Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ιστορική διευθέτηση χρέους πέτυχε η Αργεντινή άνευ ΔΝΤ

chains-008Θρίαμβο για την χώρα αποτελεί η ιστορική διευθέτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του χρέους της το οποίο κληροδότησαν στη χώρα «40 χρόνια νεοφιλελευθερισμού» 
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο χαρισματικός υπουργός Οικονομικών της Κριστίνα Φερνάντες, Αξελ Κιτσιλοφ, διαπραγματεύονταν την αποπληρωμή χρέους 10 δις δολαρίων με τη Λέσχη του Παρισιού, την ισχυρότατη διεθνή λέσχη πιστωτών. Οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο πέτυχαν αλλά η Αργεντινή εξασφάλισε ευνοϊκότατους όρους αποπληρωμής του χρέους τους οποίους μάλιστα μετέτρεψε μέχρι και σε ευκαιρία για τους διεθνείς επενδυτές…
Του Χρυσόστομου Λουκά

Το ιστορικό ντιλ.

Σύμφωνα με την διευθέτηση, η Αργεντινή θα αποπληρώσει 9,7 δις δολάρια χρέους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε ανεκτές για την οικονομία δόσεις, ξεκινώντας με την καταβολή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων έως τον Μάιο του 2015. Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι το Κλαμπ του Παρισιού θα μειώσει το επιτόκιο που χρεώνει για αργεντίνικο χρέος στο 3% από το 7% που χρεώνει σήμερα, εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος εντός πενταετίας. Το Μπουένος Άιρες όμως διατίθεται να πληρώσει περισσότερα χρήματα στους πιστωτές του, σε εκείνες τις χώρες στις οποίες χρεωστάει, οι οποίες θα έρθουν στην Αργεντινή και θα επενδύσουν.

Δεδομένου ότι το Κλαμπ του Παρισιού αποτελείται από χώρες όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία κτλ, και με δεδομένο ότι οι διεθνείς επενδυτές εδώ και καιρό προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεράστια σχιστολιθικά ενεργειακά αποθέματα της Αργεντινής, ο Κιτσιλοφ μόνο σαν επαίτης δεν πήγε στο Παρίσι για να ζητήσει το έλεος των πιστωτών, περισσότερο ως αφέτης πήγε στην μεγάλη κούρσα που ξεκινάει για διεθνείς επενδύσεις στην Αργεντινή.

Εάν μέσα στο όλο ντιλ με τους διεθνείς πιστωτές μοιάζει να απουσιάζει το ΔΝΤ, μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο Κιτσιλοφ και η Φερνάντες προσωπικά, πέτυχαν να μην εμπλακεί στους όρους αποπληρωμής το μισητό στη χώρα και στην Λ. Αμερική ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η συμφωνία με τις χώρες πιστωτές έγινε χωρίς μεσάζοντες, εξασφαλίζοντας στην Αργεντινή ένα ντιλ που δεν θα εξαντλήσει τα μειωμένα αποθέματα της κεντρικής Τράπεζας και που μπορεί η οικονομία να αντέξει.

Το πιο αξιοσημείωτο ίσως για το ιστορικό ντιλ της Αργεντινής είναι ότι για θρίαμβο δεν κάνει λόγο η ίδια η κυβέρνηση Φερνάντες αλλά ο διεθνής οικονομικός Τύπος, που ξαφνικά ξέχασε ότι η Αργεντινή έχει μέχρι τώρα κάνει δυο αναδιαρθρώσεις στο χρέος των 100 και πλέον δις δολαρίων που την βάρυνε από τη χρεοκοπία του 2002, πετυχαίνοντας ονομαστικό κούρεμα της τάξης του 66%!

Κοράκια και… μαρξιστές

Το γεγονός δε ότι εντός του κλαμπ των πιστωτών του Παρισιού βρίσκονται και οι ΗΠΑ, σημαίνει πρακτικά ότι τα κερδοσκοπικά funds-κοράκια που εξακολουθούν να απαιτούν πλήρη αποπληρωμή στα χρεοκοπημένα χαρτιά που αγόρασαν, έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Έχοντας ποντάρει ότι ο νόμος τους καλύπτει, τα κερδοσκοπικά funds που διακρατούν χρεοκοπημένα αργεντίνικα χαρτιά, συνεχώς μηνύουν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να αποζημιωθούν, αρνούμενα να συμμετάσχουν στις αναδιαρθρώσεις χρέους που προσφέρει συνεχώς το Μπουένος Άιρες.

Εδώ και πολύ καιρό, η αμερικανική κυβέρνηση φοβούμενη από διπλωματική ζημία μέχρι ζημίωση εθνικών συμφερόντων, αρνείται να πάρει το μέρος των κερδοσκόπων που ζητούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής.

Το επιχείρημα της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Δικαστήριο είναι ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος διευθέτησης ζητημάτων χρέους είναι η συμφωνημένη αναδιάρθρωση χρέους. Τώρα που οι ίδιες οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος αυτής της συμφωνημένης διευθέτησης χρέους με την Αργεντινή, τα κοράκια μένουν απελπιστικά απομονωμένα στην δικαστική τους διαμάχη, όταν το υπόλοιπο διεθνές πιστωτικό στερέωμα ετοιμάζεται για πλήρη επαναφορά της Αργεντινής στις αγορές και στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων.

Όσο για την επιλογή της Προέδρου Φερνάντες να στείλει για διαπραγματευτή του χρέους τον Αξελ Κιτσιλοφ, έναν μαρξιστή ροκαμπίλι υπουργό Οικονομικών, ετών μόλις 42, τον άνθρωπο που εθνικοποίησε τα πετρέλαια της χώρας το 2012, σημασία έχει περισσότερο τι λέει η ίδια η Λέσχη πιστωτών του Παρισιού…

«Οι πιστωτές της Λέσχης καλωσόρισαν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αργεντινή προς την ομαλοποίηση των σχέσεων της με τους πιστωτές, τη διεθνή χρηματοοικονομική κοινότητα και ιδρύματα, μετά την κρίση του 2001″, σημειώνεται στην ανακοίνωση…
 ΠΗΓΗ:hitandrun.gr