Σελίδες

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τρία θέματα – φωτιά περιμένουν λύσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Πίσω από κάθε δέσμευση που έχει αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες περιμένουν την ευκαιρία να εκδηλωθούν...

Τρία θέματα – φωτιά περιμένουν λύσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΥγείαςΣταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Στην περίπτωση που υπάρξει νέα θητεία Κουρουμπλή, ο πρώην υπουργός γνωρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχουν οι παρεμβάσεις στον κρίσιμο αυτό χώρο.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναθέσει σε άλλο πρόσωπο τη θέση του υπουργού Υγείας, προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση έναν αέρα ανανέωσης.

Το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι καλός γνώστης των θεμάτων της Υγείας, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας.
Το σύστημα είναι κυριολεκτικά στον...αέρα και απαιτείται σειρά μέτρων, ώστε να αποκτήσει βάσεις και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης.
Σε περίπτωση που αυτό επιτευχθεί, ο τομέας της Υγείας μπορεί να δώσει ένα θετικό σήμα για το αύριο, το οποίο περιμένουν πολίτες και αγορά.
Τα κρίσιμα προβλήματα του χώρου είναι τα εξής:
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και η εξόφληση των παρόχων, αποτελούν ένα βασικό μέτωπο το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει, ώστε να μην έχει περισσότερες κοινωνικές απώλειες.
Ο Οργανισμός οφείλει σήμερα 1,6 δισ. ευρώ στο σύνολο των παρόχων. Στους συμβεβλημένους γιατρούς μόνον οφείλει το 10% των επισκέψεων από το 2012, το 10% των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων από το ίδιο έτος και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Οφείλει, επίσης, τις επισκέψεις, ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις μηνών Απριλίου και Μάιου του 2015.

Νοσοκομεία

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και τα νοσοκομεία, τα οποία οφείλουν στους προμηθευτές τους πάνω από 1 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προμηθευτούν και τα στοιχειώδη.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας ενέκρινε χρηματοδότηση 150 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν ορισμένα από τα χρέη και να διασφαλιστεί η ρευστότητα προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ενδεικτικό της στενότητας είναι ότι από το 1,38 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης, έχουν εισπράξει μόλις 500 εκατομμύρια.
Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αντιμετωπίζουν έντονες ελλείψεις προσωπικού, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις 4.500 προσλήψεις που είχε εξαγγείλει.

Φάρμακα

Ανοικτό μέτωπο αποτελεί για την νέα πολιτική ηγεσία και το θέμα των φαρμάκων. Στην περίπτωση αυτή, καλείται να δώσει λύση στα εξής:
Το πρώτο είναι να προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου στην ανακοστολόγηση, με την οποία θα αναζητήσει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία εμφανίζει αυξητικές τάσεις.
Θα κληθεί, όμως, να δώσει δύσκολες εξετάσεις και στο θέμα των φαρμακείων, με δεδομένες και τις αναμενόμενες πιέσεις των “θεσμών” ή όπως αλλιώς λέγεται η τρόικα.
Οι θεσμοί πιέζουν για απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και σχετικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.
Πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα επισημαίνουν στο Iatronet πως πίσω από κάθε δέσμευση που έχει αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες περιμένουν την ευκαιρία να εκδηλωθούν.
Δ.Κ.
πηγή:iatronet.gr