Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Επ' ώμου... Αρμαγεδώνας για συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

sintaksiouxos-mat Την ώρα που το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ολοκληρώθηκε με... παταγώδη αποτυχία, χωρίς να επιτευχθεί η... πολυπόθητη «συναίνεση» στον επικείμενο «Αρμαγεδδώνα» για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση, οι τοκογλύφοι επιμένουν στη μείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Και αυτό, ώστε να υπάρξει -όπως ισχυρίζονται- ένα «βιώσιμο» πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό και ένα «βιώσιμο» δημόσιο χρέος, παραβλέποντας ότι μια τέτοια μείωση θα πλήξει τόσο τους σημερινούς όσο και τους αυριανούς συνταξιούχους.

Τα 1,8 δισ. ευρώ από το συνολικό συνταξιοδοτικό πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν πάση θυσία έως το τέλος του 2016, βάσει του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2016, προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η καταβολή των συντάξεων σε συνθήκες που τα ελλείμματα, αλλά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλών των ασφαλιστικών φορέων (Ταμεία, ΕΟΠΥΥ) έχουν γίνει ανεξέλεγκτα. Τα υπόλοιπα 1,4 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθούν στο διάστημα 2017-18. Να σημειωθεί πως το έλλειμμα του κοινωνικού προϋπολογισμού θα κλείσει φέτος στα 1,8 δισ. ευρώ, αντί πρόβλεψης για 950 εκατ. Ευρώ, και θα αυξηθεί κατά τουλάχιστο 15% το 2016.
Οι τοκογλύφοι – δανειστές φαίνεται πως ζητούν ευρείες περικοπές όλων των συντάξεων και δεν πείθονται ότι μία ευρεία αύξηση εισφορών θα μπορέσει να αντισταθμίσει το κενό που θα αφήσει η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε συνθήκες ύφεσης. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα φέρονται να συμφωνούν με την πρόταση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία το ασφαλιστικό πρέπει να έλθει ως «ενιαίο πακέτο» εντός Δεκεμβρίου για να δοθεί θετικό μήνυμα προς τις αγορές.
Αυτό, όμως, θα δώσει το αντίθετο μήνυμα στους… συνταξιούχους, που δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, καθώς τα χτυπήματα που θα δεχθούν θα είναι συντριπτικά: σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το κυβερνητικό σχέδιο, θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (-6,6%), στις κύριες συντάξεις (π.χ., -20% στις βασικές και τουλάχιστον άλλο τόσο στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ), στα εφάπαξ και στο ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση γι’ αυτές τις περικοπές, όπως, π.χ., αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών ή ένα Ταμείο στο οποίο θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν πόροι από την αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, του φυσικού πλούτου κ.λπ. δεν έχουν ακόμα λάβει το ΟΚ από τους δανειστές.
Τι προβλέπει το σχέδιο Προϋπολογισμού 2016
Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση –σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και τις μέχρι τώρα πληροφορίες- προβλέπει για το 2016:
  1. Μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 6,6%. Η κατώτερη επικουρική σύνταξη θα ανέλθει στα 173 ευρώ –δηλαδή κοντά στη μέση επικουρική του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ- και θα πληγούν βάναυσα όσες ανέρχονται πάνω από τα 300 ευρώ.
  2. Μείωση των δικαιούχων ΕΚΑΣ κατά 20% μέσω νέων, πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων. Με άλλα λόγια, το ΕΚΑΣ θα χάσουν 65.000 -70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.
  3. Μείωση 5-8% των εφάπαξ του Δημοσίου. Το μέσο εφάπαξ που δίδει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα πέσει στα 27.000 ευρώ από τα περίπου 30.000 ευρώ.
  4. Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, που θα φέρει 101 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα στο ταμείο (σ.σ.: περίπου 25-30% σε ετήσια βάση).
Οι γενικές αρχές του νέου ασφαλιστικού
Στη νέα ασφαλιστική... απορύθμιση (ένα από τα βασικά στοιχεία για την εκταμίευση της δόσης), θα υπάρχουν και μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν και να εφαρμοστούν εντός του 2016 (π.χ., με υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους), εφόσον πρώτα ψηφιστούν σε ένα νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα :
  • Εθνική Σύνταξη των 382 ευρώ έναντι της σημερινής βασικής σύνταξης των 487 ευρώ. Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία αποκλειστικά.
  • Αναλογική σύνταξη, που θα έλθει να «κάτσει» πάνω από την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα υπολογιστεί με βάση όχι μόνο τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου αλλά και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία αναμένεται να είναι χαμηλά για τους υψηλοσυνταξιούχους και υψηλά για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναλογική σύνταξη θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.
  • Ενιαίοι κανόνες παροχών μέσα από ένα ασφαλιστικό ταμείο.
  • Ένα Ταμείο κύριας ασφάλισης, στο οποίο θα ενσωματωθούν το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ κ.λπ. και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Με πληροφορίες από capital.gr
Αναδημοσίευση από http://ergasianet.gr