Σελίδες

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Καταδίκη των ασθενών σε κατ' οίκον περιορισμό

Με όλο και λιγότερα νοσοκομεία, προσωπικό, κλίνες και με 25 ευρώ ταρίφα για μια απλή εξέταση, οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι Ελληνες -ούτε λίγο ούτε πολύ- θα πεθαίνουν σπίτι τους ή θα οδηγούνται στα νοσοκομεία μόνο για νοσηλεία, αυξάνοντας έτσι τις δημόσιες δαπάνες που υποτίθεται ότι επιδιώκει να περικόψει η κυβέρνηση.

Λουκέτα στα μικρά νοσοκομεία, υπερφόρτωση στα μεγάλα. Συσσώρευση περισσότερων ασθενών σε ράντσα. Μετέωροι 1.618 γιατροί, ασθενείς που περιμένουν ώρες για μια απλή εξέταση. Ανατίμηση «εισιτηρίου» στα 25 ευρώ, λιγότερη πρόληψη και περισσότερες νοσηλείες. Αποτέλεσμα, μεγαλύτερες δαπάνες και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Δεν είναι σενάρια από το μακρινό μέλλον. Είναι το φαινόμενο ντόμινο που εκδηλώνεται στην Υγεία με την εφαρμογή του σχεδίου «Αδωνις». 

Συνωστισμός
Ο Γιώργος Κανελλάκης, πρώην αποθηκάριος επιχείρησης που έκλεισε και νυν άνεργος, ζει με την ηλικιωμένη μητέρα του από τη σύνταξη του ΟΓΑ. Οι δυο τους εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια από το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, ένα από τα 8 που προγραμματίζεται να κλείσουν. Αν κλείσει, «μας μένει μόνο η "Αγία Ολγα"», λένε. «Σε μια εφημερία του Νοσοκομείου Πατησίων, περνούσαν καταγεγραμμένα 130 περιστατικά και 10 ασθενοφόρα. Αυτά τα περιστατικά θα προστεθούν στο φόρτο εργασίας των μεγάλων νοσοκομείων», σημειώνει ο κ. Στράτος Τσελάς, νοσηλευτής και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων.
Εχει τη δυνατότητα, όμως, η «Αγία Ολγα» να απορροφήσει επιπλέον ασθενείς; Η Αργυρώ Σακκά, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, είναι κατηγορηματική: «Φυσικά και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος! Αυτή τη στιγμή στα εξωτερικά ιατρεία οι ασθενείς περιμένουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν υπάρχει προσωπικό για τόση δουλειά!».
Σκηνές χάους προβλέπουν, μετά τα λουκέτα, οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό». «Σε κάθε γενική εφημερία δέχεται 1.200-1.500 άτομα. Με το κλείσιμο των μικρών νοσοκομείων και την απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα επιφορτιστεί με 2.500 ασθενείς! Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του προσωπικού, καθημερινά στον "Ευαγγελισμό" θα έχουμε ένα απελπισμένο πλήθος ασθενών να ψάχνει την υγεία του και τρελαμένους υγειονομικούς που δεν θα ξέρουν τι να κάνουν», ισχυρίζεται ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ο ίδιος προβλέπει ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να κλείνουν κι άλλα νοσοκομεία μεσαίου μεγέθους.
»Σ' αυτή την προσπάθεια, που θα λεηλατήσει ό,τι δημόσιο απέμεινε, προστίθεται και η απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Δηλαδή η απαξίωση των Κέντρων Υγείας Αγροτικού Τύπου και των Πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ - τώρα του ΕΟΠΥΥ. Αυτά είτε υπολειτουργούν είτε κλείνουν είτε θα δοθούν σε ιδιώτες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των ανθρώπων στις υπηρεσίες Υγείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δείκτες υγείας. Ηδη έχει αυξηθεί το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας, από το 2,7/1.000 στο 3,8/1.000, ενώ έχει μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης από τα 84 στα 82 χρόνια». 

