Σελίδες

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για πρόσληψη 50.000 ανέργων

Κ. Χατζηδάκης: "Δεν κομπάζουμε. Είχαμε υποχρέωση στην κοινωνία"
ΠΑΣΟΚ: "Η ανακούφιση των ανέργων πρώτο μέλημά μας"
ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση με τα προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης εργασίας, πουλάει στους ανέργους φύκια για μεταξωτές κορδέλες"
ΚΚΕ:«Πρόκειται για κοροϊδία, για κυνικό και ωμό εκβιασμό σε βάρος των ανέργων και συνολικά της εργατικής τάξης, που τους ωθεί να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της περιστασιακής μισοανεργίας χωρίς δικαιώματα»
Το Πρόγραμμα αναλυτικά
Ξεκινά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 50.000 ανέργων.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο σκοπός του προγράμματος είναι διπλός: Αφενός να προωθηθεί η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, με προτεραιότητα στους άνεργους που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αφετέρου να προωθηθεί η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και παράλληλα να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες".

Ο Προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 216.000.000€ από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ με την ακόλουθη κατανομή: 
∙      100.000.000€ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος
      "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013"
∙      35.000.000€ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 
      "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 - 2013"
∙      41.000.000€ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 
      "Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013"
∙      40.000.000€ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος
      "Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 - 2013" (ρήτρα ευελιξίας)

Ποιοί δικαιούνται


50.000 περίπου άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ:

1.εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών,
στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
2.εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,
3.εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
4.εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,
5.άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ  εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ

Φορείς στους οποίους θα εργαστούν (επιβλέποντες φορείς):

Δήμοι, Περιφέρειες, Σχολεία, Δικαστήρια, ΚΕΠ, Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες

Κριτήρια επιλογής:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες
3. Ετήσιο εισόδημα ατομικό, ή οικογενειακό
4. Ηλικία
5. Αριθμός ανήλικων τέκνων

6.      Χρονική διάρκεια απασχόλησης: πέντε (5) μήνες.

Σε ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το χρονικό διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο έως έξι (6) μήνες και δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.




Μισθός:


Μηνιαία καθαρά
Μηνιαίες
Ασφαλιστικές εισφορές
Μηνιαίο Σύνολο
Σύνολο πεντάμηνου
Άνω των 25
490
258
748
3.740
Κάτω των 25
427
225
652
3.260












Διαδικασία υποβολής αιτήσεων: 

1.Ο Ο.Α.Ε.Δ εκδίδει δημόσια πρόσκληση προς τους ανέργους κατόπιν εγκρίσεως του ΑΣΕΠ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).
2. Οι ωφελούμενοι υποβάλουν μία αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά για την απασχόληση τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις όπως ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.  
3.Η μοριοδότηση, βαθμολόγηση, κατάταξη και τοποθέτηση των υποψηφίων σε αντίστοιχες θέσεις γίνεται με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού από τον ΟΑΕΔ.
4.Οι φορείς στους οποίους θα εργαστούν οι ωφελούμενοι (επιβλέποντες φορείς) υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των υποδειχθέντων από τα ΚΠΑ2 επιλεγέντων ανέργων εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.





Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργου: 

1.
Δημοσίευση Πρόσκλησης προς ωφελούμενους άνεργους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) γενικών καθηκόντων ( περίπου 10.000 άτομα)
α' 15νθήμερο Σεπτεμβρίου
2.
Δημοσίευση Πρόσκλησης υποψηφίων ανέργων διαφόρων ειδικοτήτων (περίπου 28.000 άτομα)
α' 15νθήμερο Σεπτεμβρίου
3.
Δημοσίευση Πρόσκλησης υποψηφίων ανέργων ειδικοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (περίπου 8.200 άτομα)
α' 15νθήμερο Σεπτεμβρίου
4.
Δημοσίευση Πρόσκλησης υποψηφίων ανέργων ειδικοτήτων σχετικών με τις ΤΠΕ
β΄15νθήμερο Σεπτεμβρίου
5.
Κατάρτιση προσωρινού Πίνακα Κατάταξης ανέργων από ΟΑΕΔ
 08/10/2013
6.
Υποβολή, εξέταση ενστάσεων και κατάρτιση οριστικού Πίνακα από ΟΑΕΔ
21/10/2013
7.
Έναρξη προσλήψεων  επιλεγέντων ανέργων από επιβλέποντες φορείς
Από 22 Οκτωβρίου 2013 και εντός προθεσμίας 15 ημερών







Κ. Χατζηδάκης: "Δεν κομπάζουμε. Είχαμε υποχρέωση στην κοινωνία"

"Δεν κομπάζουμε καθόλου γι’ αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε. Είχαμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να προωθήσουμε μία τέτοια δράση που αφορά συμπολίτες μας που είναι πραγματικά σε πολύ μεγάλη ανάγκη. “Στύψαμε” το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συναρμόδια υπουργεία και βρήκαμε 216 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε αυτή τη δράση. Η δράση καλύπτει τους άνεργους συμπολίτες μας για 5 μήνες, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ωστόσο δουλεύουμε από τώρα και στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ για να υπάρξουν τέτοιες και ακόμα περισσότερες δράσεις. Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι εμπροσθοβαρές ως προς δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού, αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Πρέπει να εξαντλήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε στη διάθεσή μας, στο επίπεδο των κοινωνικών δράσεων, για να αντιμετωπίσουμε το ανευ προηγουμένου κοινωνικό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

