Σελίδες

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ:«Στέγνωσε» από αντιρετροϊκά φάρμακα

Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από την Παγκόσμια Μέρα κατά του HIV/AIDS (1η Δεκέμβρη) και τις μεγαλόστομες ευχές κυβερνητικών και άλλων φορέων, και το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε προχτές «την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων, εκθέτοντας τη ζωή εκατοντάδων οροθετικών της Βόρειας Ελλάδος σε θανάσιμο κίνδυνο».



Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε το Σεπτέμβρη, αλλά κορυφώθηκε τις 4 τελευταίες μέρες με δεκάδες απελπισμένα τηλεφωνήματα στα γραφεία του από οροθετικούς. Να σημειωθεί πως κάθε αντιρετροϊκή αγωγή κοστίζει το μήνα σε κάθε άτομο από 500 - 1.200 ευρώ.
Η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία έχει οδηγήσει και εκατοντάδες οροθετικούς να κινδυνεύουν. Η κρατική χρηματοδότηση προς το ΑΧΕΠΑ δεν επαρκεί ούτε για την φαρμακευτική αγωγή όλων των νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών. Το ποσόν που χορηγείται για φαρμακευτική αγωγή θα καταναλωθεί κατά 80% περίπου από τους οροθετικούς, αφού η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ είναι η μοναδική για όλους τους ασθενείς σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία και Ηπειρο!
Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΑΧΕΠΑ, ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι μειωμένος κατά 14,86% σε σχέση με το 2013 και κατά 33,47% σε σχέση με το 2012, μείωση που «θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του». «Ηδη από το 2012, το Νοσοκομείο είχε ενημερώσει ότι προκειμένου να αντεπεξέλθει στα οικονομικά πλαίσια που τέθηκαν για το 2012 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης υλικών και υποχρεώθηκε να περιστείλει πολλές κλινικές και εργαστηριακές δραστηριότητες», σημειώνεται.
«Κατά το 2013 (μέχρι σήμερα) η περιστολή του αριθμού ιατρικών πράξεων του Νοσοκομείου είναι ήδη εμφανής και αφορά τομείς στους οποίους το Νοσοκομείο είχε ανέκαθεν μεγάλη δραστηριότητα και τομείς στους οποίους θα μπορούσε να πρωτοπορεί (κοχλιακά εμφυτεύματα, τοποθετήσεις stent, τοποθετήσεις απινιδωτών, διαδερματικές τοποθετήσεις βαλβίδων, ablation νεφρικών αρτηριών, μηχανές υποστήριξης αριστερής κοιλίας, εμβολισμοί εγκεφάλου)», προσθέτει η διοίκηση. Για το 2014, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου έχει προσδιορισθεί στα 28,6 εκατ. ευρώ, από 33,5 εκατ. ευρώ το 2013.
ΠΗΓΗ:rizospastis.gr