Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Παρασκευή 30/8 στην ΕΡΤ: Ο Κώστας Βάκκας στο Θερινό Σινεμά του Ραδιομεγάρου

Την Παρασκευή, 30 Αυγούστου, ο Κώστας Βάκκας στο Θερινό Σινεμά του Ραδιομεγάρου

22:00 Αφγανιστάν: Ένα οδοιπορικό στο σημερινό Αφγανιστάν 

23:00 Ταξισυνειδησία: Η άγνωστη ιστορία του αμερικανικού ριζοσπαστισμού


22: 00 Αφγανιστάν

Ένα οδοιπορικό στο σημερινό Αφγανιστάν. Η κάμερα του Κώστα Βάκκα διασχίζει  οδικώς την “trouble area” ξεκινώντας από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, περνώντας από την Τζαλαλαμπάντ –μία από τις Αλεξάνδρειες που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν -  και φτάνοντας μέχρι την επαρχία της Parwan στα βόρεια για να καταλήξει στην Καμπούλ. Ποικίλες εικόνες συνθέτουν το παζλ. Εικόνες που δημιουργούν σκέψεις για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της χώρας, την Παιδεία, την οικονομία, τον ρόλο των Ταλιμπάν, τη θέση της γυναίκας και την πολυσυζητημένη μπούρκα.
Ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ παραγωγής της «Ιδέα». Το σενάριο, τη σκηνοθεσία, την κάμερα και τα κείμενα, επιμελήθηκε ο Κώστας Βάκκας.


23:00 Ταξισυνειδησία
Η άγνωστη ιστορία του αμερικανικού ριζοσπαστισμού

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία, του Κώστα Βάκκα, φέρνει στο προσκήνιο μια ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική. Η ταινία πραγματεύεται την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.
Κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές συνθέτουν το μωσαϊκό ενός πολυσυλλεκτικού ριζοσπαστικού κινήματος, ακολουθώντας τα χνάρια των μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της «ταξισυνειδησίας», όπως ονόμαζαν οι ίδιοι την ταξική τους συνείδηση.
Η ταινία αναβιώνει την ιστορία αφανών ηρώων της ελληνοαμερικανικής μετανάστευσης που έζησαν στον αντίποδα του «αμερικάνικου ονείρου» και μας φέρνει σ’ επαφή με τη σημαντική πολιτική κληρονομιά ενός ιστορικού κινήματος που εξακολουθεί να μας αφορά έως σήμερα.

Διάρκεια: 64’

Παραγωγή: Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αποστόλης Μπερδεμπές»
Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας
Έρευνα/Κείμενα: Κωστής Καρπόζηλος
Σενάριο: Κωστής Καρπόζηλος - Κώστας Βάκκας
Μοντάζ: Νώντας Σκαρπέλης
Διεύθυνση Παραγωγής: Φρόσω Τσούκα
Αφηγητές: Ειρήνη Αδάμου, Κώστας Κάλτσας, Δανάη Λειβαδά
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκκας
Post Production: Idea films

ΠΗΓΗ: ertopen.com