Σελίδες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και εργασιακά κεκτημένα στο στόχαστρο της TTIP.

ttip-stop-generic-fb Επιμέλεια από το Γιώργη Χρήστου
Η παράδοση των δημοσίων υπηρεσιών σε εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι ένας από τους βασικούς στόχους της TTIP, και αυτό γιατί τις αντιμετωπίζει σαν εμπορεύσιμα αγαθά που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο και όχι ως δικαιώματα των πολιτών.

Έτσι, στην πρώτη γραμμή της εμπορευματοποίησης βρίσκονται οι δημόσιοι τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής ασφάλισης, του συστήματος συνταξιοδότησης, της διαχείρισης των ταμείων, οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, με κίνδυνο για την ασφαλή παροχή νερού στους πολίτες
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κείμενο του ισπανικού κινήματος κατά της TTIP, η λειτουργία του δημοσίου τομέα με βάση την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη θα εξαφανισθεί σε όφελος των πολυεθνικών, αφού ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς.

  • Πλήγμα στα εργασιακά
Όσον αφορά στα εργασιακά, μέσω της TTIP, θα επιδιωχθεί η προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της ΕΕ με αυτήν των ΗΠΑ, όπου τα εργασιακά πρότυπα είναι τα χείριστα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ανύπαρκτα.
Έτσι, θα χαθούν περίπου 600.000 θέσεις εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κλείσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί δε θα μπορούν να έχουν την ίδια πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης, όπως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, και τέλος θα επικρατήσει ένα «κοινωνικό dumping», διότι το κεφάλαιο θα μπορεί να μεταφέρεται ελεύθερα εκεί όπου θα πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μισθοί θα μειώνονται και θα περιορίζονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
  • Στο στόχαστρο προσωπικά δεδομένα και ελεύθερη έκφραση
Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα, θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης εκ μέρους των επιχειρήσεων στα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων κάθε χώρας και ιδιαίτερα στις πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται βασικά δικαιώματα δεδομένα των πολιτών.
Επιπλέον, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα ρυθμίζονται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες με πρόσχημα την προστασία από την «πειρατεία» θα περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη γνώση και τις καινοτομίες.
Τέλος, θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελεύθερη έκφραση εξαιτίας του ελέγχου εκ μέρους των επιχειρήσεων των προσωπικών δεδομένων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και ως εκ τούτου θα ελαχιστοποιηθεί ή θα περιορισθεί η ψηφιακή ελευθερία.
  • Τα κράτη «φέουδα» του κεφαλαίου
Να σημειωθεί ότι με βάση την TTIP θα δημιουργηθούν τρεις «αρχές» που πλήττουν τα συνταγματικά, δημοκρατικά και κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους και των πολιτών του. Ειδικότερα, πρόκειται για:
α) Το Συμβούλιο Ρυθμιστικής Συνεργασίας, το οποίο υπονομεύει τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία, διότι παρέχει το δικαίωμα στις πολυεθνικές επιχειρήσεις να παραβιάζουν νόμους και κανονισμούς που έχουν ψηφισθεί από τα κοινοβούλια των χωρών.
β) Τη ISDS -Investor State Dispute Statement- (Μηχανισμός επίλυσης διαφορών ανάμεσα στους επενδυτές και τα κράτη), η οποία υπονομεύει την κυριαρχία των κρατών, τα οποία θα υποχρεώνονται να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, εάν οι νόμοι που ψηφίζουν είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
γ) Τα Διαιτητικά Δικαστήρια, που θεσμοθετούνται, όπως προβλέπεται στην TTIP, είναι διεθνή δικαστήρια που θα αποφασίζουν για τις διαφορές ανάμεσα στους επενδυτές και τα κράτη. Τα δικαστήρια αυτά υπονομεύουν το συνταγματικά θεσπισμένο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε κάθε κράτος.
  • Απειλή για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών
Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις για την TTIP ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ ήταν τελείως μυστικές, μέχρις ότου είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές ντοκουμέντων από τα Wikileaks.
Υπάρχει, δε, συμφωνία ανάμεσα στα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης των δύο πλευρών του Ατλαντικού να μη δημοσιοποιούν καθόλου πληροφορίες σχετικά με την TTIP, ή όσες δημοσιοποιούνται να είναι πολύ συγκεχυμένες. Σιωπή επίσης έχουν επιβάλλει τα μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούν το δικομματισμό, τόσο στα κράτη της ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η συμβολή τους στην ολοκλήρωση της ΤTIP είναι αδιαμφισβήτητη.
Το Δεκέμβριο του 2014, η Κομισιόν απέκρυψε και δημοσιοποίησε ποτέ τα αποτελέσματα έρευνας που είχε πραγματοποίησε σε κράτη της ΕΕ σχετικά με τον ISDS (μηχανισμό επίλυσης διαφορών) και το Διαιτητικό Δικαστήριο, θεσμοί που περιέχονται στη συμφωνία. Η απόκρυψη έγινε, διότι το 97% από τους 150.000 πολίτες που πήρε μέρος στην έρευνα απάντησε αρνητικά.
(Με πληροφορίες από κείμενο που έχει συνταχθεί από το ισπανικό κίνημα εναντίον της ΤΤΙP και μετέφρασε ο Μάκης Σταύρου και ανήρτησε το toideologio.gr).