Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η εισήγηση και η πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, στη συνεδρίαση της ΠΟΕΔΗΝ

meta-ygeionomikon-site    Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ στις 20 / 5/ 2016, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών κατέθεσε  ξεχωριστή εισήγηση και πρόταση σχετικά με την πολιτική συγκυρία, το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα των μελλοντικών κινητοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, αναφέρθηκαν αναλυτικά στα νέα μνημονιακά μέτρα που ψήφισαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο μνημόνιο διαρκείας που εισάγεται με την καθιέρωση του «κόφτη» και στην εκχώρηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου στους δανειστές με τη θεσμοθέτηση της  «Ελληνική Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.»  στο ΔΣ της οποίας έχουν καθοριστικό ρόλο οι δανειστές αφού έχουν 2 εκπροσώπους στο πενταμελές όργανο, ενώ για τη λήψη απόφασης απαιτούνται 4 ψήφοι.

Ακόμη η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων αποτελεί μια επί της ουσίας «αποικιοκρατική» ρύθμιση αφού τα έσοδα του κράτους είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των δανειστών.
Έχουμε παράλληλα την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και τη μείωση κυριων και επικουρικών συντάξεων με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και μια  νέα φοροεπιδρομή με ένα τσουνάμι άμεσων και έμμεσων φόρων. Επιπρόσθετα γενικεύεται και διευρύνεται το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων εργασίας στη στελέχωση των μονάδων υγείας. Ακολουθεί νέα παρέμβαση στα εργασιακά με την απελευθέρωση των απολύσεων και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Ουσιαστικά, στόχος των δανειστών και της κυβέρνησης είναι η αποδοχή από την ελληνική κοινωνία του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, η συνέχιση των μνημονιακών μέτρων και η επιβολή για δεκαετίες ενός μόνιμου μνημονίου.
Απέναντι σ` αυτή τη μνημονιακή λαίλαπα που λεηλατεί και εξαθλιώνει το λαό και τη χώρα μας, το εργατικό κίνημα δεν μπόρεσε -μέχρι στιγμής -να δώσει δυνατή και πειστική απάντηση.  Η έλλειψη ταξικού προσανατολισμού σε συνδυασμό με την κυριαρχία στην ηγεσία του Συνδικαλιστικού Κινήματος μιας συμβιβαστικής λογικής δεν επέτρεψαν την οργάνωση μιας αποτελεσματικής απάντησης σε αυτά τα μέτρα.
Σήμερα η υπόθεση της οργάνωσης των αγώνων, της απόκρουσης των αντεργατικών μέτρων και της εργατικής αντεπίθεσης περνά μέσα στους χώρους δουλειάς και τα  πρωτοβάθμια σωματεία. Η συνεργασία και ο συντονισμός των ταξικών δυνάμεων και η κοινή δράση των σωματείων, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.  
Για το ΜΕΤΑ υγειονομικών, προέχει να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους  ότι εντός των μνημονίων δεν μπορούν να υπάρξουν νίκες  πρός όφελος των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του νέου μισθολογίου, που κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι είναι θετικό με το επιχείρημα ότι  δεν υπάρχουν μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως,  οι εργαζόμενοι στο δημόσιο εκτός από το πάγωμα των αποδοχών τους για δύο τουλάχιστον χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις για περισσότερα βλέπουν καθημερινά την μείωση του εισοδήματός τους μέσω της νέας αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, της αλλαγής των φορολογικών κλιμάκων, της νέας φοροκαταιγίδας με την αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, τέλος καυσίμων, τέλος τηλεφωνίας κλπ).
Μοναδική ελπίδα για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους είναι η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν. Κεντρικά ζητήματα  παραμένουν  η έξοδος από την ευρωζώνη, η διαγραφή του  χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η επιλογή μιας άλλης πολιτικής με στόχο μια πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.
Όσον αφορά στα θέματα της υγείας, οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ υγειονομικών αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών. Τα προβλήματα αυτά, συμπυκνώνονται στην υποχρηματοδότηση και την  υποστελέχωση των μονάδων υγείας  δίνοντας έτσι προνομιακό πεδίο δράσης στο μεγάλο  κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα.  Η πολιτική αυτή οδηγεί σε ελλείψεις σε υλικά σε κλείσιμο κλινικών και υπηρεσιών ενώ ανοίγει το δρόμο για νέα λουκέτα σε νοσοκομειακές μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ενώ υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων για νέες προσλήψεις, τα νοσοκομεία αδειάζουν από προσωπικό και οι ελάχιστες που αποφασίζονται σπρώχνονται συνεχώς χρονικά προς τα πίσω. Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων παραμένει παγωμένη στα χαμηλότερα επίπεδα ενώ οι πιστώσεις φτάνουν σε αυτά με το σταγονόμετρο. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την καθιέρωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ως μόνιμου μοντέλου στελέχωσης των μονάδων υγείας, τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων για νυχτερινά- αργίες και όλα τα άλλα αντεργατικά μέτρα που αποφασίστηκαν, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι εργαζόμενοι γίνονται λάστιχο την ίδια ώρα που φτωχοποιούνται και το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει.
Οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΑ άσκησαν κριτική σχετικά με δημόσιες τοποθετήσεις και το χειρισμό από την πλευρά της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ για πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα καθώς και την οργάνωση των κινητοποιήσεων. Οι αντιπολιτευτικές κορώνες που εκτοξεύονται  από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, δεν συνοδεύονται από την απαραίτητη επισήμανση ότι αυτή η πολιτική είναι συνέχεια των πολιτικών που άσκησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να εκλαμβάνονται από ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων ως προσπάθεια απενεχοποίησης του παλιού μνημοναικού μπλόκ.  Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ επέλεξε αυτή την περίοδο ως μοναδικό τρόπο δράσης, συμβολικές κινήσεις και ακτιβισμούς χωρίς να ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση των κινητοποιήσεων μέσα στα Νοσοκομεία.
