Σελίδες

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε, τα προβλήματα όμως των νοσηλευτών παραμένουν

Levin's 86-year-old nurse Mary Judd.  Tο Υπoυργείο Υγείας αναδιπλώθηκε και απέσυρε προσωρινά το σχ. Νόμου για την λειτουργία της ΕΝΕ. Είναι προφανές ότι κριτήριο γι’ αυτή την κίνηση είναι το πολιτικό κόστος, αφού η κατάθεσή του είχε πυροδοτήσει συντεχνιακές αντιπαραθέσεις που χρεώνονταν στην Κυβέρνηση.
Αντιπαραθέσεις που σε καμία περίπτωση δεν σχετιζόταν με τα πραγματικά προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού. Ταυτόχρονα η αποκάλυψη για την εμπλοκή συνδικαλιστών προσκείμενων στην Κυβέρνηση στη σύνταξη του νομοσχεδίου με προφανή στόχο τον έλεγχο της ΕΝΕ στρίμωξε την πολιτική ηγεσία και την ανάγκασε σε μια κίνηση απεγκλωβισμού.
Μετά από αυτή την εξέλιξη όλοι μπορεί να δηλώνουν κερδισμένοι και ίσως για τον καθένα από τους «παίχτες» αυτής της φαρσοκωμωδίας η εκτίμηση αυτή να έχει βάση.

  1. Η ηγεσία της ΕΝΕ προφανώς επειδή το καθεστώς της δεν θίγεται αφού η πραγματοποίηση των εκλογών θα γίνει κανονικά με το ισχύον εκλογικό σύστημα γεγονός που θα της επιτρέψει να έχει τον έλεγχο του επαγγελματικού επιμελητήριου των Νοσηλευτών. Ταυτόχρονα προσδοκά ότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που μετατέθηκε για το επόμενο χρονικό διάστημα από το Υπ. Υγείας μπορεί τελικά να μην υλοποιηθούν.
  2. Η Κυβέρνηση αφού σύμφωνα με το Υπ. Υγείας δεν υποχώρησε απλώς επέλεξε να κάνει μια προσωρινή ανακωχή και ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για την επαναφορά του Νομοσχεδίου το επόμενο χρονικό διάστημα.
  3. Η ηγεσία της φιλοκυβερνητικής παράταξης του ΑΡΜΑτος επειδή της αναγνωρίστηκε από το Υπ. Υγείας ο ρόλος του επίσημου συμβούλου. Με αυτό το χαρτί μπορεί πλέον να ψαρεύει στα θολά, να ενισχύσει τις συμμαχίες με συντεχνιακές ενώσεις και να αλιεύει ψήφους μπροστά στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.
  4. Οι διάφοροι αυτόκλητοι εκπρόσωποι του νοσηλευτικού προσωπικού που αρκούνται στις διαβεβαιώσεις για την δημιουργία του κενού περιεχομένου κλάδου Νοσηλευτών προκειμένου να τις μεταφέρουν ως γυρολόγοι για την προσωπική τους προβολή και την συνδικαλιστική τους επιβίωση.
Οι μόνοι που δεν μπορούν να πανηγυρίζουν είναι οι μάχιμοι νοσηλευτές, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, που βιώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση της δουλειάς και τους εξευτελιστικούς μισθούς.
Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι ευτυχείς οι χιλιάδες άνεργοι που παίρνουν το δρόμο για την ξενιτειά και λίγο ενδιαφέρονται για τις καρέκλες της ΕΝΕ.
Δυστυχώς για όλους αυτούς, ούτε η Κυβέρνηση ούτε βεβαίως οι αυτόκλητοι εκπρόσωποί τους δείχνουν να ασχολούνται με τα προβλήματα που τους απασχολούν, αφού έχουν επιλέξει να στηρίζουν τον μνημονιακό μονόδρομο που είναι η βασική αιτία για την συσσώρευση των δεινών τους όλα τα τελευταία χρόνια.
Ίσως ήρθε η ώρα οι νοσηλευτές να αναρωτηθούν μήπως πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού για τα δικά τους πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες τους φαίνεται ότι η ελληνική πολιτεία αδιαφορεί,
Χέρι – χέρι με τους άλλους εργαζόμενους στην υγεία να αγωνιστούν για να σπάσουν τις μνημονιακές αλυσίδες που τους κρατούν δέσμιους και υποβαθμίζουν την εργασιακή, οικονομική και επιστημονική τους θέση.