Σελίδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλος στις συμβάσεις έργου στα Νοσοκομεία– Μέχρι 24 μήνες δουλειά και μετά… απόλυση!

Πλήρης επιβεβαίωση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών! 
τι έλεγε η "Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Λαϊκού" στη συνεδρίαση του Σωματείου στις 7/6/2016, για το θέμα των ατομικών συμβάσεων σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη.
 Τότε, κάποιοι πανηγύριζαν γι αυτές τις συμβάσεις και μας εγκαλούσαν επειδή δεν τις υποστηρίζαμε!  Η "Ενωτική Κίνηση" όμως, κινούμενη πάντα με αρχές και αξίες, δεν υπέκυψε στιγμή  στις σειρήνες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του καιροσκοπισμού...


Πλήρης επιβεβαίωση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο θέμα των ατομικών συμβάσεων έργου ήρθε  από το στόμα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που είχε στις 28/9/2016, με Σωματεία νοσοκομείων, στο πλαίσιο κινητοποιήσεών τους για τους εργολαβικούς εργάτες, επιβεβαίωσε ότι η υπογραφή συμβάσεων έργου με τους εργαζόμενους των συνεργείων στα νοσοκομεία σταματά.
 Ταυτόχρονα έδωσε νέα νομοθετική ρύθμιση για την υπογραφή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (διαβάστε ΕΔΩ).
Όπως είχε τονίσει το ΜΕΤΑ Υγειονομικών σε προηγούμενο δημοσίευμα, η κυβέρνηση αφού «έσπασε τα μούτρα» της στο θέμα της υπογραφής συμβάσεων μίσθωσης έργου είχε σιωπηρά δώσει κατευθύνσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων να παγώσουν αυτή τη διαδικασία. Μετά τα αρχικά πανηγύρια από κυβερνητικούς παράγοντες και συνδικαλιστές, ακολούθησαν μισόλογα και παγωμάρα. Στην οπισθοχώρηση αυτή της κυβέρνησης, συνέβαλαν αποφασιστικά οι αποκαλύψεις του ΜΕΤΑ Υγειονομικών αλλά και ταξικών σωματείων για το χαρακτήρα των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου, καθώς και κινητοποιήσεις σωματείων που ανέδειξαν το ζήτημα.
Σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεπεράσει» αυτό το φιάσκο με μια νέα νομοθετική ρύθμιση που δηλώνει ότι θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή, προωθεί την υπογραφή συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας με διάρκεια έως 24 μήνες. Δικαίωμα για υπογραφή αυτών των συμβάσεων θα έχουν όχι μόνο οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αλλά και όσοι άλλοι υποβάλουν αίτηση και επιλεγούν από τριμελείς επιτροπές στα νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση παραδέχεται στην Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει τη σχετική ρύθμιση ότι οι μνημονιακές της δεσμεύσεις δεν τις επιτρέπουν την υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Μάλιστα βάζει ως ανώτατο όριο αυτών των συμβάσεων το 24μηνο, προκειμένου -όπως αναφέρει- οι εργαζόμενοι να μην διεκδικήσουν το δικαίωμα της μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου. Επιβεβαιώνει έτσι περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι αυτοί το αργότερο σε 24 μήνες θα απολυθούν. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κινούμενη αυστηρά μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών της επιλογών.
Περισσότερα για το θέμα και τις λεπτομέρειες της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης σε επόμενα δημοσιεύματα…
Πηγή: ygeionomikoi.gr