Σελίδες

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Εκφυλιστικά φαινόμενα στη λειτουργία της ΠΟΕΔΗΝ με ευθύνη της πλειοψηφίας.

  
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για ΠΟΕΔΗΝΗ δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων είναι βασική προϋπόθεση ώστε αυτά να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται στα όργανα τού συνδικαλιστικού κινήματος (από το πρωτοβάθμιο Σωματείο έως την Συνομοσπονδία) εκφράζουν τα διάφορα ρεύματα πού υπάρχουν στο εργατικό κίνημα.
Η σύνθεση των οργάνων με βάση τη δύναμη των παρατάξεων και η λειτουργία τους με βάση τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας όσον αφορά τις αποφάσεις, είναι κατάκτηση των ίδιων των εργαζομένων. 

Στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, έχουν καταγραφεί μεγάλοι αγώνες ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη έκφραση όλων των απόψεων, όπως επίσης και η δημοκρατική-συλλογική λειτουργία των οργάνων.
Δημοκρατική λειτουργία των οργάνων σημαίνει -πρώτα απ` 'όλα- αποφάσεις που λαμβάνονται μέσα στα όργανα των συνδικάτων. Εκεί θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι αποφάσεις με την αρχή της πλειοψηφίας. Σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεδρίασης, είναι αυτονόητο ότι οι παρατάξεις συνδιαλέγονται και καταθέτουν την άποψή τους προκειμένου να διαμορφωθεί η σχετική απόφαση.
Όμως, στην ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται ότι οι αυτονόητοι και θεμελιώδεις κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας είναι ...περιττοί!
Οι παρατάξεις “ΔΗΣΥ' και “ΔΑΚΕ”, οι οποίες έχουν την πλειοψηφία στην εκτελεστική επιτροπή και στο γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ενημερώνουν τις υπόλοιπες παρατάξεις για τις όποιες ενέργειες της ΠΟΕΔΗΝ (ανακοινώσεις, δελτία τύπου, παρεμβάσεις κ.τ.λ.).
«Έτσι κι αλλιώς, έχουμε την πλειοψηφία»: είναι η λογική τους. Καταπατούν μ` αυτή την τακτική κάθε έννοια δημοκρατικής δεοντολογίας και παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας.
Ακυρώνουν την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας, την ακρωτηριάζουν και αφαιρούν τη δυναμική της πού συνίσταται στο διάλογο, την αντιπαράθεση και τη σύνθεση.
Θεωρούν τη Δημοκρατική λειτουργία ως βάρος, την ενημέρωση των υπολοίπων παρατάξεων ως περιτή διαδικασία και με τη λογική πλειοψηφίας-μειοψηφίας “ξεμπερδεύουν” μαζί της!
Το “ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία”, από την πρώτη συνεδρίαση τού νεοεκλεγμένου Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ (13-3-2015) είχε καταθέσει πρόταση προκειμένου η ΠΟΕΔΗΝ να λειτουργήσει με όρους συνδικάτου και όχι να λειτουργεί με ιδιοκτησιακή αντίληψη και σε καθεστώς αυθαιρεσίας από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ).
Η πρόταση είχε απορριφθεί...πανηγυρικά από ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ!
Από τότε, ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της πλειοψηφίας και η αλλαζονική-ιδιοκτησιακή λογική και πρακτική, έχουν κλιμακωθεί προκλητικά. Σωρεία δελτίων τύπου, ανακοινώσεων, παρεμβάσεων, δεν έρχονται ποτέ σε γνώση των υπόλοιπων παρατάξεων ώστε να υπάρξει διαβούλευση πριν την έκδοσή τους. Ακόμη και μέλη του προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ πληροφορούνται εκ  των υστέρων και από το διαδίκτυο τα κείμενα.
Στη συγγραφή των αποφάσεων των Γενικών Συμβουλίων ή της Εκτελεστικής Επιτροπής, επίσης δεν γίνεται καμία διαβούλευση με τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποτυπώνουν ούτε αυτά που υποτίθεται ότι αποφασίζουν τα όργανα.
Οι επανειλημμένες καταγγελίες του ΜΕΤΑ Υγειονομικών και οι παρεμβάσεις του στις συνεδριάσεις των οργάνων, αντιμετωπίζονται με την γνωστή ιδιοκτησιακή και αλαζονική αντίληψη.
