Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Μένει έως το 2031 ο ΕΝΦΙΑ που...θα έφευγε!

«Φεύγουν οι βάσεις που...μένουν» σατίριζε ο Χάρυ Κλύν τα πρώτα χρόνια της ΠΑΣΟΚικής περιόδου.
Αναφερόταν στην προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για απομάκρυνση τον ΝΑΤΟϊκών βάσεων. Όταν το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση, υπέγραψε συμφωνία παραμονής των βάσεων την οποία όμως εμφάνιζε σαν συμφωνία...απομάκρυνσης. Ο χρόνος...έδειξε!
Ο καταπληκτικός εκείνος δίσκος του Χάρυ Κλύν, είναι πιό επίκαιρος από ποτέ, 30 χρόνια μετά!
(Ακούστε στη συνέχεια το συγκεκριμένο απόσπασμα)



Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ήταν από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κόματος πού σήμερα είναι ο κύριος κορμός της κυβέρνησης. Μάλιστα η κατάργηση του εν λόγω φόρου θα ήταν άμεση...
Όμως ο ΕΝΦΙΑ (που θα έφευγε αμέσως)...μένει, σύμφωνα με το νέο νόμο.
Μάλιστα, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς ομολόγησε κυνικά, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου, ότι δεν έπρεπε να δοθούν τόσες υποσχέσεις γιατί δεν θα τηρηθούν και ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει! «Κακώς δόθηκαν προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει περίπτωση και καμία δυνατότητα να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Ο πολιτικός πρέπει να ζητά συγνώμη αναγνωρίζοντας το λάθος του», είπε.

Ο φόρος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μόνιμος σίγουρα έως και το 2031, όπως αποκαλύφθηκε από το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Στα «ψιλά γράμματα» του νέου αναπτυξιακού νόμου προβλέπεται ότι ο κράτος θα έχει έσοδα από τον φόρο επί των ακινήτων - που θα τον αντικαθιστούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το αργότερο μέχρι του χρόνου - για μια 15ετία ακόμη. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων και στην ανάλυση των πιθανών πηγών εσόδων από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ρητά προβλέπεται πως 54,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος διατηρείται τουλάχιστον έως το 2031.

esoda

Ειδικότερα, για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπονται τα εξής:

-Μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ βάζοντας πλέον στον συμπληρωματικό φόρο και άλλους ιδιοκτήτες μαζί με την επαναφορά σε αυτόν και ιδιοκτητών που θα απαλλάσσονταν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

- Καταργείται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

- Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.

- Δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που είναι μνημεία και ιστορικά διατηρητέα.

- Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις.

- Αυξάνονται έως και 25% οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με την ακόλουθη κλίμακα

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ, γνωστός και ως «χαράτσι», επιβλήθηκε στους Έλληνες το 2011 ως Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Στη συνέχεια, το 2013, μετονομάστηκε σε Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) το 2013 και μετά σε ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων).
 
Με πληροφορίες από newsbomb.gr, imerisia.gr, http://ergasianet.gr