Σελίδες

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το Λονδίνο φεύγει, το Παρίσι έρχεται για την επέμβαση στη Συρία

Το Λονδίνο φεύγει, το Παρίσι έρχεται για την επέμβαση στη Συρία. Χθες το βράδυ το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για ανάμειξη της χώρας στην ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση. Οι ΗΠΑ έχασαν το βασικό τους σύμμαχο σε περίπτωση επίθεσης, ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας υπέστη μείζον πολιτικό πλήγμα καθώς πολλοί βουλευτές του δεν υπερψήφισαν την πρότασή του. Τα πρώτα μηνύματα από τις ΗΠΑ ήταν ότι οι χώρα συνεχίζει να αναζητά «συμμαχία προθύμων» και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να δώσει το παρόν.


«Η απόρριψη από τη βρετανική βουλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης έναντι της Συρίας δεν θα επηρεάσει τη θέληση της Γαλλίας να ενεργήσει, ώστε να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με τα χημικά όπλα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde τόνισε ότι στηρίζει την ανάληψη δράσης, ώστε να υπάρξει αυστηρή τιμωρία σε μία επίθεση που προκάλεσε «ανεπανόρθωτη» βλάβη στον συριακό λαό, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους της Γαλλίας.

Ερωτηθείς εάν η χώρα του μπορεί να αναλάβει δράση χωρίς τη Βρετανία, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε «ναι, κάθε χώρα αποφασίζει ανεξάρτητα αν θα συμμετέχει ή όχι σε μία επιχείρηση». «Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία» κατέληξε.
Την δυσαρέσκειά της στο βρετανικό "όχι" εξέφρασε μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και η συριακή αντιπολίτευση, την ώρα που τα κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν δήλωση του Σύρου υπουργού Άμυνας, κατά τον οποίο η Συρία είναι έτοιμη να αποκρούσει κάθε επίθεση εναντίον της.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο, διά του υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γερμανία  σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει από τη Δευτέρα ότι θα ενέκρινε μια διεθνή αντίδραση έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά η γερμανική συμμετοχή, έστω και στον ελάχιστο βαθμό, δεν θεωρείται καθόλου δεδομένη.

«Δεν μας ζήτησαν» μια τέτοια συμμετοχή και «δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο» δήλωσε ο Βεστερβέλε προς την περιφερειακή γερμανική εφημερίδα Νόιε Οσναμπρίκερ Τσάιτουνγκ, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

«Επιμένουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή θέση και ότι η δουλειά των επιθεωρητών του ΟΗΕ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εφημερίδα πριν από τη δημοσίευση της συνέντευξης.

Χθες η καγκελάριος Μέρκελ είχε επιμείνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να μελετήσει την έκθεση των επιθεωρητών σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, αφού είχε προηγουμένως επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr