Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Απίστευτο: Πυροσβέστες μέσα σε μια μέρα εκπαιδεύονται σε διασώστες του ΕΚΑΒ!

Με μια σκανδαλώδη απόφαση που μετατρέπει πυροσβέστες μετά από 6 ώρες εκπαίδευσης σε διασώστες του ΕΚΑΒ, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ την υποστελέχωση αυτού του κρίσιμου για την Υγεία οργανισμού.
 
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας ekavnews (δείτε εδώ) μετά το πέρας μιας 6ωρης εκπαίδευσης (360λεπτά)  οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν βεβαίωση εκπαίδευσης με την προϋπόθεση να απαντήσουν σε 13 από τις 25  ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών!
Η σχετική απόφαση εκδόθηκε με βάση τη σχετική διάταξη που περιέχεται στο νόμο 4368/2016 και κατά την ψήφισή της είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Η ιστοσελίδα στο δημοσίευμά της επισημαίνει ότι: Την ημέρα που το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ και η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων στην Κ.Υ. του ΕΚΑΒ αποφάσισε και υλοποίησε την παρέμβαση-παράσταση στο Υ.Σ. του ΕΚΑΒ(για να μην συζητηθεί θέμα μεταθέσεων που αφορούσε ενδυνάμωση τομέων, χωρίς να έχει γίνει πραγματική καταγραφή των ελλείψεων αλλά για κάλυψη ρουσφετολογικών αιτημάτων κατ’ εντολή του Υπουργείου Υγείας), αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι συνδικαλιστικές διώξεις στο προεδρείο του σωματείου και τα γεγονότα που ακολούθησαν, εκδόθηκε η υπ. αριθμ. 20105/01-06-2016 εγκύκλιος του ΕΚΑΒ με θέμα: «Πρόγραμμα ταχύρυθμης εκπαίδευσης προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)»άλλες διατάξεις ΚΕΦ Ζ, Άρθρο 78, «Οδηγοί Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας»
Σχολιάζοντας οι συντάκτες του ekavnewsτη σχετική απόφαση τονίζουν ότι: «Η διάταξη αυτή (Άρθρο 78 Ν.4368/20160) έχει χαρακτηριστεί «έκτρωμα» και «επικίνδυνη»  και η εφαρμογή της βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών. Αντί η πολιτεία να ενισχύσει το ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα οχήματα και με εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και με τους οδηγούς/πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας στα πλαίσια ενός εθνικού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής ασθενών σε όλες τις περιοχές της χώρας ώστε το σύνολο των πολιτών και στο τελευταίο χωριό της χώρας να καλύπτεται με ασφάλεια από το ΕΚΑΒ, καθιερώνεται μια τακτική άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τίθεται εκ των πραγμάτων σε σοβαρή διακινδύνευση η ασφαλής μεταφορά των ασθενών.»
Όπως προκύπτει από το σχετικό δημοσίευμα η απόφαση αναφέρει:
Πρόγραμμα ταχύρυθμης εκπαίδευσης προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) και προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)
Τίτλος προγράμματος: «Εντατικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Φορέων Υποστήριξης λειτουργίας Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας» (ΕΠΕΦΥΛΑΚΗ).
Η Εγκύκλιος αφορά το αντικείμενο εκπαίδευσης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και του προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα οδηγεί τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, κατόπιν αιτήματος αυτών, και εστιάζεται στην Ασφάλεια, στη Λήψη Μέτρων Ατομικής Προστασίας-Υγιεινής, στην Εξοικείωση της Χρήσης  του Εξοπλισμού Ασθενοφόρων (καμπίνας οδηγού και θαλάμου), στην Ασφαλέστερη Διακομιδή των Ασθενών, στην Απόκτηση ή και Ανάκτηση Δεξιοτήτων Παροχής Προνοσοκομειακής Φροντίδας, στην Επικοινωνία με το Τηλεφωνικό/Ασυρματικό Κέντρο.
Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γίνεται από το κάθε Παράρτημα του ΕΚΑΒ με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτών.
Η αξιολόγηση θα γίνεται με γραπτή εξέταση σε εικοσιπέντε (25) ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να απαντήσει σωστά τουλάχιστον στις 13 ερωτήσεις για την χορήγηση βεβαίωσης εκπαίδευσης.
πηγή των στοιχείων: ekavnews
Αναδημοσίευση από: http://ygeionomikoi.gr