Σελίδες

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

2 Σεπτεμβρίου 1945: Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ από τη φρικη του β παγκοσμιου πολεμου Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σε ό,τι αφορά την έκταση του, τις τρομακτικές καταστροφές και τα θύματα, δεν είχε όμοιό του στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 Σύμφωνα με ορισμένους  υπολογισμούς χάθηκαν συνολικά 50 εκατομμύρια άνθρωποι (πέντε φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο).

Στις 2 Σεπτέμβρη 1945 υπογράφεται πάνω στο αμερικάνικο θωρηκτό «Μισούρι» που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Πρώτοι υπέγραψαν το έγγραφο οι εκπρόσωποι της Ιαπωνίας, κατόπιν εκ μέρους των Συμμάχων ο αρχιστράτηγος Μακ Αρθουρ. Στη συνέχεια υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Βρετανίας και της Σοβιετικής Ενωσης. Τέλος, το έγγραφο υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η πράξη τόνιζε ότι η Ιαπωνία δεχόταν τους όρους της Διακήρυξης του Πότσδαμ, δήλωνε ότι σταματούσε τις εχθροπραξίες και ότι συνθηκολογούσαν άνευ όρων το γενικό επιτελείο, όλες οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις που τελούσαν κάτω από ιαπωνικό έλεγχο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν. Η πράξη τόνιζε ακόμη ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και αυτές που θα τη διαδεχτούν θα εκτελούσαν τίμια τους όρους της Διακήρυξης του Πότσδαμ.

Με την υπογραφή της πράξης για τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε.

Ακριβώς έξι χρόνια και μια μέρα κράτησε η πολυαίμακτη σύγκρουση, στην οποία είχε εμπλακεί σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Γης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σε ό,τι αφορά την έκταση του, τους τρομακτικούς συγκλονισμούς, τις καταστροφές και τα θύματα δεν είχε όμοιό του στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο πόλεμος αυτός αγκάλιασε την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία – μια απέραντη έκταση από 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στην τροχιά του σύρθηκαν 1.700 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης. Ο πόλεμος διεξαγόταν σε εδάφη 40 κρατών. Είχαν κληθεί υπό τα όπλα 110 εκατομμύρια άτομα – 40 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό.τι στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια οι υλικές ζημιές που προξένησε ο πόλεμος ή τα χρηματικά ποσά που καταβρόχθισε, όπως εξίσου αδύνατο είναι να καθοριστεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι κάηκαν στις φλόγες του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένους χοντρικούς υπολογισμούς χάθηκαν συνολικά 50 εκατομμύρια άνθρωποι (πέντε φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο), ενώ το οικονομικό κόστος ξεπέρασε το αστρονομικό ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
 

 Δίσκος: Τα τραγούδια του δρόμου
Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης

Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος 

 Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς
σε φάμπρικα δούλευαν φτιάχνοντας τανκς.
Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς
αχώριστοι γίνανε φτιάχνοντας τανκς.

Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς
δουλεύαν στον Μπράουν, στον Φίσερ, στον Κραφ.
Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφ
αχώριστοι γίνανε φτιάχνοντας τραστ.

Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς
ανέμελοι δούλευαν πάντα στα τανκς.
Ποτέ τους δε διάβασαν Μαρξ,
ιδέα δεν είχαν για τραστ και για κραχ.

Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφ
χωρίσααν σε Μπράουν, σε Φίσερ, σε Κραφ.
Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφ
εχθροί τάχα γίναν, διαλύσαν το τραστ.

Και πριν μάθουν, τι είπε ο Μαρξ,
στρατιώτες τους πήραν στον πόλεμο πάν.
Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φρανς
σαν ήρωες έπεσαν κάτω απ τα τανκς.

Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφ
σκεφτήκαν και βρήκαν, πως φταίει ο Μαρξ.
Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφ
ξανάσμειξαν πάλι και φτιάξανε τραστ.