Σελίδες

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οι «πολυεθνικοί διασώστες» που θα αρπάξουν τα σπίτια.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ΣΚΙΤΣΟΌπως έγραψε σε προηγούμενη ανάρτησή του το ergasianet.gr, τουλάχιστον έξι εταιρείες «πολυεθνικοί διασώστες» ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδας άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων και εκτιμάται ότι οι αιτήσεις αυτές θα εγκριθούν. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, βρίσκονται οι Centerbridge, Kaican (σ.σ.: οι δύο αυτές επιχειρήσεις είναι μεγάλες εταιρείες private equity), Alvarez & Marsal (σ.σ:. εκτός από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και συμβουλές, δραστηριοποιείται διεθνώς στην εξυγίανση μεγάλων επιχειρήσεων), ενώ στην ελληνική αγορά ήδη δραστηριοποιείται η KKR μέσω της πλατφόρμας Pillarstone. Επίσης, στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται και η ισπανική Aktua με… σημαντική δραστηριότητα στην έδρα της.

Από το Γιώργη Χρήστου
Η Aktua τρέλανε κυριολεκτικά τους Ισπανούς με εξώσεις και τους άρπαξε τα σπίτια, ενώ η Alvarez and Marsal το 2012 είχε αναλάβει τη «διάσωση» των ισπανικών τραπεζών και γέμισε τις τσέπες της με 2 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως… χασούρα, καθώς πληρώθηκε λιγότερα από το αντίστοιχο «πακέτο διάσωσης» στην Κύπρο, όπου τσέπωσε 6,6 εκατ. ευρώ για τη… βρομοδουλειά που την έβαλε να κάνει.
Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα; Πως οι «πολυεθνικοί διασώστες» χωρών και οικονομιών, όπως οι σύμβουλοι της τρόικας, BlackRock (έχει ωφεληθεί υπέρ το δέον από την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και τα κόκκινα δάνεια), Alvarez & Marsal, Ernst & Young, Oliver Wyman, Pimco κ.λπ., ουσιαστικά αποφασίζουν όχι μόνον ποιες τράπεζες θα σωθούν, αλλά και ποια χώρα θα χρεοκοπήσει, ποιοι πολίτες θα εξαθλιωθούν.
Τον Δεκέμβριο 2013, το «European Observer» καταγγέλλει ανοιχτά πως η τρόικα είναι αυτή που ορίζει ποιους (με αδιαφανείς διαδικασίες) χρηματοοικονομικούς συμβούλους θα προσλάβουν οι χώρες που διέρχονται κρίση. Τα απίστευτα ποσά με τα οποία πληρώνονται τα πολυεθνικά «γεράκια» ή «κοράκια» της αγοράς καταλήγουν να επιβαρύνουν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού το φορολογούμενο.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο 2004-2012 πληρώθηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις 1,116 δισ. ευρώ σε διάφορους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τη «διάσωση» της οικονομίας. Φυσικά, μέσα σε αυτούς που τα τσέπωσαν αδρά και η BlackRock (σ.σ.: άραγε ξέρει κάτι περισσότερο για τα… δάνεια των κομμάτων και τα θαλασσοδάνεια;)!
Και φυσικά, αυτός που πλήρωσε τη «διάσωση» της οικονομίας, όπως και τις διάσωσεις – ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών (που τελικά αφελληνίστηκαν) είναι ο έλληνας φορολογούμενος.
Η αποκάλυψη του «European Observer» είχε καταγγελθεί τότε στη Βουλή από το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα (από τη θέση της αντιπολίτευσης). Τότε, παρατηρούσε ανάμεσα στα άλλα τις «αδιαφανείς και εξόχως προβληματικές αναθέσεις μελετών σε εταιρείες για την παροχή συμβουλών σε χώρες υπό καθεστώς μνημονίου»!!!
Και ερχόμαστε, τώρα, στο ερώτημα «Πού είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα»; Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ όμορος χώρος με τη Σοσιαλδημοκρατία και μνημόνιο 3 και ξερό ψωμί (για τους πολίτες, αν έχουν τη δυνατότητα να το αγοράσουν). Σήμερα, στο πάλαι ποτέ σύνθημά του «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», έχει αντικαταστήσει τη λέξη «κανένα» με τη λέξη «όλα». Τόσο απλά!
Οι φωτογραφίες είναι από την Ισπανία (2012), όταν οι «διασώστες» πετούσαν με τη συνδρομή των Σωμάτων Ασφαλείας τους πολίτες από τα σπίτια τους. Είναι συγκλονιστικές, αλλά ενδεικτικές για το τι θα επακολουθήσει και στη χώρα μας.
Πηγή φωτογραφιών: Associated Press – Φωτογράφος: AndresKudacki