Σελίδες

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Συρία: Επέμβαση προ των πυλών

Έτοιμος να δράσει ο αμερικανικός στρατός, δηλώνει ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση στη Χάγη, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με θέμα τη διοργάνωση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία. Πολύ κοντά η προοπτική στρατιωτικής επέμβασης. Διαψεύσεις για εμπλοκή της Ελλάδας, την οποία όμως αναλυτές θεωρούν δεδομένη μέσα από τη συμμετοχη στο ΝΑΤΟ. 

«Ουδέποτε υπεβλήθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα εκ μέρους της Ουάσιγκτον, επίσημα ή ανεπίσημα, για την παροχή ελληνικής συνδρομής», μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφόρηση από το ΥΠΕΘΑ. Ωστόσο, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μία επιχείρηση κατά της Συρίας είναι αυτονόητη, λόγω της συμμετοχής της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ως περισσότερο από πιθανή η αξιοποίηση υποδομών όπως η βάση της Σούδας και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, η οποία είναι ειδεχθές έγκλημα και η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
 
Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC. "Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε επιλογή θελήσει να κάνει ο πρόεδρος" Ομπάμα, δήλωσε ο Χέιγκελ κατά την διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι, σύμφωνα με αντίγραφο αποσπασμάτων της συνέντευξής του που παραχώρησε το BBC.
 
Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει "έτσι απλά", ο Χέιγκελ απάντησε: "Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά". 
 
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στην διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση τις οποίες θα παρουσιάσουν "πολύ σύντομα" και σημείωσε ωστόσο παράλληλα ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι "παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα".
Η συνάντηση ΗΠΑ και Ρωσίας ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά αναβλήθηκε «δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στη Συρία». 

«Θα εργαστούμε μαζί με τους Ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη μιας «συνολικής και βιώσιμης πολιτικής λύσης» για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.
Στο μεταξύ, τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο σήμερα "για σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεση". Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, η επίθεση αυτή, σε αντίποινα για την "αδιαμφισβήτητη" χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα δε θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει. Αλλά και η New York Times εκτιμά ότι ο Ομπάμα, ο οποίος ακόμη εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή, θα δώσει πιθανότατα διαταγή για μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση. 

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Κρουζ από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων.
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία κάνουν λόγο για ενδεχόμενη –αν και αδιευκρίνιστη- παρέμβαση στη Συρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν έκτακτους σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Ο Κάμερον είπε ότι οι καταγγελθείσες επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία προκαλούν τον «απόλυτο αποτροπιασμό» και καθιστούν αναγκαία την ανάληψη δράσης από μέρους της διεθνούς κοινότητας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Λονδίνο μελετά μια «προσήκουσα αντίδραση».
 
Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης διέκοψε τις διακοπές του για να επιστρέψει στο Λονδίνο. Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινώσει εάν και κατά πόσον θα συγκαλέσει εκτάκτως —και πρόωρα— τη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητηθεί η αντίδραση της Βρετανίας στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. «Η όποια απόφαση ληφθεί θα ληφθεί βάσει ενός αυστηρού διεθνούς πλαισίου. Η οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων προκαλεί απόλυτο αποτροπιασμό και είναι απαράδεκτη. . . και η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να αντιδράσει σε αυτή», είπε ένας εκπρόσωπος του Κάμερον μιλώντας στους δημοσιογράφους.
 
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε εξάλου, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι θα συγκαλέσει την Πέμπτη το κοινοβούλιο για να υπάρξει μια ψηφοφορία «για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία.
«Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκρινε το αίτημά μου να συγκληθεί το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Θα υπάρξει μια σαφής πρόταση της κυβέρνησης και μια ψηφοφορία για την απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα» στη Συρία, ανέφερε ο Κάμερον.
 
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως θα λάμβανε μέρος στην ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας, εάν επαληθευτούν οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις και εάν υπάρχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αυτό.
 
«Εάν επιβεβαιωθεί η διάπραξη της επίθεσης, τότε η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Η θέση μας είναι τώρα ευθυγραμμισμένη στενά με αυτή των συμμάχων μας, αλλά πάνω απ' όλα με αυτή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Ο Βεστερβέλε άφησε ανοικτό τον ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Γερμανία σε περίπτωση ανάληψης δράσης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία λόγω της χρήσης χημικών όπλων στην οποία καταγγέλθηκε ότι προέβησαν οι συριακές δυνάμεις.
 
