Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τι είναι οι ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου;


    Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ και σκιτσα για  εργασιακο μεσαιωνα
  • Όχι στα σκλαβοπάζαρα των ιδιωτικών συνεργείων στο Νοσοκομείο
  • Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα με την περαιτέρω διεύρυνση και παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση
  • Επανασύσταση των οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι «μπλοκάκι» παντού
Η Κυβέρνηση αντί να νομοθετήσει την υποχρεωτική κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων που λυμαίνονται τα Νοσοκομεία και εκμεταλεύονται άγρια τους εργαζόμενους,
αντί να επανασυστήσει τις καταργημένες οργανικές θέσεις και να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επέλεξε να συνταχθεί με τις επιταγές του “κουαρτέτου”, νομοθετώντας την προαιρετική αντικατάσταση των ιδιωτικών συνεργείων από ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, μια ακόμα μορφή εργασιακής-μεσαιωνικής ζούγκλας.
Η επιλογή αυτή ούτε τυχαία είναι ούτε οφείλεται σε «παράλειψη». Είναι «φυσική» συνέπεια της πρόσδεσης της κυβέρνησης στο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό άρμα. Οι Τρόϊκες και τα κουαρτέτα απαιτούν να εξαφανιστούν από το λεξιλόγιο του Ελληνικού εργατικού δικαίου, λέξεις και έννοιες που παραπέμπουν σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που ούτε καν συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (από τις οποίες προκύπτουν -τουλάχιστον- τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα) δεν της επιτρέπεται να νομοθετήσει. Οι ίδιοι οι υπουργοί ομολόγησαν (σε συναντήσεις με συνδικαλιστές) πως ούτε αυτή τη διατύπωση επέτρεψε η Τρόϊκα.
Έτσι οι εργαζόμενοι αυτοί θα προστεθούν στην πανσπερμία της εργασιακής ζούγκλας που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τη μνημονιακή περίοδο
  • χωρίς δικαίωμα αδειών (κανονικών, αναρρωτικών,μητρότητας κ.τ.λ.)
  • χωρίς δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα
  • χωρίς διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης αφού οι εν λόγω συμβάσεις προβλέπουν ακόμα και 4ωρα και 5ωρα. Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας που θα εργάζονται 4ωρα και 5ωρα, δεν μπορούν να υπαχθούν στα βαρέα-ανθυγιεινά τα οποία είναι πολύτιμα για την συντομότερη συνταξιοδότησή τους.
  • χωρίς να τελειώνει το μαρτύριο της εργασιακής τους ανασφάλειας, αφού προβλέπεται ρητά ότι οι εν λόγω συμβάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο χρονικό όριο της 31/12/2017
  • χωρίς να προβλέπεται απολύτως τίποτα για το «τι μέλλει γενέσθαι».
Η καταστρατήγηση δηλ. των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, νομιμοποιείται όλο και περισσότερο από το ίδιο το κράτος και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα είναι οι τελευταίοι που θα εργαστούν με τη συγκεκριμένη εργασιακή σχέση η οποία ισοδυναμεί με μπλοκάκι.
Σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που έχει δοθεί για διαβούλευση, αναφέρεται επί λέξει: «Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, το ΚΕΕ.Λ.Π.ΝΟ., ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. και η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, δύνανται για την κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό και για την προσήκουσα λειτουργία τους, εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό τους, να συνεργάζονται με ιατρούς κάθε ειδικότητας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγουςνοσηλευτές κ.τ.λ.με καθεστώς έκδοσης από αυτούς δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.»  
Αντί για μόνιμες προσλήψεις, μπλοκάκι παντού!..με λίγα λόγια
Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων και της εργασιακής ζούγκλας, σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων, είναι «πρo των πυλών».
Οι εργαζόμενοι στην υγεία που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της υποστελέχωσης και την εργασιακή εξουθένωση δεν μπορούν να ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση.
Η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία, για στελέχωση των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό που θα απολαμβάνει πλήρη εργασιακά δικαιώματα με αξιοπρεπείς αμοιβές, δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά για όλους, δημόσιες υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες, ώστε να υπηρετούν με επάρκεια και ποιότητα το κοινωνικό σύνολο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το σωματείο.
Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου
*Το κείμενο κατατέθηκε στη συνεδρίαση τού Δ.Σ. του Σωματείου (7/6/2016) από τους εκπροσώπους της "Ενωτικής Κίνησης" Ανδρέα Μακρή και Δήμητρα Πετράκη. 

Δείτε εδώ την εγκύκλιο για την καθαριότητα

Δείτε εδώ για τη φύλαξη