Σελίδες

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ενημερωτικό σημείωμα για τη δικαστική προσφυγή.

Ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις δικαστικές προσφυγές, εξέδωσε η ΠΕΣΕΚ  (Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών). 
Επειδή το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο του συνταξιούχους εκπαιδευτικούς αλλά όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Δημοσίου, 
Επειδή υπάρχει σύγχυση και παραπληροφόρηση τόσο ως πρός την ουσία αλλά και το τυπικό μέρος της υπόθεσης
...και επειδή πίσω από όλη αυτή την υπόθεση υπάρχουν ουκ ολίγα δικηγορικά γραφεία, θεωρούμε χρήσιμη για τους συναδέλφους την ενημέρωση που παραθέτει η Ένωση.


" 1. Το ΣΤΕ με τις αποφάσεις του 2287-2090/2015 έχει κρίνει παράνομες τις περικοπές των ν. 4051/2012(μείωση 12% των κύριων συντάξεων για ποσό από 1300 και άνω, μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10%ή 15% ή 20% ανάλογα του ύψους αυτών) και 4093/2012 (μείωση κύριας σύνταξης από 5% έως 20%, όταν το άθροισμα κύριας σύνταξης και όλων των επικουρικών υπερέβαινε τα 1.000 ευρώ). Επίσης με τις ίδιες αποφάσεις το ΣΤΕ έκρινε παράνομη και την πλήρη κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.
2. Οι αποφάσεις αυτές του Ανωτάτου Δικαστηρίου έπρεπε να γίνουν σεβαστές από την κυβέρνηση. Αντίθετα όχι μόνο δεν τις έκανε δεκτές, αλλά με το ν. 4334/ 2015 δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα ότι θα πάρει μέτρα για να εξαλείψει τις επιπτώσεις από πιθανές θετικές αποφάσεις του ΣΤΕ για τους συνταξιούχους («Να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και να καθορίσει πολιτικές προκειμένου να αντισταθμίσει πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση της απόφασης του ΣΤΕ για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος»). Μάλιστα με τους νόμους 4472/17 και 4775/2017 έχει περάσει διάταξη ότι δεν επιτρέπεται στις επόμενες κυβερνήσεις (!) να ακυρώσουν τους μνημονιακούς νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, η κυβέρνηση και η τρόικα στις 3.10.2017 αποτιμούν τα «έσοδα» στον προϋπολογισμό σε 2% από τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΤΕ: «Συντάξεις. Οι Αρχές έχουν υιοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αντλώντας περίπου 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, κυρίως από περικοπές συντάξεων, πέραν της αποφυγής της εκτέλεσης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές του 2012, ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ».
3. Ως προς τους νέους συνταξιούχους από 13.5.2016, η κυβέρνηση φρόντισε με την εφαρμογή των νόμων 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) και 4372/2017 όχι μόνο να ενσωματώσει όλες τις κρατήσεις που έχουν γίνει στους παλιούς συναδέλφους, αλλά και να μειώσει τις συντάξεις τους κατά 20 έως 25%, ώστε οι περικοπές να είναι «νόμιμες».
4. Πριν λίγες ημέρες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθμ. 3037/2018 απόφαση έκανε δεκτή προσφυγή συνταξιούχου του ΙΚΑ, στηριζόμενο στις πιο πάνω αποφάσεις του ΣΤΕ, και επιδικάζει στο Δημόσιο να επιστρέψει τις μνημονιακές κρατήσεις και τα δώρα.
5. Η κυβέρνηση αμέσως έδωσε εντολή στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Έτσι θα ακολουθήσει ένας μακροχρόνιος αγώνας μέχρι να τελεσιδικήσει η όποια απόφαση. Ακόμη και τότε η κυβέρνηση δεν υποχρεώνεται να εφαρμόσει τις θετικές αποφάσεις που πιθανόν θα εκδοθούν. Όπως συμβαίνει τώρα που δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.
6. Η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης είναι η αφορμή για να στηθεί μία φάμπρικα από τα δικηγορικά γραφεία που καλούν τους συνταξιούχους να τρέξουν να κάνουν αγωγές στα δικαστήρια, όπως συνέβη στο παρελθόν με τα 176 ευρώ.
7. Αν πιστεύαμε ότι οι δικαστικές αποφάσεις μπορούσαν να ανατρέψουν τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και των εντολέων της – δανειστών- Ε.Ε – δηλ. να καταργήσουν τα μνημόνια και να μας επιστρέψουν άνω των 40 δις που μας έχουν κλέψει, πρώτο το σωματείο μας θα είχε πάρει την πρωτοβουλία και θα είχε καλέσει όλους τους συνταξιούχους να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους με προσφυγές στα δικαστήρια. Έχουμε τη γνώμη ότι χωρίς πολιτική απόφαση καμία επιστροφή χρημάτων δεν πρόκειται να γίνει και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι βγουν στους δρόμους μαζικά και αποφασιστικά με πρόθεση να διεκδικήσουν την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που έχουν εφαρμόσει και εφαρμόζουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι τώρα.
8. Απαιτούμε να δώσει λύση η κυβέρνηση χωρίς αιτήσεις, χωρίς αγωγές, χωρίς δικαστικές προσφυγές, χωρίς ταλαιπωρία των συναδέλφων.
9. Καλούμε τους συναδέλφους να μην τρέξουν στα δικηγορικά γραφεία, για να υποβάλουν προσφυγές, όπως έντεχνα τους προτρέπουν τα ΜΜΕ και κάποιοι δικηγόροι. Είναι βεβαίως κατανοητή η αγωνία τους να μη χάσουν, λόγω παραγραφής, το δικαίωμα στο μέλλον να διεκδικήσουν τα παρακρατηθέντα. 
Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων που επιθυμούν να κάνουν αιτήσεις, για τη μη παραγραφή, η ΠΕΣΕΚ έχει αναρτήσει υπόδειγμα αιτήσεων που θα μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν οι ίδιοι, χωρίς να προστρέχουν στα δικηγορικά γραφεία.
10. Η ΠΕΣΕΚ, σταθερή στις θέσεις της και με συνέπεια αγωνίζεται για την κοινή μαζική δράση εργαζομένων και συνταξιούχων. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν σε όλες τις ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αίτημα την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, της περικοπής των οικογενειακών επιδομάτων, της μείωσης του αφορολόγητου, την επιστροφή των κλεμμένων και τελικά την ανατροπή αυτής της πολιτικής."

Σημείωση: Υπόδειγμα αίτησης για τη μη παραγραφή μπορούν (όσοι συνάδελφοι/σσες το επιθυμούν) να αναζητήσουν από τα Σωματεία.