Η Ιταλία απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». «Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο.
 
Η Τουρκία
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με χημικά αέρια κοντά στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους συνιστά "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" και είναι ένα τεστ για τη διεθνή κοινότητα. "Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να μένει αναπάντητο. Σήμερα είναι σαφές ότι η διεθνής κοινότητα δοκιμάζεται", τόνισε ο Νταβούτογλου στους δημοσιόγραφους. 
Ο Νταβούτογλου θα μεταβεί σήμερα στη Σαουδική Αραβία όπου θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με Σαουδάραβες αξιωματούχους αρμόδιους για την συριακή κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
 
Ρωσία - Κίνα - Ιράν
Από την άλλη πλευρά, σταθερή σύμμαχος και εμπορική εταίρος της Δαμασκού, η Ρωσία υιοθετεί την άποψη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Η Ρωσία εξέφρασε τη "λύπη" της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν μια διμερή συνάντηση με θέμα τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να επιδείξουν "σύνεση" στη Συρία, υπογραμμίζοντας πως μια στρατιωτική επέμβαση θα είχε "καταστροφικές" συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. "Οι απόπειρες που έχουν στόχο να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ), να δημιουργηθούν για άλλη μια φορά τεχνητά και αβάσιμα προσχήματα για μια στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. θα δημιουργήσουν νέα βάσανα στη Συρία και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
 
Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την σύμμαχό της Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, την ώρα που οι δυτικές χώρες εξετάζουν ένα πλήγμα εναντίον στρατιωτικών θέσεων του συριακού καθεστώτος.
 
Μία επίθεση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, και ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς, αναφέρεται σε σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο κιινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, τα σχόλια του οποίου δεν έχουν τη βαρύτητα των επισήμων δηλώσεων, αλλά απηχούν τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, οι δυτικές χώρες "σπεύδουν" να υιοθετήσουν συμπεράσματα σχετικά με το ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.
 
"Αυτή η ρητορική, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, σημαίνει ότι έχουν βάλει το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσουν ακόμη και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ", αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου Νέα Κίνα.
 
Το Πεκίνο έχει καλέσει όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών.
 
"Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες με ανάλογες θέσεις να απόσχουν από εσπευσμένα πολεμικά εγχειρήματα και να αφήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να παίξουν τον ρόλο τους στον προσδιορισμό της προσήκουσας στάσης", αναφέρεται στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων.
 
Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, έχουν προβάλει το βέτο τους σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ. Προσπαθώντας να επιδείξει κάποιου είδους ουδετερότητα, το Πεκίνο επενδύει στην "πολιτική λύση" στην "κρίση" και ζητεί τον σχηματισμό "μεταβατικής κυβέρνησης".
 
Στην Τεχεράνη, έτερο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι "η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.
 
Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν "αποδείξεις" για την ευθύνη των σύρων ανταρτών στην επίθεση με χημικά όπλα και ότι αυτές παρουσιάσθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία. Υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι "εύθραυστη", απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη "σωφροσύνης" τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκών χωρών , τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας.
Σε εξέλιξη είναι έρευνα επιθεωρητών του ΟΗΕ για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά όπλα. Οι ίδιοι δέχτηκαν πυρά από «ελεύθερους σκοπευτές» κατά την άφιξή τους τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, ο  πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζον Μπόενερ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση Ομπάμα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στη Συρία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα πιθανά ενδεχόμενα ως προς την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση η οποία επικρατεί στη Συρία.
Παράλληλα, σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους. 

Στην Κύπρο
Μόνο ως ανέκδοτο φαντάζουν οι διαβεβαιώσεις του Λονδίνου αλλά και της Λευκωσίας ότι οι Βρετανικές βάσεις στη Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των πολεμικών προετοιμασιών για τη κρίση στη Συρία. Στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου παρατηρούνται συχνές αεροπροσγειώσεις αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων και AWACS. 

Αντιδράσεις από τον Περισσό
«Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας) και στρατιωτικές δυνάμεις, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε και τους συμμάχους τους σε οιανδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή», ζητεί το ΚΚΕ. 

ΠΗΓΗ:enet.gr