ΠΑΣΟΚ: "Η ανακούφιση των ανέργων πρώτο μέλημά μας"

"Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εκκίνηση του Προγράμματος Απασχόλησης στην Κοινωφελή Εργασία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Είναι θετικό ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειές μας, οι αρμόδιοι Υπουργοί εξήγγειλαν σήμερα την εκκίνηση του Προγράμματος Απασχόλησης στην Κοινωφελή Εργασία, με στόχο τόσο τη στήριξη 50000 ανέργων (και κατά προτεραιότητα εκείνων που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο) όσο και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.
Το ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε αυτό το Πρόγραμμα και έφερε με δική του πρωτοβουλία τον Απρίλιο τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Και θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες εφαρμογής του σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου.
Θεωρούμε όμως ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία, την ευθύνη να διαθέσουμε κατά προτεραιότητα και με αποφασιστικότητα πρόσθετους πόρους για τη συνέχιση τέτοιων Προγραμμάτων.
Όπως και να εφαρμόσουμε το ψηφισμένο Πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας ή ενισχύουν την απασχόληση.
Η ανακούφιση και η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, είναι πρώτιστο  μέλημά μας, είναι ευθύνη όλων μας". 

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα
ΣΥΡΙΖΑ: "Η κυβέρνηση πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες"
Δια στόματος του  υπεύθυνου για τα εργασιακά, Δημ.Στρατούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κοροϊδία των ανέργων και της εργατικής τάξης.

Η δήλωση αναλυτικά:
"Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα προσωρινής και κακοπληρωμένης «κοινωφελούς» εργασίας, που ανακοίνωσε σήμερα, «πουλά στους ανέργους φύκια για μεταξωτές κορδέλες», δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πρωτοφανούς ανεργίας που δημιουργούν οι μνημονιακές πολιτικές της, αλλά ανακυκλώνει τους ανέργους μεταξύ τους, αφού μετά το τέλος της πεντάμηνης απασχόλησής τους επανέρχονται σε κατάσταση ανεργίας.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υποκρίνεται ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους, όταν οι δικές της πολιτικές είναι που τους στέλνουν στην ανεργία και όταν διατηρεί το επίδομα ανεργίας σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα και με τόσο αυστηρές προϋποθέσεις που οδηγούν στο να χορηγείται μόνο στο 17% των ανέργων. Οι άνεργοι όμως χρειάζονται δουλειές και όχι «δούλεμα». Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκες για αξιοπρεπή εργασία, για αξιοπρεπή αμοιβή και για αξιοπρεπή ζωή.
Η δυσθεώρητου ύψους ανεργία στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με «μερεμέτια» και πολιτικές φιλανθρωπίας και χαρτζιλικιού, όπως είναι αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και τα άλλα που η κυβέρνηση εφαρμόζει ή θα εξαγγείλει. Η ανεργία αντιμετωπίζεται όταν φύγει η σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνια τους. Όταν έρθει με την ψήφο και τους αγώνες του λαού μία κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα ακυρώσει τα μνημόνια της καταστροφής και θα τα αντικαταστήσει με μία πολιτική ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και θα έχει πρώτο μέλημα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσει τους νέους στην χώρα μας, για να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότησή της και σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον με εργασία, αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για όλους και όλες".

ΚΚΕ:«Πρόκειται για κοροϊδία, για κυνικό και ωμό εκβιασμό σε βάρος των ανέργων και συνολικά της εργατικής τάξης, που τους ωθεί να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της περιστασιακής μισοανεργίας χωρίς δικαιώματα»

«Πριν στεγνώσει το μελάνι για τις πρώτες 12.500 διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, η κυβέρνηση προαναγγέλλει προγράμματα πεντάμηνης απασχόλησης - ανακύκλωσης της ανεργίας, με μισθό 490 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της το ολοκληρωτικό γκρέμισμα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα», αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «με το ένα χέρι στέλνει στην ανεργία χιλιάδες υπαλλήλους στο Δημόσιο και στην τοπική διοίκηση και με το άλλο μπαλώνει κενά που η ίδια δημιούργησε, ρίχνοντας παράλληλα στάχτη στα μάτια χιλιάδων ανέργων και γενικεύοντας το καθεστώς της δουλειάς χωρίς δικαιώματα και με μισθούς πείνας».
«Πρόκειται για κοροϊδία, για κυνικό και ωμό εκβιασμό σε βάρος των ανέργων και συνολικά της εργατικής τάξης, που τους ωθεί να επιλέξουν μεταξύ της ανεργίας ή της περιστασιακής μισοανεργίας χωρίς δικαιώματα», αναφέρει το ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους μισοάνεργους «σαν μια γροθιά να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, προκειμένου να μπει τέρμα στο σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία».


ΠΗΓΗ: tovima.gr 
          news247.gr
          news247.gr