Σελίδες

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για όρια συνταξιοδότησης   Καταργείται η 35ετια στο Δημόσιο ενώ από πέντε έως και 17 χρόνια αργότερα θα συνταξιοδοτούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/12, αλλά, δεν είχαν συμπληρώσει την απαιτούμενη, ανά περίπτωση, ηλικία έως τις 18 Αυγούστου του 2015 .
Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, όσοι δεν συμπληρώνουν έως τις 31/12/2021 τα 35 ή 37 έτη, θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία για 40 έτη ενώ "κόβεται" το δικαίωμα συνταξιοδότησης συζύγων αναπήρων και δίνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης μόνο στον ένα από τους γονείς αναπήρου τέκνου.
Eιδικότερα στην απόφαση ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και πριν από το 1983 δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή 37 χρόνια ασφαλιστικού βίου, χωρίς όριο ηλικίας.Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων ως ισχύον την 18η Αυγούστου 2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, θεωρείται το 58ο ή το 55ο έτος (τρίτεκνες).Για όσα από τα παραπάνω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2022 σε 40.
Από την αύξηση των ορίων εξαιρείται μόνο ένας από τους δύο γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω.
Όποιος/όποια έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 18 Αυγούστου 2015, μπορεί να παραμείνει στην εργασία του και να αποχωρήσει όποτε το επιθυμεί. 
Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα σημαίνει:  συμπλήρωση  του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και τού ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται.
Δείτε τους πίνακες
 Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 υπάγονται οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35 έως και 37 έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021. Το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των προσώπων αυτών αντιστοιχεί στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν αθροιστικά τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης, κατά περίπτωση και το όριο ηλικίας για καταβολή της σύνταξης, όπως ισχύουν. Και επισημαίνεται ότι «Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και για όσα από τα πρόσωπα αυτά έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 18−8−2015 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία αυτή το ισχύον, κατά περίπτωση, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης».
Επίσης, ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35 ή 37 ετών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για τα πρόσωπα αυτά ως ισχύον την 18−8−2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λογίζεται το 58ο ή το 55ο έτος, αντίστοιχα. Εδώ έρχεται η δεύτερη «βόμβα», καθώς η απόφαση ορίζει ότι «για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1−1−2022 σε 40.
Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 υπάγονται τα πρόσωπα που η σύνταξή τους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 56 του π.δ. 169/2007, όπως ισχύουν, ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά περίπτωση, με εξαίρεση τους γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω, στην περίπτωση δε αυτή το σχετικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον ένα εξ αυτών. Αφορά δηλαδή όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις των βαρέων ή στην περίπτωση γονέων με ανίκανο τέκνο (το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον έναν από τους δύο γονείς). 

(με πληροφορίες από τα "ΝΕΑ"

 ΕΔΩ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