Σελίδες

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Νόμος… το δίκιο του εργοδότη

Το σχέδιο Στουρνάρα-Βρούτση με το οποίο εξανέστη ακόμη και η τρόικα!.  
«Χάντρες και καθρεφτάκια» ετοιμάζεται να πουλήσει στους εργαζομένους η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος η ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η χθεσινή συνάντηση του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου με την τρόικα, που δεν κατέληξε σε συμφωνία, αναλώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα θεσμοθετηθούν οι συμφωνηθείσες από το καλοκαίρι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Του Τζώρτζη Ρούσσου


Πλέον, αν και εφόσον η κυβερνητική πλευρά καταφέρει να ξεπεράσει τον ενδοκυβερνητικό σκόπελο που ορθώνει το ΠΑΣΟΚ και με βάση τη συμφωνία που στηρίζει με μεγάλο πάθος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ναι μεν θα υπάρχουν διαβουλεύσεις όταν ο εργοδότης θέλει να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, αλλά, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα υπερισχύει το σχέδιο του εργοδότη.

Μονομερώς

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, αν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν στο προτεινόμενο σχέδιο ομαδικών απολύσεων, τότε ο εργοδότης θα μπορεί μονομερώς να το θέτει σε εφαρμογή, αφού ουδείς εκ της πολιτείας θα δύναται να παρέμβει, όπως ισχύει σήμερα με τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ή τον περιφερειάρχη.

Μάλιστα, για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συστήσει μια επιτροπή εντός του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα… εκλιπαρεί τον εργοδότη να χρηματοδοτήσει δράσεις για τους απολυμένους (προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης κ.λπ.). Ετσι, και παρά την όψιμη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που βλέπει τα εκλογικά ποσοστά του να κατακρημνίζονται, οι υπουργοί Γ. Βρούτσης και Γ. Στουρνάρας ετοιμάζονται και πιέζουν να περάσει το σχέδιό τους, παρακάμπτοντας μάλιστα το ελληνικό κοινοβούλιο, αφού θέλουν να θεσμοθετήσουν τις αλλαγές με υπουργική απόφαση! Αυτή την προδήλως αντισυνταγματική συμπεριφορά που ευτελίζει βαθύτατα τη Δημοκρατία υποστηρίζει με πάθος ο δημοκρατικά εκλεγμένος Γ. Βρούτσης, ώστε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ! Βέβαια, μια τέτοια απόφαση δεν τη δέχεται επ’ ουδενί η τρόικα των δανειστών μας (αφού ακόμη και οι ξένοι τεχνοκράτες αναγνωρίζουν το επικίνδυνο των… παιχνιδιών Βρούτση και Στουρνάρα) και αυτός είναι ο λόγος που η χθεσινή συνάντηση σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Οπως πληροφορούμαστε, χθες στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκε ο συνήθως άλαλος υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε μια επίδειξη δύναμης και τσαμπουκά, ο υφυπουργός ανέδειξε τον εαυτό του σε μεγάλο μάγκα και επιτέθηκε σε δημοσιογράφο που τόλμησε να τον ρωτήσει αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με το νέο καθεστώς ομαδικών απολύσεων!

Οι εισφορές

Στο άλλο μεγάλο θέμα της χθεσινής συνάντησης, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, το αποτέλεσμα ήταν επίσης πενιχρό. Η τρόικα επιμένει να υπάρξει σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι το 2016, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2014, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να πείσει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να αντέξει την απώλεια 1 δισ. ευρώ περίπου που θα προέλθει από αυτή τη μείωση. Η ελληνική πλευρά πρότεινε, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει δεκτό, να υπάρξει πιλοτική εφαρμογή της μείωσης σε συνεπείς επιχειρήσεις (είδος σε ανεπάρκεια στην ελληνική αγορά εργασίας) οι οποίες θα προσλάβουν ανθρώπους από τις ομάδες των μακροχρόνια ανέργων και των νέων κάτω των 29 ετών.
ΠΗΓΗ:efsyn.gr