Σελίδες

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Τα «Γράμματα από τη Γερμανία» πενήντα χρόνια μετά.

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ για ελληνεσ μετανάστεσ στη γερμανια 1960 Στις μέρες μας, που το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα γιγαντώνεται, συμπαρασύροντας όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρες περιοχές και ηπείρους, τα Γράμματα από τη Γερμανία γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα. Καταγγέλλουν τις αληθινές αιτίες της μετανάστευσης: Τους πολέμους, την κοινωνική αδικία και την αδράνεια και την ίδια στιγμή καταγγέλλουν το νεοναζισμό,  που από τότε σήκωνε κεφάλι στη Γερμανία.
Τα «Γράμματα από τη Γερμανία» παρουσιάστηκαν σε πρώτη επίσημη δημόσια εκτέλεση στο Θέατρο του Λυκαβηττού, τον Αύγουστο του 1966, στα πλαίσια του Μουσικού Αυγούστου, ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια, και εντυπωσίασαν με την απλότητα, την αμεσότητα και τον έντονο θεατρικό και σατιρικό τους ύφος.
Ακούστε στη συνέχεια τα τραγούδια...και μια τραγουδίστρια που ίσως δεν περιμένατε να έχει συμμετάσχει στην πρώτη έκδοση του δίσκου!

Τα τραγούδια, με την σφραγίδα της ποίησης του Φώντα Λάδη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, αναφέρονται στη μάστιγα της μετανάστευσης που χαρακτήριζε την κοινωνική ζωή της χώρας στη δεκαετία του ’60, αποτέλεσαν σημαντικό μέρος μιας ιδιαίτερης σχολής πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας. Παράλληλα σημάδεψαν την πολιτιστική μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς.

Βέβαια οι άμεσες αναφορές τους σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις της εποχής, προκάλεσαν οξείες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον ακροδεξιό Τύπο. Όταν ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσουν σε δίσκο, η λογοκρισία τα απαγόρεψε και ένα χρόνο αργότερα τα «Γράμματα από τη Γερμανία» περνούν στην παρανομία, τραγουδιούνται κρυφά από στόμα σε στόμα, για να εκδοθούν τελικά 10 χρόνια αργότερα, το 1975.
Με πληροφορίες από: imerodromos.gr

 ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ :  "ΧΤΕΣ Τ' ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΑΑΧΕΝ" 
 ALBUM:ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ '1975
μουσικη/μικης θεοδωρακης
στιχοι/φωντας λαδης

χτες τ' απογευμα στο ααχεν
ηρθε καποιος σοβαρος
ειδε το κακο μας χαλι
το κουτσο μας το κρεβατι
κι ειπε πως θα κανει κατι.

βρε μανουλα μη σε νοιαζει
και δεν τρωμε λαχανα
ξερουμε ποιος εχει δικιο
και ποιος φταιει για ολα αυτα.

σαν και τουτο τον χοντρο
περασαν καμια ντουζινα
ερχονται γι' αποστολη
πεντε πεντε καθε μερα
και την κανουν κρουαζιερα.

βρε μανουλα μη σε νοιαζει
και τους ξερω τουτους 'δω
ξερω γω ποιοι μ' αγαπανε
ξερω γω ποιους αγαπω.