Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

«Κούρεμα» και στα γεύματα των ασθενών!

fagito-nosokomeio
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) Δημήτρης Βαρνάβας αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Τάκης Παντέλης, αμφότεροι μέλη του ΜΕΤΑ, μιλούν στο healthreport.gr για τις περικοπές στα γεύματα των ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία.
 Περικοπές που δεν παραδέχονται πολλές διοικήσεις, ωστόσο, είναι μια τραγική πραγματικότητα, απόρροια των μνημονίων και των νόμων που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε τι λένε:

  • ΒΑΡΝΑΒΑΣ
«Οι διαρκείς περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων προκάλεσαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πριν λίγα χρόνια πως θα βλέπαμε ακόμη και περικοπές στο φαγητό των ασθενών»!
«Όταν λοιπόν άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών οι Διοικητές τις διέψευδαν κατηγορηματικά. Μέχρι που προέκυψε η δημόσια καταγγελία του διοικητή στο Νοσηλευτήριο της Λέρου ότι υπήρχε αδυναμία να σιτίσουν ψυχικά ασθενείς. Έκτοτε, παρά το ότι έπαψαν οι διαψεύσεις, οι ελλείψεις σε τρόφιμα συνεχίστηκαν, προκαλώντας καταθλιπτική κατάσταση στα νοσοκομεία» (σ.σ.: το Νοσηλευτήριο Λέρου είναι η πρώτη περίπτωση περικοπής φαγητού που ήρθε στη δημοσιότητα).
Και βέβαια, η κατάσταση αυτή στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη κονδυλίων. Για αυτό, και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως αν δεν ενισχυθεί η χρηματοδότηση, η κατάσταση θα χειροτερέψει και η σίτιση των ασθενών θα περιορισθεί περαιτέρω: «Να σημειώσουμε πως ο φετινός προϋπολογισμός που περικόπτει επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων θα προκαλέσει νέα τεράστια προβλήματα στη σίτιση των ασθενών. Ευελπιστούμε πως η νέα κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, απαλείφοντας αυτές τις τερατώδεις περικοπές και ενισχύοντας δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων».
  • ΠΑΝΤΕΛΗΣ
«Ο σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα στα νοσοκομεία είναι το αποτέλεσμα των περικοπών στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και των προϋπολογισμών αλλά και της γενικότερης συρρίκνωσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως φέτος τα κονδύλια μειώνονται κατά 160 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία γι αυτό και απαιτείται άμεσα η νέα ηγεσία να καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό που εμφανίζεται».