Σελίδες

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

«Βόμβα» Ελεγκτικού στο 3ο μνημόνιο: Είναι και αυτό αντισυνταγματικό!

elegktiko-simaΑντισυνταγματικές και οι ρυθμίσεις για: την κατάργηση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, την επιβολή επιπλέον μείωσης 10% στις πρόωρες συντάξεις και τη στέρηση της κατώτατης σύνταξης από αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67%.ν κατάργηση των θεμελιωμένων .ιωμάτων, την επιβολή επιπλέον μείωσης 10% στις πρόωρες 
 Ως αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4η Ειδική Ολομέλεια της 15-10-2015) τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου (Ν.4337/2015) του 3ου μνημονίου. Αυτό γνωστοποιεί, με ανακοίνωσή της, η ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι με τις Γνωμοδοτήσεις της 2ης και 3ης Ειδικής Ολομέλειας (12-8-2015) είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις του Ν.4336/2015, του 3ου μνημονίου δηλαδή.

Ειδικότερα, με τη νεώτερη Γνωμοδότησή του, το Ελεκγκτικό Συνέδριο:
α) έκρινε ότι υπάρχει ζήτημα με την κατάργηση των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων όσοι είχαν θεμελιώσει τέτοια έως 31-12-2012 και δεν είχαν συμπληρώσει έως 18-8-2015 τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας για καταβολή της σύνταξης.
Στο θέμα αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο διατήρησε την προηγούμενη έντονη επιφύλαξη που είχε διατυπώσει, κατά τη συζήτηση του 3ου μνημονίου (ν. 4336/2015), στη Γνωμοδότηση της 3ης Ειδικής Ολομέλειας της 12-8-2015 (σελ. 14). Όπως επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Για την αποφυγή οποιουδήποτε ερμηνευτικού ζητήματος που τυχόν προκύψει κατά την εφαρμογή της διάταξης αυτής, επιβάλλεται να γίνει ρητώς μνεία σε αυτή την κατηγορία των προσώπων που καταλαμβάνεται από το ρυθμιστικό της πεδίο» (σελ. 12 Γνωμοδότησης).
β) έκρινε ως αντισυνταγματική την εξαίρεση (αποκλεισμό) από την καταβολή της κατώτατης σύνταξης των αναπήρων που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας και έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67% (παραβίαση άρθρου 2 παρ. 1 Συντ.), και τέλος
γ) έκρινε ως αντισυνταγματική την επιβολή επιπλέον μείωσης 10% («extra penalty») σε όσους/όσες επιλέγουν πρόωρη σύνταξη μεταξύ 56ου και 60ού έτους, αφού «περιορίζει έτι περαιτέρω το ποσό της σύνταξης που τα πρόσωπα αυτά δικαιούνται να λάβουν από το Δημόσιο» (παραβίαση άρθρου 2 παρ. 1 και άρθρου 25 παρ.1 Συντ.).
Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο, αρμόδιο κατά το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ.3) να παρέχει Γνωμοδότηση, οσάκις συζητείται νομοσχέδιο με διατάξεις συνταξιοδοτικού περιεχομένου, «έχει μέχρι τώρα διατυπώσει επιφυλάξεις λανθασμένης ερμηνείας αλλά και παραβίασης του Συντάγματος για το σύνολο σχεδόν των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων του 3ου μνημονίου (κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων, στέρηση της κατώτατης σύνταξης από συνταξιούχους κάτω των 67 ετών, αναδρομική αναπροσαρμογή σύνταξης με έμφαση στους στρατιωτικούς κ.ά.)!», σχολιάζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.
Επομένως, συμπληρώνει, «μετά τις περσινές αποφάσεις του ΣτΕ και του Ε.Σ. που έκριναν ως αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές των συντάξεων που επέφερε το 2ομνημόνιο (Ν.4046/2012 καιΝ. 4093/2012), -για τις οποίες η κυβέρνηση αναζητά ματαίως σήμερα “ισοδύναμα”, αντί να τις εφαρμόσει πλήρως και εγκαίρως-, ένας νέος κύκλος δικαστικής ακύρωσης αρχίζει με την Ελληνική Δικαιοσύνη να υψώνει ανάστημα εθνικής υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας απέναντι στις κοινωνιοκτόνες σκληρές επιλογές δανειστών και κυβέρνησης».