Σελίδες

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Οκτωβρίου 2018. Πανελλαδική Κινητοποίηση στην Υγεία

Για την Αττική: Στάση Εργασίας 8πμ έως 13μμ.
 Για την Περιφέρεια: 24ωρη απεργία
 Συγκέντρωση στις 8 π.μ. έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων
  
  • Αυξήσεις στους μισθούς – 860 € κατώτερο μισθό, 35ωρο – 4η βάρδια.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Καμιά περικοπή στο ανθυγιεινό – αύξησή και επέκταση σε άλλους κλάδους.
  • Επέκταση των ΒΑΕ στο Δημόσιο.
  • Συλλογική σύμβαση εργασίας.
Μέσα στα 8 τελευταία χρόνια της μνημονιακής κόλασης οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και κατ’ επέκταση στην υγεία και την πρόνοια είδαν τους μισθούς τους να εξανεμίζονται, τις συνθήκες εργασίας να χειροτερεύουν το προσωπικό να μειώνεται, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα να φαλκιδεύονται και τις ώρες που εργάζονται να αυξάνονται.

Η κυβέρνηση  ισχυρίζεται δήθεν ότι σήμερα με την τυπική έξοδο από τα μνημονιακά προγράμματα, τα εργατικά αιτήματα που είναι «δίκαια μπορεί να γίνουν πράξη». Την ίδια ώρα  όμως αρνείται να συζητήσει κάθε αίτημα που τίθεται από την πλευρά των συνδικάτων και πρώτα από όλα την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας απέναντι στα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και μείωση των ωρών εργασίας με στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Η κινητοποίηση των εργαζομένων στην υγεία και την Πρόνοια στις 10 Οκτώβρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ενός αγώνα διαρκείας προκειμένου να θέσει στο προσκήνιο τα πραγματικά εργατικά αιτήματα με στόχο να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που είναι οι βασικές αιτίες που εμποδίζουν την υλοποίησή τους.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι  για το χώρο της υγείας είναι ώριμα τα αιτήματα για:
– Αυξήσεις στο βασικό μισθό από 780 στα 860 € με αντίστοιχη αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια. Νέο μισθολόγιο το 2019 για να αποκατασταθούν οι απώλειες και να αρθούν οι αδικίες.  Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων το 2018 και επαναφορά του 13ου και 14 μισθού.
– Καμιά περικοπή, αντίθετα διπλασιασμό του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκτασή του στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία και την πρόνοια. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών χωρίς καταβολή αναδρομικού επασφάλιστρου.
– Μείωση τώρα των ωρών εργασίας στις 37,5 με στόχο το 35ωρο. Δημιουργία 4ης βάρδιας στα Νοσοκομεία.
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
– Υπογραφή ειδικής συλλογικής σύμβασης που θα ρυθμίζει την μείωση των ωρών εργασίας, τις άδειες του προσωπικού και θα διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια καθώς και την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για τα ωράρια, τις άδειες και τις ημέρες ανάπαυσης.
– Να αποκρουστούν οι νέες περικοπές που προωθούνται στις παροχές υγείας μέσω της εφαρμογής του νέου συστήματος κοστολόγησης. Δημόσια δωρεάν υγεία — πρόνοια για όλους. Χρηματοδότηση της υγείας  – πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει όλες τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Όλοι κι όλες στην  κινητοποίηση στις 10 0κτώβρη