Σελίδες

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Κάθε χρόνο και χειρότερα για τους μισθωτούς.

Αποτέλεσμα εικόνας για σκιτσα για την εξαθλίωση των μισθωτων εργαζομένων    Τα στοιχεία αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών εις βάρος γενικότερα του κόσμου της εργασίας στη χώρα μας, από ό,τι ήδη έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Και αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση, τόσο από τη νέα φοροληστεία που έχει ήδη ξεκινήσει, την εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, που άρχισε από τον Αύγουστο να απλώνει τη «βεντάλια» της κοινωνικής απασφάλισης και της περαιτέρω φτωχοποίησης των συνταξιούχων, και την απελευθέρωση όλων των κόκκινων δανείων από το Γενάρη του 2017. Και φυσικά, το νέο εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» που ετοιμάζονται να φέρουν κυβέρνηση και δανειστές από το φθινόπωρο, με «αιχμή» τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (που οδηγεί μαθηματικά και σε «φθηνή εργασία») και την αλλαγή στον τρόπο λήψης για κήρυξη απεργίας.
Ειδικότερα:

Μέσα στο πρώτο έτος διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσον αφορά στην αγορά εργασίας, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ένα: κάθε χρόνο και χειρότερα για τους μισθωτούς στη χώρα μας που βλέπουν τους μισθούς τους να συνεχίζουν την οδό της …Συρρίκνωσης, όπως καταγράφει και η «Καθημερινή της Κυριακής».
  • το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με αποδοχές χαμηλότερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη αυξήθηκε από το 36% που ήταν το 2014, στο 38%.
  • σημαντική αύξηση καταγράφει και το ποσοστό των μισθωτών που αμείβονται πλέον με λιγότερο από 1.000 ευρώ μεικτά, φθάνοντας πλέον το 58,8%.
Ναι μεν αυξήθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ το 2015, κατά 85.053 άτομα, αλλά:
– οι 15.087 θέσεις ή ποσοστό 17,74% προσφέρουν αμοιβές μέχρι και 200 ευρώ τον μήνα,
– οι 22.806 θέσεις ή ποσοστό 26,81% προσφέρουν αμοιβές από 200-400 ευρώ,
– οι 37.317 θέσεις ή ποσοστό 43,87% προσφέρουν αμοιβές από 400-800 ευρώ,
– οι 8.424 θέσεις ή ποσοστό 9,9% δίνουν αποδοχές από 800-1.000 ευρώ, και
– μόλις 1.419 θέσεις ή ποσοστό 1,67% των νέων θέσεων εργασίας δίνουν αμοιβές άνω των 1.000 ευρώ.
Η μοναδική «ομάδα» που φαίνεται να μην έχει πληγεί από την πολυετή κρίση είναι αυτή των πολύ υψηλά αμειβομένων καθώς ο αριθμός των εργαζομένων με μεικτές αποδοχές άνω των 5.000 ευρώ τον μήνα δεν έχει συρρικνωθεί από το 2009 μέχρι σήμερα.
Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής
Όπως έχει αναφέρει το ΜΕΤΑ, οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρέπει να οργανωθούν στα συνδικάτα τους και στους χώρους δουλειάς τους, και να αγωνιστούν για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, το σταμάτημα της υπερεκμετάλλευσης και της παραβίασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την καταβολή των δεδουλευμένων, και την τήρηση των αδειών, των ρεπό και των επιδομάτων, και τη θεσμοθέτηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Και με αφορμή το νέο εργασιακό «Αρμαγεδδώνα» από το φθινόπωρο, τους καλεί:
σε διαρκή αγώνα και ανειρήνευτη πάλη για τον τερματισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των μνημονίων, ώστε ο κόσμος της εργασίας σε συντονισμό με τα άλλα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα όχι μόνο να αντικρούσουν από κοινού τη νέα βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, δανειστών και κεφαλαίου, αλλά και να οικοδομήσουν ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο για την κατάργηση των μνημονίων και όλων αυτών που τα υποστηρίζουν και τα υλοποιούν και για τη σύγκρουση και τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός φιλολαϊκού προγράμματος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την οικονομική της ανάπτυξη σε όφελος του λαού και του τόπου».