Σελίδες

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Δημόσιο: Αναγνωρίζονται(;) έως 7 χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ποιά δικαιολογητικά χρειάζονται;
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ για δημοσιοΣύμφωνα με την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", τις επόμενες ημέρες αναμένεται (για πολλοστή φορά) να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.
Το συγκεκριμένο ΠΔ, βρίσκεται εδώ και πάνω από δυό μήνες στο ΣτΕ, ωστόσο δεν έχει πάρει σχετική έγκριση, κάτι που, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το ΠΔ, αναγνωρίζεται προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο έως επτά (7) έτη που έχει διανυθεί πριν από το διορισμό, εκτός του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με το ΠΔ που εκδίδεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 98 του νόμου 4369/2015, εφόσον αποδεικνύεται θα δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης  προϋπηρεσίας έως εφτά ετών ως κριτηρίου αξιολόγησης για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016.
 Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η  μοριοδότηση θα είναι αντίστοιχη με αυτή ανάλογης προϋπηρεσίας στο Δημόσιο.
Οι υπάλληλοι που έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, θα έχουν τη δυνατότητα βαθμολογικής (και όχι μισθολογικής μέχρι το 2018 που είναι «παγωμένοι» οι μισθοί στο Δημόσιο) εξέλιξης με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διεκδικήσουν θέσεις προϊσταμένων αλλά και να εγγραφούν στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι αναγνώριση προϋπηρεσίας δεν θα δίνεται μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα αλλά και σε  όσους εργάζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

 Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει ανακατατάξεις καθώς θα επηρεάσει:

Τη βαθμολογική κατάταξη. Η αναγνώριση έως και επτά ετών προϋπηρεσίας θα δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους που θα αποδείξουν τα χρόνια απασχόλησης να «ανέβουν» στη βαθμολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων.

Το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών. Η αναγνώριση της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη του Δημοσίου να ενταχθούν στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών που καταρτίζεται, καθώς η πιστοποιημένη εμπειρία θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη λίστα των υποψηφίων για την ανάληψη επιτελικών θέσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 Σύμφωνα με τον νόμο 4354/15 η αναγνώριση των ετών προϋπηρεσίας θα πρέπει να είναι στην ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα που εργάζεται ο υπάλληλος στον κρατικό μηχανισμό. 
 Για παράδειγμα, εάν ένας υπάλληλος ΠΕ έχει την ειδικότητα του εργαζομένου στις διοικητικές υπηρεσίες, θα πρέπει να αποδείξει ότι εργαζόταν ως διοικητικός υπάλληλος και στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα ένας ηλεκτρολόγος ΤΕ θα πρέπει να αποδείξει την προϋπηρεσία του στην ίδια ειδικότητα πριν διοριστεί στο Δημόσιο.

Τα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί να καταθέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα θα είναι: 
Τα ένσημα ή βεβαίωση από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία που θα πιστοποιούν τον χρόνο εργασίας, αποδεικτικό συνάφειας αντικειμένου από τα αρμόδια Επαγγελματικά Επιμελητήρια. Παράλληλα, στα δικαιολογητικά εντάσσονται η βεβαίωση μισθολογικών καταστάσεων που αποδεικνύουν τη θέση που κατείχε ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα και Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εφόσον ο υπάλληλος εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας.
 Τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν υπόψη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων τα οποία θα αποφασίσουν για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Κλειδί για την εφαρμογή της αναγνώρισης προϋπηρεσίας  είναι ο διαχωρισμός του βαθμολογίου από το μισθολόγιο που θεσμοθετήθηκε με τον νέο νόμο. Ετσι η αναγνώριση των ετών θα υπολογιστεί μόνο στη βαθμολογική εξέλιξη του εργαζομένου, ενώ ο μισθός του θα παραμείνει ο ίδιος 
 Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ευνοήσει υπαλλήλους με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα ανέλθουν βαθμολογικά και θα πριμοδοτηθούν με μόρια για την ανάληψη θέσεων ευθύνης όταν θα γίνει η επιλογή προϊσταμένων.
Παραδείγματα:
Υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου και έχει την ειδικότητα του ΠΕ Διοικητικού - Λογιστικού με προϋπηρεσία στο Δημόσιο 12 χρόνια κατατάσσεται στον βαθμό Β. Εάν έχει προϋπηρεσία πέντε χρόνια ως λογιστής σε γραφείο στον ιδιωτικό τομέα, καταλαμβάνει τον Βαθμό Α και θα μπορεί να διεκδικήσει θέση προϊσταμένου. Ο βασικός μισθός θα παραμείνει στα 1.387 ευρώ μεικτά. Μετά το 2018 που εκτιμάται ότι θα ξεπαγώσουν οι ωριμάνσεις, θα φτάσει τα 1.623 ευρώ αφού θα υπολογίζεται ότι θα έχει 19 χρόνια προϋπηρεσίας.

Υπάλληλος σε δήμο ο οποίος ανήκει στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργάζεται ως ηλεκτρολόγος με 15 χρόνια υπηρεσίας κατατάχθηκε στον βαθμό Β και λαμβάνει βασικό μισθό 1.158 ευρώ. Εάν διαθέτει ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή δελτίο παροχής που να αποδεικνύει προϋπηρεσία επτά ετών στην ίδια ειδικότητα, τότε θα καταλάβει τον Α βαθμό με συνολική προϋπηρεσία 22 χρόνια. Το 2018 με το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων τότε θα έχει προϋπηρεσία 24 χρόνια και θα λάβει βασικό μισθό 1.338 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 180 ευρώ.
Με πληροφορίες από  imerisia.gr και aftodioikisi.gr