Σελίδες

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Μια εικονική πραγματικότητα για την υγεία από τον κ. Πολάκη.

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
Μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και βιώνουν οι εργαζόμενοι επιχείρησε να παρουσιάσει στη χθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης.
Η αίσθηση που αποκόμισαν όσοι συμμετείχαν σε αυτή την συνάντηση ήταν ότι όλα βαίνουν καλώς και για τις όποιες καθυστερήσεις της ευθύνη την έχουν άλλοι που σκόπιμα υπονομεύουν το έργο της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:

  1. Ο κ. Πολάκης υπερασπίστηκε την απόφαση της Κυβέρνησης να επιχειρήσει να προωθήσει την μνημονιακή αξιολόγηση του προσωπικού. Δεν απάντησε όμως, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε, στην επισήμανση ότι διοικήσεις νοσοκομείων και μηχανισμοί ασκούν πιέσεις σε εργαζομένους και προϊσταμένους να καταθέσουν φύλλα αξιολόγησης εκπρόθεσμα στα πρωτόκολλα των Νοσοκομείων. Από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ τονίστηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετέχει στην Απεργία – Αποχή με αποτέλεσμα η αξιολόγηση να έχει καταρρεύσει.
  2. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε στον κ. Πολάκη ότι η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων το 2018 μειώνεται κατά 350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε ότι το 2018 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο 2018-21 θα υπάρξει και μείωση των πιστώσεων κατά 617 εκατ. ευρώ για Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ γεγονός που θα δημιουργήσει νέα επιπρόσθετα προβλήματα στις δομές υγείας. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν υψηλές (550 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018) η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων και γενικότερα των μονάδων Υγείας.
Απαντώντας ο κ. Πολάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία για την μείωση των πιστώσεων και δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιορισμός στις πιστώσεις το 2018 σε σχέση με το 2017. Μίλησε μάλιστα για ταμειακά διαθέσιμα στα Νοσοκομεία ύψους 550 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 400 για λειτουργικά και 150 εκατ. για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές) που μπορούν άριστα να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  1. Στην επισήμανση της ΠΟΕΔΗΝ ότι οι εργολάβοι ζουν και βασιλεύουν στα Νοσοκομεία, ο αν. Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε πάνω από 50 Νοσοκομεία τουλάχιστον σε μια από τις τρεις υπηρεσίες έχουν αντικατασταθεί με συμβασιούχους και μετέφερε την ευθύνη για αυτή την κατάσταση στην δικαιοσύνη που με τις αποφάσεις της δικαιώνει τους εργολάβους και παρεμποδίζει το έργο της Κυβέρνησης. Δεν απάντησε στην παρατήρηση ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρ’ ότι δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι Διοικήσεις που έχει διορίσει η Κυβέρνηση δεν προχωρούν τέτοιους διαγωνισμούς για την πρόσληψη συμβασιούχων. Ανέφερε τέλος ότι στην περίπτωση που λήγουν οι συμβάσεις και οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν 24μηνο, διερευνούν την αλλαγή του πλαισίου χωρίς να μπορεί να δώσει ακόμα συγκεκριμένη απάντηση για το ποιο θα είναι αυτό. Σε επισήμανση μας ότι ήδη ο κ. Ξανθός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ΚΟΙΝΣΕΠ ο κ. Πολάλης το επιβεβαίωσε και ανέφερε ότι διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο θα αποκλείσουν την είσοδο και των έλεγχο αυτών των ΚΟΙΝΣΕΠ από εργολάβους.
  2. Στο αίτημα για ένταξη των Υγειονομικών στα Βαρέα και ανθυγιεινά δήλωσε ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνει τίποτα και αυτό θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το μνημόνιο!!!
  3. Ο κ. Πολάκης στο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για μόνιμες προσλήψεις, ισχυρίστηκε ότι 8000 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μόνιμοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όταν αμφισβητήθηκε αυτό το νούμερο από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ ο κ. Πολάκης αναγνώρισε ότι συνυπολογίζει στις 8000 ως προσλήψεις αυτές που έχουν προκηρυχθεί και εκκρεμεί η έκδοση των αποτελεσμάτων καθώς επίσης και αυτές που έχουν εξαγγελθεί και δεν έχουν προκηρυχθεί. Επιτέθηκε στο ΑΣΕΠ που σύμφωνα με τον κ. Πολάκη σκόπιμα καθυστερεί την έκδοση των αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να μην μπορούν να φτάσουν στα Νοσοκομεία.
  4. Αναγνώρισε ο αν. Υπουργός Υγείας ότι υπάρχει ζήτημα πιστώσεων για να πληρωθούν οι πρόσθετες αμοιβές και οι εφημερίες στα Νοσοκομεία. Ανέφερε ότι είναι σε συνεννόηση με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου να δοθούν προς το τέλος του χρόνου επιπρόσθετες πιστώσεις ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ζητηθεί από τις ΥΠΕ. Ανέφερε επίσης ότι έχει δοθεί κατεύθυνση στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να μην κάνουν περικοπές σε ώρες και εφημερίες και το όποιο κενό υπάρξει θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2018.
  5. Από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ τέθηκε το θέμα των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες στα Νοσοκομεία με προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι συμβάσεις τους λήγουν στις αρχές του 2018. Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι έχουν την πρόθεση να παρατείνουν το πρόγραμμα για ένα χρόνο ακόμα και γι’ αυτό το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την αρμόδια Υπουργό. Ο κ. Πολάκης είπε ότι απαιτείται γι’ αυτό απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και ζήτησε από την ΠΟΕΔΗΝ να παρέμβει στην ΓΣΕΕ να στηρίξει αυτή την απόφαση αφού η Κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΟΑΕΔ. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων του νέου προγράμματος εξαιτίας προβλημάτων στο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΕΔ και εκτιμά ότι σε μικρό χρονικό διάστημα αυτό θα έχει λυθεί και θα έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας στα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση δεν έδωσε λύσεις, αντίθετα επιχείρησε να ωραιοποιήσει την εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει στην Υγεία και τα Νοσοκομεία. Επιπλέον είναι εμφανές ότι επιλέγει να διευρύνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ίδια ώρα που για το 2018 δεν έχει προβλεφθεί να προκηρυχθεί ούτε μια θέση μόνιμου προσωπικού για τα Νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας.
Προφανώς όλες αυτές οι εξαγγελίες για παρατάσεις των προγραμμάτων και διεύρυνση των συμβασιούχων δεν μπορεί να είναι άσχετες με την εκτίμηση που γίνεται από διάφορες πλευρές ότι δηλαδή το 2018 θα είναι χρόνος εκλογών.