Σελίδες

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

«Βόμβα» από την Τσεχία: Όχι στο ευρώ - Το 85% θέλει διατήρηση της κορώνας.


«Βόμβα» από την Τσεχία: Όχι στο ευρώ - Το 85% θέλει διατήρηση της κορώνας - MediaΤι κι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξής τους στο κοινό νόμισμα, δίνοντας, μάλιστα, και κίνητρα για την ενταξιακή του πορεία; Φαίνεται ότι η κρίση του ευρώ και ο τρόπος αντιμετώπισής της έχει «κρυώσει» τους λαούς των χωρών εκτός Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Τσέχοι, οι οποίοι σε ποσοστό 85% σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Datamar, ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα, δηλώνουν ότι επιθυμούν διατήρηση του εθνικού τους νομίσματος, της κορώνας, ενώ από αυτούς το 51% εξέφρασε την κατηγορηματική άρνησή του για την υιοθέτηση του ευρώ.


Υπέρ του κοινού νομίσματος τάσσεται μόλις το 14,8% των Τσέχων, ωστόσο, απολύτως υπέρ του ευρώ τάσσεται μόλις το 4,6% των ερωτηθέντων. Σημειώνεται ότι η κορώνα έχει ενισχυθεί κατά 4% σε ετήσια βάση, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της Τσεχίας αλλά και την ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι στην ίδια δημοσκόπηση το 88% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικών δημοψηφισμάτων για μείζονα ζητήματα, καθώς ο νόμος επιτρέπει σήμερα δημοψηφίσματα μόνο σε τοπικό επίπεδα και για ζητήματα που αφορούν τις συγκεκριμένες περιοχές.
πηγή:topontiki.gr