Σελίδες

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

"Είμαστε όλοι με την Ελλάδα και την Ευρώπη" λένε 300 διανοούμενοι απ' όλο τον κόσμο.

"Είμαστε όλοι με την Ελλάδα και την Ευρώπη" λένε 300 διανοούμενοι απ' όλο τον κόσμο
Τριακόσιοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να "σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού" και να "προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να λυθεί το ζήτημα του χρέους". Οι διανοούμενοι, από τους Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Στέφανι Γκρίφιθ Τζόουνς μέχρι τους Ζακ Σαπίρ και Ντομινίκ Μεντά, συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή με τίτλο "Είμαστε όλοι με την Ελλάδα και την Ευρώπη" που δημοσιεύει ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ να σεβαστούν την απόφαση του ελληνικού λαού να επιλέξει ένα νέο δρόμο και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους.
Δικαίως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίος ένας εκ βάθρων επαναπροσανατολισμός, διότι οι πολιτικές που εφαρμόσθηκαν έως τα τώρα αποδείχθηκαν ένα απόλυτο φιάσκο. Δεν πρόσφεραν ούτε την οικονομική ανάκαμψη, ούτε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ούτε την απασχόληση, αλλά ούτε καν τις εξωτερικές επενδύσεις. Αντίθετα αποδείχθηκαν επιζήμιες για την ελληνική κοινωνία και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ξεκάθαρα καταστροφική και δεν επέτρεψε καμία πρόοδο, για την οποία προοριζόταν.
Ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν δράση σ' αυτό το πλαίσιο, στο οποίο άλλωστε οφείλεται και η εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεσα ανθρωπιστικά μέτρα, έναν υψηλότερο κατώτατο μισθό, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, από επενδύσεις και από μέτρα για τη διόρθωση και καλυτέρευση των βασικών υπηρεσιών όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Χρειάζεται να υπάρξει ένα φορολογικό σύστημα πιο σταθερό και προοδευτικό, το οποίο να στηρίζεται λιγότερο στον ΦΠΑ και περισσότερο στη φορολόγηση των εισοδημάτων και της κληρονομιάς. Η νέα κυβέρνηση πρέπει επίσης να πολεμήσει, να τιμωρήσει, και να εξαλείψει τη διαφθορά. Για να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές, που χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν, είναι απαραίτητο να δοθούν οικονομικά περιθώρια. Περιμένοντας, η χώρα χρειάζεται επαναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα. Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις κυβερνήσεις να αφήσουν στην Ελλάδα οικονομικά περιθώρια και να εγγυηθούν την επαναχρηματοδότηση αυτή.
Δικαίως η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί μια διαγραφή χρέους απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και όπως και να έλθουν τα πράγματα δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί. Επομένως δεν υπάρχει οικονομική απώλεια για τις άλλες χώρες και τους φορολογούμενούς τους. Αντιθέτως, ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα θα επιτρέψει την ενεργοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα αυξήσει τα εισοδήματα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ωφελώντας έτσι και τις γειτονικές χώρες. Ζητούμε άμεσα από τους πιστωτές της Ελλάδας να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία και να εκθέσουν καθαρά και έντιμα τα γεγονότα αυτά στους λαούς τους.
Αυτό το οποίο διακυβεύεται δεν είναι μόνο η τύχη της Ελλάδας, αλλά συγχρόνως και το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μία πολιτική απειλών, τελεσιγράφων, σκληρότητας και εκβιασμών θα σήμαινε στα μάτια όλων μία αποτυχία ηθική, πολιτική και οικονομική της ευρωπαϊκής ιδέας. Ζητάμε επίμονα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν και να καταδικάσουν όλες τις προσπάθειες ταπείνωσης και πίεσης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό.
Αντιθέτως η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να υποδείξει έναν δρόμο προς την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να επιτρέψει μια αναγέννηση της δημοκρατίας και θα άνοιγε το εκλογικό παιχνίδι και σε άλλες εποικοδομητικές αλλαγές. Είμαστε μαζί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για τη δημοκρατία και την αλλαγή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναγνωρίσουν τη δημοκρατική αποφασιστική επιλογή του ελληνικού λαού σ' αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες, να προχωρήσουν σε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δεσμευτούν χωρίς καθυστέρηση στο δρόμο μιας λογικής διαπραγμάτευσης.
πηγή:avgi.gr