Σελίδες

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

«Όχι, εσείς».

 Μαθήματα Αλληλεγγύης και Αγώνα από τους συναδέλφους στη Χίο.
 
...περιμένοντας τη διάγνωση και το φάρμακο στην αυτοσχέδια παράγκα-Ιατρείο που έχει στηθεί στον Δημοτικό κήπο Χίου.
 


Η καταστροφή της Guernica είναι κορυφαίο σύµβολο της φασιστικής βαρβαρότητας  και αποτέλεσε το έναυσµα για την δηµιουργία τού ομώνυμου πίνακα από τον Picasso.
  Όταν αργότερα ένας Γερµανός αξιωµατικός βλέποντας την «Guernica» στο εργαστήριο του Picasso ρώτησε:   «Αυτό το έκανες εσύ;»    Ο Picasso απάντησε:   «Όχι, εσείς».


...μπορεί τη συγκεκριμένη φωτογραφία να την "τράβηξε" ο συνάδελφος από το ΕΚΑΒ Χίου, αλλά το δράμα των προσφύγων  δημιουργείται από την  καπιταλιστική βαρβαρότητα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τα κοράκια των "αγορών" και τους διεθνείς τοκογλύφους.
Είναι οι ίδιοι τοκογλύφοι-δανειστές πού επιβάλουν τα μνημόνια στη χώρα μας για να "σώσουν" και το δικό μας λαό.
Είναι οι  νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του διεθνούς καφαλαίου και  μετατρέπουν τη χώρα μας   σε ειδική οικονομική ζώνη και αποικία χρέους.
Οι συνάδελφοι υγειονομικοί της Χίου δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης και- ταυτόχρονα-μηνύματα αγώνα και αντίστασης απέναντι σε νεοφιλελεύθερους μονόδρομους.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας στη Χίο συμπλέει με την καθημερινή μάχη που δίνουν για να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες.
Οι νοσηλεύτριες παίρνουν τα βρέφη στην αγκαλιά τους και...αυτοσχεδιάζοντας με όσα μέσα μέσα διαθέτουν, προσπαθούν να βρούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εγκύους.
Η εθελοντική εργασία μετά τη βάρδια στο Νοσοκομείο ή στο ασθενοφόρο, ξεκινάει με τη ανάληψη πρωτοβουλιών για τη εξεύρεση χώρων στέγασης, για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφής, συνθηκών υγιεινής κ.τ.λ.
Ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες, βλέπεις τους συναδέλφους να μεταφέρουν τους πρόσφυγες με ίδια μέσα σε χώρους στέγασης, να μεριμνούν για την τροφή τους και να αγωνιούν για το...«πόσοι θα έρθουν ακόμα και πως θα ανταποκριθούμε».
Πρωτοπόροι σ` αυτή τη διεθνιστική και ταξική αλληλεγγύη, εθεάθησαν οι γνώριμοι "από τα παλιά" συνάδελφοι που πάντοτε πρωτοστατούσαν στους αγώνες για δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, αλλά και σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες!

...η παραπάνω καταγραφή προέκυψε από την επίσκεψη στη Χίο στις 21 και 22 Οκτώβρη (στο πλαίσιο των περιοδιών της ΠΟΕΔΗΝ) για την προετοιμασία της γενικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη.
Α.Μ.