Σελίδες

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Νοσοκομεία: Νέα δυσβάσταχτα χρέη συσσωρεύουν πάνω στα παλιά!

 του Κόνιαρη Χρήστου *
Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα Νοσοκομεία διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών στο «χείλος του γκρεμού».
 Όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του μήνα Απριλίου (δείτε εδώ) που εκδίδει το Υπ. Οικονομικών τα Νοσοκομεία έχουν στερέψει από χρήματα που θα κάλυπταν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δελτίο του Απριλίου 2016 οι δαπάνες των Νοσοκομείων για το πρώτο τετράμηνο ανήλθαν στα 861 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών οι δαπάνες αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015 κατά 164 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των δαπανών «δικαιολογείται» τουλάχιστον κατά το ήμισυ από την ενσωμάτωση στις δαπάνες των Νοσοκομείων το 2016 των ποσών που καταβάλλονται για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων (υπολογίζονται σε 80 εκατ. περίπου το τετράμηνο). Παρόλα αυτά είναι αυξημένες κατά 80 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015 (697 εκατ. ευρώ) ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα συνεχίζονται.
Από τα στοιχεία επίσης που περιέχονται στο σχετικό δελτίο προκύπτει ότι από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων το πρώτο τετράμηνο (βλ. ΕΟΠΥΥ) δεν έχει εισρεύσει στα ταμεία των Νοσοκομείων ούτε ένα ευρώ.
Επισημαίνουμε απλώς εδώ ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 έχουν εγγραφεί 900 εκατ. ευρώ εισροές από τον ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία και με βάση αυτό θα έπρεπε να έχουν εισρεύσει στα ταμεία τους 300 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο.
Είναι γνωστό επίσης ότι στα Νοσοκομεία έχουν δοθεί μέχρι το πρώτο τετράμηνο επιχορηγήσεις για λειτουργικά έξοδα 230 εκατ. ευρώ από το συνολική πρόβλεψη των 1150 εκατ. ευρώ για το 2016.
Συγκεκριμένα έχουν δοθεί 2 δόσεις, η πρώτη ύψους 150 εκατ. ευρώ και δεύτερη 80 εκατ. ευρώ. Τον μήνα Μάιο δόθηκε επίσης επιχορήγηση ύψους 120 εκατ. ευρώ που όμως δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία του δελτίου αφού αφορά χρηματοδότηση μετά το τετράμηνο. Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και επιχορήγηση 80 εκατ. ευρώ περίπου για εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές που δόθηκε τον Μάρτιο για το πρώτο τρίμηνο μιλάμε για συνολική χρηματοδότηση για το τετράμηνο ύψους 310 εκατ. ευρώ όταν οι αντίστοιχες δαπάνες διαμορφώνονται στα 861 εκατ. ευρώ.
Η πολική ηγεσία του Υπ. Υγείας προσπαθεί να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί αν ένα ποσό από τη μνημονιακή δόση φτάσει στα Νοσοκομεία για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτό θα ανέρχεται στην καλύτερη περίπτωση στα 400 εκατ. ευρώ.
Γνωρίζουμε όμως ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2015 ήταν 1200 εκατ. ευρώ περίπου ενώ το 2016 αυτές φαίνεται να διευρύνονται τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ. Με βάση όλα αυτά ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση στην υγεία συνεχώς θα χειροτερεύει.
Οι επικοινωνιακές κορώνες λοιπόν της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας για στήριξη της υγείας και των Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν μικρή σημασία. Γι’ αυτό και η πάλη των συνδικάτων για να σπάσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις για περικοπές και να διεκδικήσουν γενναία χρηματοδότηση της υγείας και των Νοσοκομείων καθίσταται πρώτιστο καθήκον.
* Ο Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών