Τα πρώτα της νομοσχέδια καταθέτει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την Πέμπτη το πρωί, όπως με έμφαση ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατατίθεται το πρώτο από τα σχέδια νόμου κοινωνικής σωτηρίας, που θα περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα για την προστασία της κατοικίας των πολιτών και θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε ληστρικά επενδυτικά σχήματα στα διαβόητα «distress funds».

Επιπλέον κατατίθεται το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, «χωρίς περιττές και βραδυκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα. Ρυθμίσεις που θα βγάλουν τη θηλιά από τον λαιμό εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν αμέσως τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και, την ίδια στιγμή, θα φέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα δώσουν την αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία», σύμφωνα με τη χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και έριξε το γάντι στις φιλομνημονιακές πτέρυγες της Βουλής εξαγγέλλοντας ονομαστική ψηφοφορία, «ώστε να πάρει η καθεμιά και ο καθένας στο εθνικό κοινοβούλιο τις ευθύνες που τους αναλογούν. Και για να γνωρίζει ο λαός ποιος στηρίζει ποιον. Ποιος πραγματικά στέκεται δίπλα του και ποιος ψάχνει για προσχήματα προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κάθε λογής κερδοσκόπων».
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το δεύτερο σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τέλος «στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, εκτοξεύοντας την καταγεγραμμένη ανεργία περίπου στο 1/3 του εργατικού δυναμικού». Σε αυτό το πλαίσιο θα επανέλθει το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις τριετίες, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων καθώς και το θεσμό της διαιτησίας».
Σύντομα, τέλος, θα έρθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση. «Καθώς για μας το να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι αποτελεί πρωτίστως υποχρέωση ηθική και ανθρωπιστική» σημείωσε επί λέξει ο Αλέξης Τσίπρας.
πηγή:avgi.gr