμώντας τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων (λάθος το οποίο έκαναν και οι Ιταλοί, και το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς). 
Δευτερευόντως βέβαια, οποιαδήποτε προσπάθεια από επιστημονικό ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς το φαινόμενο, όπως π.χ. την κινητική των κρουσμάτων, σε δεύτερο χρόνο θα βρει μπροστά της το ανάχωμα της μη σωστής καταγραφής των περιστατικών. Δεν είμαι λοιμωξιολόγος, ούτε επιδημιολόγος, αλλά αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική. Ακόμα όμως κι αν η αίσθηση μου είναι λάθος για τα προηγούμενα, οι γιατροί πρέπει να δουλέψουν, ακόμα κι αν έχουν εκτεθεί, με 7 κι όχι 14 ημέρες καραντίνα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. 
Το πιο προφανές όμως για την αντιμετώπιση της πανδημίας, 
(η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμων γιατρών και όχι με δελτίο παροχής υπηρεσιών-4μηνη διάρκεια σύμβασης έργου, καθώς και μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού ΑΜΕΣΑ και ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ για να στελεχωθούν τα ΤΕΠ, οι ομάδες ελέγχου και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, οι ελλείψεις των οποίων ήταν εμφανείς προ πανδημίας)
γιατί δεν εμφανίζεται πουθενά ως επιτακτική και πρωταρχική στις γνωμοδοτήσεις των επιτροπών διαχείρισης της κρίσης αυτής;

Γ. Ασημακόπουλος, Αιματολόγος, Λαϊκό Νοσοκομείο Αθήνας