Σελίδες

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται...

mesaionas-sklavia-ipotagi-ergasiaΠερί επιδόματος ανεργίας ή… προσεχώς νέο «δωράκι στο κεφάλαιο»

Από το Γιώργη Χρήστου
Η προοπτική μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε… επίδομα εργασίας, όπως αυτή ανακύπτει μέσα από τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων απασχόλησης, δικαιολογείται από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο ως δυνατότητα των επιχειρήσεων να αυξήσουν το προσωπικό τους για να εξυπηρετήσουν επιπλέον ανάγκες στο πλαίσιο της εμπορικής τους δραστηριότητας, αλλά και ως προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον άνεργο που παραμένει ανενεργός.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της μετάλλαξής της και της μνημονιακής της προσήλωσης, αντί να φροντίσει να δημιουργήσει μόνιμες θέσεις εργασίας (όχι απασχόλησης), με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, «στρώνει το τραπέζι» στο κεφάλαιο και στις επιχειρήσεις, και τους δίνει «στο πιάτο» ένα «φθηνό» εργατικό προσωπικό, με ημερομηνία λήξης (12+3 μήνες).
Για να «χρυσώσει» το χάπι, πετάει και το «τυρί στη φάκα», ότι δηλαδή ο άνεργος θα διαλέγει τη δουλειά που θέλει (σ.σ.: αυτό πάει να πει… ελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες). Το γεγονός ότι δημιουργεί ένα νέο «πλυντήριο» άνεργων, εξαπλώνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπως κάνει και στο Δημόσιο, με τους 5μηνίτες, 8μηνίτες, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας κτλ., ούτε κουβέντα. Και μιλάμε για εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, διότι δεν ακούσθηκε ο τρόπος «πρόσληψης» των άνεργων. Επίσης, κουβέντα! Κιχ! Πώς θα προσλαμβάνονται; Με τις υπάρχουσες ΣΣΕ, όπου υπάρχουν, ή με τον κατώτατο μισθό; Η ερώτηση ρητορική, διότι όλοι πλέον γνωρίζουμε τι πρακτικές ακολουθεί στην αγορά εργασίας, πολλώ δε μάλλον όταν ετοιμάζεται να σπείρει τον εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» από το Σεπτέμβρη και πέρα.
Και αυτό το «δωράκι» προς το κεφάλαιο, έρχεται να προστεθεί σε ό,τι απομυζεί εις βάρος των εργαζομένων και των ελλήνων φορολογουμένων, μέσω του ΟΑΕΔ (σ.σ.: ο οποίος έχει… τεχνικά προβλήματα, όταν είναι να καταβάλλει κοινωνικές παροχές), το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο: και μιλάμε, για τι εισφορές εργαζομένων προς τον Οργανισμό που «καρπώνται» μέσω διαφόρων προγραμμάτων απασχόλησης, κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, προγραμμάτων δουλείας, οι επιχειρήσεις έχοντας «φθηνό» εργατικό δυναμικό.
Άλλωστε, αυτοί που πανηγύρισαν και πανηγυρίζουν για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης είναι οι εργοδότες. Τυχαίο;