Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ποιά είναι η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου που ξεπουλιέται.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ για ξεπούλημαΣτο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα εξής περιουσιακά στοιχεία:
1) Τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια, 2) το Ελληνικό, 3) ο Αστέρας Βουλιαγμένης, 4) η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, 5) ο ΔΕΣΦΑ, 6) ο ΟΛΠ, ΟΛΠ 7) ο ΟΛΘ, ΟΛΘ 8) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΤΥ, 9) ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, 10) η Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα, 11) οι μαρίνες, 12) η Εγνατία Οδός, 13) τα ΕΛΠΕ, 14) ο ΟΤΕ 15) η ΔΕΗ 16) η ΕΥΑΘ17) η ΕΥΔΑΠ 18) η ΔΕΠΑ και 19) τα ΕΛΤΑ.
Αναλυτικά, ανά περιουσιακό στοιχείο προβλέπονται τα εξής:

ΟΤΕ: Μεταφορά του 5% από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ για πώληση – Επιλογή συμβούλων μέχρι τον Μάιο του 2016.
ΕΛΤΑ: Μεταφορά στο νέο υπερταμείο μετά από σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο από τη μεταφορά.
ΔΕΣΦΑ: Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ της Socar και τρίτων επενδυτών για την εξαγορά μειοψηφικού μεριδίου μετοχών. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
ΟΛΘ: Μεταβίβαση και κατανομή των διοικητικών και λοιπών αρμοδιοτήτων του ΟΛΘ στην Ελληνική Δημοκρατία / Ρυθμιστική Αρχή Λιμένος με βάση την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ: Ημερομηνία δεσμευτικών προσφορών: 31/5/2016.
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εξετάζεται η πώληση του 30%.
ΕΛΠΕ: Πρόσληψη συμβούλων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων.
ΔΕΗ: Στα σχέδια είναι η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως εντός του 2016. Προωθείται πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ η στρατηγική θα αποφασιστεί από το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
ΕΥΑΘ: Έως το τρίτο τρίμηνο το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους. Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν:
  • Αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών για την πώληση του 23% των μετοχών.
  • Βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και έγκριση αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης από την εταιρεία και το ελληνικό Δημόσιο.
ΕΥΔΑΠ: Η αξιοποίηση προβλέπει την πώληση του 11% των μετοχών, με το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 27% των μετοχών. Τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:
  • Το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσουν την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, όπως προβλέπεται από το εταιρικό δίκαιο.
  • Το ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει συμβούλους μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016.
  • Εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου.
ΔΕΠΑ: Επιλογή συμβούλων από ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2016 – Αξιοποίηση των εναλλακτικών επιλογών και επανεκκίνηση διαδικασίας.
Περιφερειακά Αεροδρόμια: Οικονομικό κλείσιμο και παράδοση αεροδρομίων τον Νοέμβριο του 2016.
Ελληνικό: Επίτευξη συμφωνίας συμβαλλομένων μερών επί μνημονίου κατανόησης έως τη 15η Απριλίου 2016 (παρήλθε) και επικύρωσή της από τη Βουλή.
Αστέρας Βουλιαγμένης: Σχέδιο προεδρικού διατάγματος σε προετοιμασία και έγκριση από το ΚΣΔ έως το τέλος Απριλίου 2016 (η πορεία της αποκρατικοποίησης έχει καθυστερήσει).
Αφάντου Ρόδου: Αναμένεται έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης του αναθεωρημένου σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την εκ νέου υποβολή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ηλεκτρονικές δημοπρασίες και μικρά ακίνητα: Συμβόλαιο προς υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ: Φλωρίνης 18 Αθήνα, έκταση στον Άγιο Μάμα στη Χαλκιδική.
Ηλεκτρονική δημοπρασία (11 ακίνητα): Πώληση 10 οικοπέδων και κτηρίων σε Μύκονο, Πήλιο, Ηλεία, Εύβοια, Αχαΐα, Σέρρες και Λέσβο και μίσθωση 50 ετών ενός κτηρίου στη Ρόδο.
Μαρίνες: Το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί τις εναλλακτικές επιλογές και εκκρεμεί η τελική απόφαση.
Εγνατία Οδός: Τον Σεπτέμβριο του 2016 ορίζεται η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού.
Πηγή: naftemporiki.gr
Αναδημοσίευση από: http://ergasianet.gr