Η σχέση εμπιστοσύνης των εργαζομένων με την ηγεσία του συνδικάτου δεν μπορεί να οικοδομηθεί με τέτοιες συνθήκες λειτουργίας. Αντίθετα, διευκολύνονται τα εκφυλιστικά φαινόμενα και η τάση απαξίωσης των συνδικάτων και των οργάνων τους.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ ακόμα και στα ζητήματα της παρουσίας σε Γενικές συνελεύσεις και στην οργάνωση των περιοδειών έχει επιλέξει να λειτουργεί με βάση την παραταξιακή λογική. Αντιλαμβάνεται την Ομοσπονδία σαν άθροισμα παρατάξεων.
Εμφανίζεται έτσι το απαράδεκτο φαινόμενο, μια «ντουζίνα» Γενικών Συμβούλων να επισκέπτονται μια περιοχή χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση οργάνου που να προσδιορίζει τον αριθμό των Γενικών συμβούλων που αποτελούν το συγκεκριμένο κλιμάκιο. Με αυτό τον τρόπο, τα χρήματα που καταθέτουν οι εργαζόμενοι δεν αξιοποιούνται για την ενημέρωσή τους και για την οργάνωση των αγώνων αλλά υποτάσσονται στις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες. Έφτασαν στο σημείο να βάλουν ακόμα και πλαφόν για το πόσα χρήματα μπορεί να χρησιμοποιεί η κάθε παράταξη για περιοδείες και παρουσία σε Γενικές Συνελεύσεις ή ενημερωτικές επισκέψεις σε Νοσοκομεία και άλλες μονάδες υγείας.
Και ενώ η απόφαση για το πλαφόν (που συνάντησε σοβαρές επιφυλάξεις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας) είχε προσωρινό χαρακτήρα, αυτή η τακτική συνεχίζεται χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει απόφαση που να την καθιστά μόνιμη.
Όλα αυτά αποτελούν εκφυλιστικά φαινόμενα που δεν μπορούμε να ανεχτούμε.
Σε μια περίοδο πού η νεοφιλελεύθερη-μνημονιακή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο, τα συνδικάτα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μαζικά και ισχυρά συνδικάτα, σταθερά προσανατολισμένα στο στόχο της ρήξης με τους μνημονιακούς μονόδρομους.Συνδικάτα που θα έχουν προμετωπίδα την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους, το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, τη φορολόγηση του κεφαλαίου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όφελος του λαού και του τόπου.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι χρειάζονται συνδικάτα μαζικά-ισχυρά και δημοκρατικά, ικανά να εμπνέουν τους εργαζόμενους και να τους προετοιμάζουν για τις σκληρές μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Σήμερα που η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία προβάλλει περισσότερο από ποτέ τις ατομικές λύσεις και την αποστράτευση από την οργανωμένη πάλη την οποία απαξιώνει ως αναποτελεσματική
Σήμερα που το μνημονιακό κατεστημένο επιτίθεται στη συλλογική συνείδηση των εργαζομένων καλλιεργώντας την απογοήτευση και τη μοιρολατρεία ώστε να αποδεχτούν το νεοφιλελεύθερο δόγμα: «δεν υπάρχει άλλος δρόμος»
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι χρειάζονται συνδικάτα που θα σέβονται τις αρχές της συλλογικής λειτουργίας, δίνοντας χώρο έκφρασης σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε συλλογικότητα.
Η απαξίωση της συλλογικής λειτουργίας, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ο κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός, ο παραγοντισμός καθώς και οι λογικές της συνδιαχείρησης και της συνδιοίκησης, είναι μερικές από τις αιτίες που οι εργαζόμενοι “γυρίζουν την πλάτη” στη ζωή και τη δράση των συνδικάτων.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και θα αγωνιστεί για τη συλλογική λειτουργία και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.
Τέλος, όσον αφορά τη λειτουργία της ΠΟΕΔΗΝ, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θα επιμείνει αταλάντευτα στις αρχές της συλλογικής-δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει συνυπεύθυνο σε εκφυλιστικά φαινόμενα.
 

Δείτε την πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών για τη λειτουργία της ΠΟΕΔΗΝ (13/3/2015)

Πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία 
προκειμένου η ΠΟΕΔΗΝ να λειτουργήσει με  όρους συνδικάτου.
Τα φαινόμενα μονομερών αποφάσεων, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπ’ όψιν η θέση των υπόλοιπων παρατάξεων ή της μειοψηφίας, η έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης για ενέργειες και παρεμβάσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. μέχρι χθες ήταν καθεστώς.
Είναι προφανές ότι οι κρίσιμες στιγμές που βιώνουμε, απαιτούν την ενίσχυση της συλλογικής λειτουργίας της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσει με όρους συνδικάτου.
Αυτό απαιτεί στοιχειώδη διαβούλευση ανάμεσα στα διάφορα ρεύματα του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών, πλήρη ενημέρωση για τις ενέργειες και τα τεκταινόμενα στην Ομοσπονδία, προσπάθεια να αναζητηθεί ο κοινός τόπος για να προχωρήσει τη δράση του το συνδικάτο.
Οι μονομερείς αποφάσεις και η έλλειψη ενημέρωσης, δεν μπορεί πλέον να αποτελούν  επιλογή της όποιας πλειοψηφίας, δεν εξυπηρετούνται εν τέλει τα συμφέροντα των εργαζομένων που πρέπει να προωθήσει και να εκφράσει η Ομοσπονδία.
Για αυτό, το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία με διάθεση συμβολής στην αναβάθμιση της δουλειάς της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., παρά τις διαφορετικές συνδικαλιστικές απόψεις που ενυπάρχουν στην Ομοσπονδία, προτείνει:
1.    Την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ σε εβδομαδιαία βάση για την υλοποίηση των αποφάσεων του Γενικού Συμβούλιου και την οργάνωση των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και έκτακτα όταν απαιτείται.
2.     Την αντιμετώπιση έκτακτων ζητημάτων από διαπαραταξιακό προεδρείο της Ομοσπονδίας.
3.    Την πλήρη ενημέρωση όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτοπής αλλά και των συνδυασμών που πιθανόν δεν εκπροσωπούνται σε αυτή, για κάθε εισερχόμενο και εξερχόμενο έγγραφο της Ομοσπονδίας αλλά και κάθε ενέργεια της.
4.    Την Ενημέρωση όλων των συνδυασμών για κάθε περιοδεία μέλους Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας, σε γενικές συνελεύσεις . Την Διαπαραταξιακή εκπροσώπηση της ομοσπονδίας σε παρεμβάσεις που γίνονται απέναντι σε διοικήσεις και κυβερνητικούς φορείς.
5.    Την οργάνωση των κλιμακίων της ομοσπονδίας με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με τρόπο που να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν διαπαραταξιακή εκπροσώπηση σε αυτές, χωρίς αυτό να οδηγεί σε πολυμελή κλιμάκια που δίνουν την άσχημη εικόνα στους εργαζόμενους των Νοσοκομείων.
6.    Η κάλυψη περιοδειών από την πλευρά της ομοσπονδίας σε συνδυασμούς, πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, σε κάθε περίπτωση να καθοριστούν όρια  και σε καμία περίπτωση να μην αποτελεί καθεστώς.
7.    Την συγκρότηση διαπαραταξιακής συντακτικής επιτροπής για την έκδοση του υγειονομικού βήματος με στόχο την αναβάθμισή του και την μετατροπή του σε όργανο εκφώνησης κυρίως των θέσεων της ομοσπονδίας και όχι μιας παράταξης, χωρίς αυτό να αποκλείει τη δημοσίευση προσωπικών και παραταξιακών απόψεων.
8.    Την συγκρότηση διαπαραταξιακού Γραφείου Τύπου για την έκδοση ανακοινώσεων και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (email) για συνεννόηση. (Να αξιοποιηθεί η αντίστοιχη εμπειρία από την αντίστοιχη λειτουργία στην ΑΔΕΔΥ).
9.    Την συγκρότηση Γραμματειών με διαπαραταξιακό χαρακτήρα για την παρακολούθηση της οργανωτικής δουλειάς της Ομοσπονδίας καθώς και σε τομείς. Οι Γραμματείες να είναι υπό την εποπτεία της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβούλιου και να εγκαταλειφθεί η τακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν αυτές να μένουν ανενεργείς. Σαν τέτοιες προτείνονται οι γραμματείες οργανωτικού, πολιτικών υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας και κοινωνικής πρόνοιας.
10. Την συγκρότηση Γραμματειών για την επεξεργασία κλαδικών πολιτικών. Ως τέτοιες προτείνονται οι Γραμματείες Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού Προσωπικού, και εργαζομένων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (Διοικητικοί, τεχνικοί, βοηθητικές υπηρεσίες). Για σοβαρά ζητήματα που η Ομοσπονδία χρειάζεται να τοποθετηθεί προηγείται η γνώμη της αντίστοιχης επιτροπής η οποία έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
11.  Την ενημέρωση και την έγκριση από το Γενικό Συμβούλιο των εκθέσεων της Εξελεγκτικής Επιτροπής για τις δαπάνες της Ομοσπονδίας
12. Την άμεση συγκρότηση επιτροπής για την μετεγκατάσταση της Ομοσπονδίας με την αγορά νέου κτιρίου, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της, αξιοποιώντας ένα μέρος από το αποθεματικό που έχει στο ταμείο της.
Η τοποθέτηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα που θέτουμε, είναι θέμα το  οποίο προτείνουμε σαν εισήγηση στο πρώτο Γενικό Συμβούλιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανοικτή, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία της Ομοσπονδίας.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή όλλων των συνδυασμών στην συγκρότηση του Προεδρείου,  δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής τους στη λειτουργία της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.