Σπατάλη
Στην κακή περίθαλψη θα συμβάλει και η αύξηση του εισιτηρίου στα 25 ευρώ, που -αν δεν μεταπείσει ο υπουργός την τρόικα, όπως δήλωσε ότι προτίθεται- αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2014. «Αν αυξηθεί η συμμετοχή στα εξωτερικά ιατρεία από 5 σε 25 ευρώ, πολλοί δεν θα πηγαίνουν να κάνουν εξετάσεις - κάποιος θα πρέπει να κλείσει 5 εισιτήρια, για να τον δουν 5 γιατροί. Συνεπώς δεν θα υπάρχει πρόληψη, άρα θα αυξηθούν οι ανάγκες για περίθαλψη. Αυτό σημαίνει σπατάλη τεράστιων ποσών. Οταν δεν κάνεις πρόληψη και καταλήγεις να κάνεις νοσηλεία, είναι τεράστια τα ποσά που δαπανάς επιπλέον», επισημαίνει η Ιωάννα Λίλιτσα, νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».
«Ξεκινάμε ανάποδα. Κλείνουμε νοσοκομεία, χωρίς να έχουμε χτίσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα», τονίζει ο κ. Τσελάς. «Αρα άνθρωποι θα βρεθούν στο δρόμο ή θα στοιβάζονται στα ράντσα των μεγάλων νοσοκομείων, ενώ κάποιοι που είναι ανήμποροι, θα μείνουν σπίτι τους και θα πεθάνουν αβοήθητοι», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο κ. Σιώρας προειδοποιεί για μπαράζ καταργήσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων: «Ο στρατηγικός τους στόχος είναι να κλείσουν 50 νοσοκομεία μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτά που θα απομείνουν, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Το κράτος θα πληρώνει τους πενιχρούς μισθούς και τις υπερωρίες και τα λειτουργικά έξοδα θα τα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς από την τσέπη τους. Μέσα από το 25ευρω και τη συνταγογράφηση, μέσα από τα κλειστά, ενοποιημένα νοσήλια». 

Συνταγογράφηση
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου βάζει στο μικροσκόπιο τη συνταγογράφηση σε φάρμακα και εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ. «Δυο μέρες μελετούσα τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Ορισμένοι ας χάσουν τον ύπνο τους», έγραψε μάλιστα ο Αδωνις Γεωργιάδης στο twitter. Ενας έμπειρος γιατρός, ο οποίος τονίζει πόσο επικίνδυνη είναι η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, εξηγεί με απλά λόγια πώς βγάζουν συμπεράσματα στο υπουργείο Υγείας: «Οταν είναι ηλεκτρονική η συνταγογράφηση, μπορείς να ελέγξεις πόσα φάρμακα παίρνει ο κάθε γιατρός και από πού. Το συνολικό μεγάλο κόστος, ή ο αριθμός που βρήκαν, πιθανόν να μην τους δίνει σαφή εικόνα για το σύνολο. Για παράδειγμα, οι ογκολόγοι γράφουν ακριβά φάρμακα, το ίδιο και οι νευρολόγοι. Αν ένας ογκολόγος ήταν στην επαρχία, όπου υπάρχουν μόνο δυο-τρεις ογκολόγοι, τότε είναι λογικό να εμφανίζονται μεμονωμένα περιστατικά υπερβολικής συνταγογράφησης. Δεν σημαίνει ότι παίρνει μίζα!». 

Χάος
Ενδεικτικό των σπασμωδικών κινήσεων και της παντελούς έλλειψης σχεδίου ήταν και η εκκένωση της Πολυκλινικής. Στο κτήριο της οδού Πειραιώς 3 εκτυλίχθηκαν στιγμές που θύμιζαν πόλεμο. Διακομιδές χειρουργημένων, συγγενείς που έβρισκαν άδεια κρεβάτια και νόμιζαν ότι οι δικοί τους απεβίωσαν, γιατροί που έγραφαν θεραπείες τελευταία στιγμή, καθώς -όπως υποστηρίζουν- δεν είχαν ενημερωθεί ότι οι ασθενείς μετακομίζουν στο Γενικό Ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι».
Εκεί επικρατούσε ήδη χάος. Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου, «δεν είχαν προβλέψει τι θα γίνει με τους νοσηλευτές. Ετσι εξανάγκασαν νοσηλευτές, που είχαν βάρδια από τις 6 το πρωί, να δουλέψουν και δεύτερη συνεχόμενη βάρδια για να τα βγάλουν πέρα. Επικράτησε χάος, πολλοί αντέδρασαν, ένας γιατρός κάλεσε τον εισαγγελέα»...