Σελίδες

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Υπ. Υγείας: Συγκέντρωση υγειονομικών στις 2μμ. - Κάλεσμα από ΜΕΤΑ Υγειονομικών.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσουν, σήμερα στις 14:00, οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι όλων των νοσοκομείων της χώρας, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς και να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί όλους τους υγειονομικούς να συμμετάσχουν στους αγώνες για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν υγεία με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και να σταθούν στο πλευρό των επικουρικών δίνοντας δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει απευθύνει και η ΠΟΕΔΗΝ, έπειτα από την παρέμβαση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών για το επικουρικούς.

Ενδεικτικά από τις ανακοινώσεις των σωματείων που συμμετέχουν:
  • Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικόν», οι 50 συμβασιούχοι, των οποίων σταδιακά έως και 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις , καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου. Ακόμη επισημαίνεται ότι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει πλέον πάρει τέτοιες διαστάσεις που με την αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων «κλείνουν κρεβάτια, κλείνουν τμήματα».
  • Με το ίδιο αίτημα και το Σωματείο εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», που έλαβε την απόφαση κινητοποιήσεων και την Τετάρτη 4 Νοέμβρη ημέρα γενικής εφημερίας. Οι εργαζόμενοι θα μπλοκάρουν τα ταμεία του νοσοκομείου στις 14:30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους.
ΠΟΕΔΗΝ
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία της χώρας εργάζονται 900 υπάλληλοι με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (επικουρικό προσωπικό) και προσληφθέντες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τέλους του 2015.
«Τα νοσοκομεία υποφέρουν σήμερα από την υποστελέχωση», αναφέρει η Ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν 17.000 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας και έως την άνοιξη του επόμενου έτους αναμένονται άλλες 3.000 συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων.
«Οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων αγγίζουν τις 28.000, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι κάτω των 50.000, και η συνήθης κάλυψη κάθε κλινικής είναι μία νοσηλεύτρια στη βάρδια», συμπληρώνει.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης», καθώς «οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού κάθε μοσοκομείου, όπως επίσης οφείλονται οι κανονικές άδειες, όχι μόνο του τρέχοντος έτους, και προηγούμενων ετών». Επίσης μιλά για «καταστρατήγηση» της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο για την κάλυψη των βαρδιών».
ΜΕΤΑ Υγειονομικών
Στην παρέμβαση των μελών του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στην Ε/Γ της ΠΟΕΔΗΝ, τονίστηκε πως «στα νοσοκομεία όλης της χώρας εργάζονται περισσότεροι από 400 επικουρικοί εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων έχουν παραταθεί με νόμο μέχρι τέλους του 2015. Είναι γνωστό σε όλους - και στο υπουργείο Υγείας- ότι οι επικουρικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι δεδομένες οι μεγάλες ανάγκες για προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
»Είναι, λοιπόν, απαραίτητο η ηγεσία του υπουργείου υγείας να προχωρήσει σε συνέχιση της εργασίας των συναδέλφων και μετά την 31η/12/15 είτε με νέα παράταση των συμβάσεων μέχρι τέλους 2016 είτε με μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου για όσους συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, ενώ επίσης θα μπορούσε να υπάρξει μοριοδότηση των επικουρικών στις προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις».