Σελίδες

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Συνθήκες σκλαβιάς σε εργοστάσια των ΗΠΑ.

Εργαζόμενοι φοράνε πάνες  γιατί απαγορεύεται να πάνε στην τουαλέτα.

Συνθήκες σκλαβιάς σε εργοστάσια των ΗΠΑ: Εργαζόμενοι φοράνε πάνες γιατί απαγορεύεται να πάνε στην τουαλέτα  - MediaΟι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερο κοτόπουλο από ποτέ, τουλάχιστον 30% περισσότερο σε σχέση με πριν από 20 χρόνια και το θέλουν φθηνό και σε πολλές ποικιλίες.
Οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλου για να μειώσουν το κόστος πιέζουν τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε γραμμή παραγωγής με ταχύτητες που διαλύουν τον αυχένα. Οι εργαζόμενοι καταλήγουν να δουλεύουν σε πολύωρες βάρδιες με μόλις μισή ώρα διάλειμμα την ημέρα και μισθούς χαμηλότερους από το βασικό.

Η πίεση για να διατηρηθεί η ταχύτητα στη γραμμή παραγωγής, είναι τόσο μεγάλη που συχνά οι επιτηρητές αρνούνται στους εργαζόμενους ακόμη και να πάνε στην τουαλέτα, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam.
Για να αποφύγουν την ντροπή τού να γίνονται τόσο απελπισμένοι ώστε να κατουρούν στο πάτωμα, αρκετοί εργαζόμενοι φοράνε πάνες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. «Έπρεπε να φοράω Pampers» είπε ένας εργαζόμενος στην Oxfam και πρόσθεσε ότι το κάνουν πολλοί συνάδελφοί του.
Διαφορετικά τμήματα μέσα στα εργοστάσια πουλερικών έχουν διαφορετικούς κανόνες για το πότε επιτρέπεται ένας εργαζόμενος να πάει στην τουαλέτα, αλλά ο γενικός κανόνας σύμφωνα με την έκθεση είναι ότι το να πας στην τουαλέτα είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα.
Εάν κάποιος εργαζόμενος θέλει να πάει στην τουαλέτα θα πρέπει να τον αντικαταστήσει κάποιος άλλος στη γραμμή παραγωγής. Οι εργαζόμενοι λένε ότι η αντικατάσταση μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από μία ώρα και τελικά ο αντικαταστάτης δεν φθάνει ποτέ. Οι εργαζόμενοι είπαν στην Oxfam, ότι η μόνη ώρα που μπορούν να πάνε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην τουαλέτα, είναι κατά τη διάρκεια του ημίωρου διαλείμματος για φαγητό, όπου οι ουρές είναι ατελείωτες.
Η Oxfam αναφέρει ότι τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα τριετούς έρευνας, εκατοντάδων συνεντεύξεων με εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με άλλες έρευνες που είχε πραγματοποιήσει με το ίδιο θέμα, όταν είχε διαπιστώσει ότι το 80% των εργαζόμενων στη βιομηχανία πουλερικών δεν είχαν το δικαίωμα να πάνε στην τουαλέτα, όποτε ένιωθαν την ανάγκη.
 Πηγή: topontiki.gr
Αρχική πηγή: vice.com

Σχόλιο:
Παρόμιες συνθήκες σκλαβιάς για τους εργαζόμενους, απαιτούν οι "επενδυτές-σωτήρες"  τους οποίους εκλιπαρούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις για να έρθουν στην πατρίδα μας ώστε να περάσουμε στην "ανάπτυξη". 
Μιλούν για μια "ανάπτυξη" που "μυρίζει" από το αίμα των εργαζομένων με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του 8άωρου, της σταθερής εργασίας, της ανάπαυσης, του δικαιώματος στην αξιοπρεπή αμοιβή κ.τ.λ.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά προσδιορίζεται από τις παλαιομνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις, η μετα-μνημονιακή εποχή.
Για το ταξικό-εργατικό κίνημα, η πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την απαλλαγή από τα μνημόνια, είναι άρρηκτα δεμένη με την κοινωνική χειραφέτηση και δεν μπορεί παρά να έχει αντικαπιταλιστικό πρόσημο.