Αντίθετα με αυτή την τακτική κινητοποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων Σωματείων όπως π.χ. στην Κοζάνη, στο “ΜΕΤΑΞΑ”, στο “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ” κ.τ.λ. είχαν μεγάλη συμμετοχή και δείχνουν ένα διαφορετικό δρόμο που πρέπει αυτή την περίοδο να ακολουθηθεί. Οι κινητοποιήσεις αυτές μάλιστα δεν έτυχαν ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά της Ομοσπονδίας, ουτε επιδιώχθηκε η διεύρυνση αυτών των κινητοποιήσεων.
Οι ακτιβισμοί που επιλέχτηκαν ως μορφή κινητοποιήσεων περιόρισε στο ελάχιστο την όποια συμβολή μπορεί να είχε το υγειονομικό κίνημα στην πάλη ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα άλλα μνημονιακά μέτρα που προώθησε η μνημονιακή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ προχωρά σε παρεμβάσεις και ενέργειες σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς την  ενημέρωση όλων των παρατάξεων, της εκτελεστικής επιτροπής  και των μελών του προεδρείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της κατάθεσης αναφοράς στον Άρειο Πάγο για το θέμα των κλειστών κλινών ΜΕΘ από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, που έγινε χωρίς σχετική απόφαση και συνέπεσε μάλιστα χρονικά με την κατάθεση αντίστοιχων αναφορών και μηνύσεων από πρώην νεκροθάφτες του δημόσιου συστήματος υγείας (Γεωργιάδης, Γρηγοράκος), κάτι που εξέπεμψε αρνητικό συμβολισμό στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών πέρα από τις διαφορές με την τακτική και τις επιλογές της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, επιμένει στην ενίσχυση της συλλογικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας και των οργάνων της (ΕΕ, προεδρείο κλπ) και την ενημέρωση όλων των παρατάξεων για παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις.
Σχετικά με την πρόταση για  απεργία από  την ΠΟΕΔΗΝ  στις 8 Ιουνίου, το ΜΕΤΑ υγειονομικών κατέθεσε δική του πρόταση στην οποία περιλαμβανόταν τα παρακάτω:
$11.       Η απεργία της 8ης Ιούνη πρέπει να είναι η κατάληξη μιας σειράς δράσεων με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Στόχος είναι, αυτές οι δράσεις να μην σταματήσουν με την απεργία στις 8 Ιούνη αλλά να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Η απεργία πρέπει να είναι πανυγειονομική   με ανοικτή πρόσκληση προς την ΟΕΝΓΕ  και τις ομοσπονδίες εργαζομένων στην πρωτοβάθμια για συνδιαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου καθώς και κοινών δράσεων. Στην κατεύθυνση αυτή να υπάρξει κάλεσμα  προς την ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ζητημάτων της υγείας να στηρίξει τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο μέσα από τα Νομαρχιακά τμήματα και να συμμετέχει  με κήρυξη στάσης εργασίας την ημέρα της πανυγειονομικής απεργίας.
$12.       Μέχρι την απεργία να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να υπάρξει συντονισμός και υποστήριξη των τοπικών κινητοποιήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να συνδιοργανωθούν με τις ενώσεις Νοσοκομειακών γιατρών, εργατικά κέντα, νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και κοινωνικούς φορείς κάθε περιοχής.
$13.       Την ημέρα της απεργίας να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις – κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν Νοσοκομεία, είτε στο χώρο των Νοσοκομείων είτε σε δημόσιο χώρο εκτός Νοσοκομείων σε συνεργασία με εργατικά σωματεία και  τοπικούς φορείς
$14.       Το πλαίσιο των αιτημάτων να είναι συγκεκριμένο και να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε συνοπτικά τα παρακάτω:
$1·         Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας, καμία κλινική κανένα κέντρο υγείας.
$1·         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι υπάρχουσες δομές
$1·         Αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων
$1·         Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ
$1·         Αύξηση της αποζημίωσης των αμοιβών για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες
$1·         ‘Όχι στη νομιμοποίηση – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία (προσλήψεις υγειονομικών με μπλοκάκια , ατομικές συμβάσεις σε καθαριότητα κλπ). Επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις θέσεις.
$15.       Αμέσως μετά την απεργία να υπάρξει συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ που να αξιολογήσει τις κινητοποιήσεις  και να πάρει μέτρα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα  στο χώρο της υγείας τόσο με τοπικές παρεμβάσεις όσο και με κεντρικές κινητοποιήσεις.
Η πρόταση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών υποβλήθηκε σε ψηφοφορία και ψηφίστηκε από τους εκπροσώπους του ΜΕΤΑ Υγειονομικών (Μακρής, Μανουσάκης).
Η πρόταση που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία ήταν αυτή  της Δημοκρατικής Συνεργασίας (ΠΑΣΚΕ) σε συνεργασία με τη ΔΑΚΕ για 24ωρη απεργία στις 8 / 6 / 2016 με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.
Επίσης το ΜΕΤΑ Υγειονομικών ζήτησε να υπάρξει στο επόμενο διάστημα ειδική συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ  με θέμα τα οικονομικά της Ομοσπονδίας.