Σελίδες

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

PODEMOS-ΣΥΡΙΖΑ: VENCEREMOS!

ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ PODEMOS
Πρωτοφανής λαοθάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών κατέκλυσε τη Μαδρίτη στην «Πορεία Αλλαγής» που καλέστηκε από το “Podemos” και είχε ως αφετηρία την εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ.
Στην Ισπανία, που έχει βιώσει και αυτή τη θανατηφόρο θηλιά της λιτότητας, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν κυριολεκτικά τους δρόμους για να φωνάξουν «Si, se puede», δηλαδή «Ναι, μπορεί να γίνει». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 300.000 χιλίαδες!

«Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών» δήλωσε σχετικά ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
H Ισπανία έχει ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά και το πρώτο σοβαρό τεστ για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι είναι οι τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία στις 21 Μαρτίου. Η Ανδαλουσία αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των σοσιαλιστών του PSOE.
Στη συγκέντρωση, υπήρχαν και ελληνικές σημαίες, ενώ το σύνθημα που επικράτησε είναι  το "Μπορεί να γίνει" (Si, se puede).
Υπενθυμίζεται ότι στις Ευρωεκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάιο, το κόμμα (τότε δεν είχε ακόμα πάρει τη μορφή του πολιτικού σχηματισμού) κατάφερε να εκλέξει 5 ευρωβουλευτές, επί συνόλου 54.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Podemos προηγείται στην πρόθεση ψήφου, καταφέρνοντας να διεισδύσει σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Βάσει της τελευταίας έρευνας της Metroscopia (7-8 Ιανουαρίου) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais, το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας συγκεντρώνει το 28,2%, ακολουθεί το σοσιαλιστικό PSOE με 23,5%, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19,2%.